Május 15,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A reflexek sem a régiek, a fázis is durván késik, a toporzékolás egyre hiteltelenebb

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 734,189 forint, még hiányzik 2,265,811 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát akkor ez is elérkezett az augusztussal együtt, drága véreim, a vezér nyugodt lelkiismerettel vonulhat el szakállat ereszteni a horvát tengerpartra, szűk látókörű, önsorsrontásának, azaz áldásos nemzetrontásának, szereptévesztett, szélsőséges hepciáskodásának, a korrupciót, az immoralitást, a jogállamrombolást elrejteni hivatott Moszkva-barát őrjöngésének szép lassan beérnek a gyümölcsei. Minden fronton is. Beleértve a forint fickósodását is. Tegnapi bréking volt a kánikula és a rendeleti kormányzás semennyire nem hűsítő árnyékában, hogy az Egyesült Államoknak sajnos nem annyira jön be az a politika, amit a felcsúti zsarolási potenciál és vétópajtásai képviselnek a transzatlanti, nyugati civilizációs kultúrkör részeiként. Akár az orosz-ukrán háborúról, akár az emberi jogokról, ne adj’ isten a demokrácia általános játékszabályairól van szó.

Szerintem annál, hogy az Egyesült Államok, mint a világ egyik SZUVERÉN országa és hatalma tegnap jelentősen korlátozta Magyarországról érkező emberek vízummentességét (via Politico) arra hivatkozva, azzal érvelve, hogy bűnözők és csalók is érvényes magyar útlevelet szerezhetnek az egyszerűsített honosítási program miatt, csak az a viccesebb, amit erre Pintér Sándor rendőrminiszter tárcája ezzel kapcsolatban kipréselt magából:

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya.

Jó, olyan nagyon nem vicces, nem is állítom, hogy hahotázva röhögtem volna, bár az átfutott az agyamon, hogy tényleg elhúzhatnának a picsába pihenni egyet a nertársak, Pintér meg már az életkorára való tekintettel is elvonulhatna nyugdíjba és mimagyarok orrba-szájba szívatása helyett az unokáit egzecíroztathatná (ha vannak neki). Tudniillik ez a műsor, amit már azt a színvonalat sem éri el, amiről korábban viszolyogva, fanyalogva, öklendezve, undorodva bár, de kénytelenek voltunk tudomásul venni, hogy aljas, gonosz, de működik. Ha kizárólag a hatalomtechnikai megfontolásokat tartjuk szem előtt profin csinálják. Ez viszont köpedelem és siralmas, akár Rogán rágta bele a Pintér-apparátus szájába a propagandamondanivalót, akár magától volt ilyen kreatív az olajszőkített Sanyi bácsi és a Belügyminisztérium.

Már a reflexek sem régiek, a fázis is durván késik, a toporzékolás egyre hiteltelenebb. Főleg, ha a bosszú szót értelmezni próbáljuk abban a kontextusban, hogy a SZUVERÉN Egyesült Államok demokratikusan megválasztott vezetése úgy döntött, hogy azt enged be a saját területére, akit akar. Ha figyelembe vesszük, hogy a fideszes állampárt legfőbb kommunikációs füstbombája és szabadságharcos kormányzati nyomulásának rongyosra cincált vezérmotívuma az, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes kormánynak joga van eldönteni, hogy kit enged be, milyen feltételekkel enged be, és kit nem enged be Magyarországra, akkor ez a többórás késéssel összekapirgált első hivatalos kormányzati reakció akkor is harmatgyengének tűnik, ha a politikai uborkaszezon közepén az uborkafák biztosan nem nőnek az égig.

A helyzet a következő, röviden írjuk le ide is: az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amihez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük. A SZUVERÉN Amerikai Egyesült Államok kormánya döntésének értelmében a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége az eddigi két évről egy évre csökken, illetve csak egyszeri használatra lesz érvényes. A dolog előzménye, hogy az USA évek óta jelezte a biztonsági aggályait azzal kapcsolatban, hogy Orbánék 2011 után közel egy évtized alatt között több százezer útlevelet adtak ki az egyszerűsített honosítási program keretében anélkül, hogy az elbírálás szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusokhoz lenne kötve. 2017-ben egyébként is már ideiglenessé tették Magyarország státuszát a vízummentességi programban, és éppen e fennálló aggályok miatt döntöttek úgy már 2021 elején, hogy a külföldön született, honosított magyar állampolgároktól megvonják a vízummentességet. Konkrétan tele lett az összes hócipőjük azzal, hogy egy rakás visszaélés történt az elmúlt években a könnyített magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban, világossá tették, hogy szerintük a szomszédos országokban a magyar származású személyek honosítási folyamata „sebezhető és megkérdőjelezhető.”, hogy emiatt bűnözők és csalók érvényes magyar útlevelet szereztek. Mivel ezekre a jogos aggályaikra ívesen tett a szuverén Orbán-kormány, nem maradt más hátra, mint előre: szigorították az Egyesült Államokba való beutazás feltételeit. Mert egy szuverén országnak joga van ilyet tenni. Miért? Mert a saját polgárai biztonsága ezt megköveteli. Pont.

Ahhoz képest, hogy Orbán és udvartartása mindent megtett azért, hogy történelmi léptékben elmérgesedjenek az amerikai-magyar viszonyok, ahhoz képest, hogy mennyire nyíltan, szégyentelenül, de legalább büszkén mocskolják a Biden-adminisztrációt és magasztalják a köztörvényes bűnözőnek kinéző Donald Trumpot, szinte hiányérzetem van amiatt, hogy ebbe a kínos közleménybe nem írták bele, hogy nem mellesleg a választási csalással hatalomra került Biden kormányáról van szó, aki amúgy pedofil is, alva is jár és egy ütődött, demens vénember. Ami a lényeget illeti: természetesen nem akarom összezavarni se a nertársakat, se azokat, akik az Egyesült Államokba se vízummal, se vízum nélkül soha nem fognak tudni eljutni, mert még a Balatonig is kihívást jelent eljutni számukra, de egyrészt 2017 januárjától 2021 januárjáig Donald Trumpnak hívták az USA elnökét, és nekem nem rémlik, hogy a felcsúti ikertestvére akárcsak egyszer is a szemére hányta volna Magyarország vízummentességi státuszának ideiglenessé tételét. Az nem bosszú volt mimagyarokon? Az se nagyon rémlik, hogy amikor a Biden-kormány megvonta a határon túl született, honosított magyar állampolgárok vízummentességét, akkor Donald felcsúti ikertestvére vagy Pintér Sándor az asztalt borogatta volna felháborodásában. Az nem bosszú volt mimagyarokon? És ha az volt, akkor miért csak most, amikor a magyar állampolgárokon csattan a teljesen megmagyarázhatatlan, eszelős, önsorsrontó USA-ellenesség orbáni politikája, derül ki, hogy Pintér Sándor és az Orbán-kormány foggal-körömmel védelmezni kénytelen a drága nemzettestvérek adatait, mert az USA követelőzik? Eddig miért nem tudtunk erről semmit? Azt már meg se kérdezem, hogy miért akarna Biden elnök úr bosszút állni a magyarokon, amikor nyilvánvalóan nem a magyarok tolják túl a falon az illiberális korrupciót, hanem csak az Orbán-kormány?

Mondjuk én alapvetően legitim szuverenitási kérdésnek tartom, hogy egy államvezetés nem szolgáltatja ki senkinek a saját polgárai személyes adatait (még Moszkvának se, ha még rémlik valakinek a Yandex-mizéria), de itt egy krónikus problémáról van szó, évek óta szóltak, hogy aggályaik vannak, nem történt semmi, most meg egyszerűn éltek a szuverén jogukkal, hogy milyen feltételekkel engednek be embereket a saját országukba. Aki pedig a saját szuverenitására oly érzékeny, annak kutya kötelessége tiszteletben tartani mások szuverenitását is, nem? De. Ez egyáltalán nem megy az Orbán-kormánynak, ezért bosszúról delirálnak és hányják az epéjüket. Pedig a sztori módfelett egyszerű. Az amerikaiakat teljes joggal érdekelheti és érdekli is, hogy a Moszkva-párti Orbán-kormány milyen kétes hátterű, EU-n kívüli, orosz, kínai és egyéb rossz arcnak – horribile – köztörvényes bűnözőnek osztogatott letelepedési kötvényeket (amiken a NER udvartartása degeszre hízott nem mellesleg), akik így állampolgársághoz jutottak. Bár erről Pintérék közleménye elfelejtett megemlékezni,  elég valószínűnek tűnik, hogy a külhoni magyarokra való hivatkozás ócska félrebeszélés, konkrétan hazugság. Főleg mert arra is volt példa, hogy maga az orbánista állam vont vissza kettős állampolgárságot külhoniaktól (Sándorpalotáné is tudna erről mesélni), mert enyhén szólva sem jogosan igényelték és kapták meg.

Szerintem nemhogy az Egyesült Államoknak, de elsősorban a magyaroknak lett volna joguk tudni, hogy az ő kárukra milyen bűnözőket, terroristákat, pénzmosókat, kémeket szabadított rá Magyarországra és a hanyatló Nyugatra a szuverén Orbán-kormány, amelyik újabban már köztörvényes embercsempészeket is szabadon enged a börtönökből. Teljesen világos, hogy nem szeretnék, ha ezek a mocskos adatok nyilvánosságra kerülnének, ezért arról hörögnek, hogy valami olyasmit kérnek – követelnek! – tőlük Bidenék, amit nekik nem áll módjukban teljesíteni, mert az a mimagyaremberek érdekével ellentétes lenne. Ezzel szemben teljesen világos, hogy az Orbán-kormány nemcsak Magyarország biztonságát, de az egész nyugati világ biztonságát aláásta már jóval azelőtt, hogy Putyin lerohanta volna Ukrajnát. Teljesen világos, hogy ami azóta történt csak köbre emelte az addig is létező jogos gyanakvást. Az USA-nak most lett elege ebből. Nem először és nem is utoljára. Orbán kormánya pedig a saját szerepét és lehetőségeit túlbecsülve már megint a pénisz és a történelem rossz oldalán áll. És esze ágában nincs jobb belátásra térni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.