Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki kéne próbálni, hátha tetszene azoknak a honpolgároknak is, akik amúgy fizetik és fenntartják a rendszereket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras, rigófüttyös, pálinkás jó reggelt kívánok mindenkinek! Bár a pálinka maradjon csak az uraknak, akiknek sofőr vezeti a közpénzből alájuk tolt autót, akkor szédelegnek be a munkahelyükre, ha úri kedvük úgy hozza – pontosabban amikor a gazdájuk füttyent -, és amikor bent vannak, akkor sincs fogalmuk arról, hogy mi van, pont elég annyit tudniuk, hogy mikor melyik gombot kell megnyomni. Nem rossz meló ez havi többmillióért, lakhatási támogatásért, miegyebekért.

A kormány és a szolgáltatórendszerek – viccesen így hívjuk azokat a rendszereket, melyek nem annyira szolgáltatnak, mint amennyire mi vagyunk kiszolgáltatva nekik – szokásosan átgondolt, precízen megtervezett, kulturáltan kezelt változtatásának következtében most éppen attól hangos a média, hogy egy csomó család döbbenetesen magas gázszámlát kapott. Gulyás Gergely ugyan megnyugtatott mindenkit, hogy mindössze csak 90 ezer családot sikerült meglepni azzal, hogy az eddigi gázszámla sokszorosát követeli tőle a szolgáltató. De semmi gond, ez természetes jelenség, mert a kormány által bevezetett rezsicsökkentéses Kánaán, és a szolgáltató elszámolási időszaka nem esik egybe, tehát most aki már felhasználta a kedvezményes kvótát, annak a magasabb – konkrétan többszörös – áron kell számlázni, na de majd amikor belépünk a rezsicsökkentés szilveszterébe, mindjárt jó is lesz. Amúgy sem kell parázni, az a pénz nem vész el, majd beleszámolják az izébe. Én megnyugodtam – mert nem vezetékes gázt használok -, de az a család, ahol eddig is fillérre ki volt számolva minden kiadás, és most huszonezres számla helyett százezres érkezett, az aligha ennyire ellazult. Jó, tudom. Át kell állni átalánydíjasról havi olvasásra és akkor nem lesz ez, aztán az új időszámításban vissza átalányra. Aki intézett már ügyet bármelyik szolgáltatónál, az biztosan örül ennek a néhány vidám napnak, de nem lehetne egyszer valamit úgy bevezetni, hogy az elő van készítve, át van gondolva minden apró részlet és következmény, és simán csak jól működik? Ki kéne próbálni, hátha tetszene azoknak a honpolgároknak is, akik amúgy fizetik és fenntartják a rendszereket – például az államot is amúgy -, és elvárnák, hogy a pénzükért ne őket szívassák már véresre állandóan.

Valaki azt hazudhatta Orbán Viktornak, hogy a TikTokon kell nyomulni, akkor majd menő lesz a fiatalok között. Legalábbis gondolom, hogy ez lehet a koncepció. Nem szokásom arrafelé járkálni, de most szembe jött egy ilyen izé, és én hülye belenéztem. Na, aki rábeszélte erre a csútit, az azt is elmondhatná neki, hogy ne csinálja, vagy ne így csinálja, mert bár én nem vagyok sem gyerek, sőt, már fiatal sem, de a látványtól megálltam a fejlődésben. Ha ezt a videót meglátja egy képzett orvos, egyből felállítja a diagnózist, az biztos. Őszintén, miért akarna valaki olyan politikusra (vagy mire) szavazni, akinek a véreres, zavaros szemei alatt kofferok csimpaszkodnak, a homloka pedig úgy néz ki, mint akin most ütött ki a cro-magnoni örökség? Nem a külsejét fikázom (amúgy de, csak nem gonoszságból), csupán a figyelmet hívnám fel rá, hogy ezzel csak elijeszteni lehet a népeket. Ami persze nekem nem gond, de neki talán nem ez a célja. Azt mondják, egy bizonyos kor után mindenki felelős a külsejéért, és azt is mondják, hogy negyven fölött az ember lelke kiül az arcára. És tényleg!

Ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni? – tette fel a kérdést a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán a szlovák külügyminiszter Twitter-posztjára reagálva.

    Miroslav Wlachovsky Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek üzenve azt írta a Twitteren, nem emlékszik olyan vitára, amikor azt mondták, hogy az orosz-ukrán háború még négy évig fog tartani.
    „A háború akár holnap befejeződhet. Nem az EU a probléma, hanem Oroszország az” – hangoztatta a szlovák miniszter.
    Menczer Tamás válaszában úgy fogalmazott, „Wlachovsky miniszter úrnak vagy rossz a rövid távú memóriája – és ez a jóindulatú feltételezés – vagy hazudik”.
    Ugyanis az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő négy évben évente ötmilliárd eurót kellene költeni arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzák – idézte fel az államtitkár, megjegyezve, hogy a szlovák külügyminiszter a javaslatot nem ellenezte.
    De ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni? – kérdezte Menczer Tamás.
    Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar álláspont változatlan: Magyarország azonnali tűzszünetet és békét akar. (MTI)

Nem pontosan értem, hogy miért Menczer Tamás reagál valamire, ami nem neki szól, de ha Szijjártó Péter az ő szoknyája mögé bújva jobban érzi magát, legyen úgy. Mindenesetre segítő szándéktól hajtva próbálom megfejteni a dilemmát. Lehetséges, hogy azért négy évre tervezték Ukrajna támogatását, mert felelős vezetők előre szoktak tervezni, nem pedig menet közben kapkodnak, mint a magyar kormány? Attól még vége lehetne a háborúnak – Putyinon múlik -, a támogatást egyszerűbb leállítani, mint minden hónapban szavazni az odaítéléséről. Csak nem arról van szó, hogy valamelyik észlény kitalálta, micsoda jó kis megújuló zsarolási potenciál van a dologban? Mert akkor nem szóltam egy vak hangot sem.

Csapjunk bele az új hétbe. Izgulhatunk – már akinek van ilyen ambíciója -, hogy a mára összehívott rendkívüli parlamenti ülésen méltóztatnak-e megjelenni a fideszes bátorak. Ha igen (szerintem nem), az világszenzáció lesz, mert Orbán Viktor megkoronázása óta 16 alkalommal hívta össze az ellenzék a parlamentet, ebből nulla alkalommal jelent meg a kormánypárt. A parlamentáris demokrácia jegyében. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza, és jól beszólunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.