Július 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Persze, nem a 13 éve kormányon lévők a hibásak az egészségügy jelenlegi helyzetéért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,329,960 forint, még hiányzik 670,040 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Döbbenetes közleménnyel állt elő a napokban a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház: az intézményben nem lehet este és hétvégén szülni egészen szeptemberig, ebben az intervallumban pedig a kórház gyermekosztálya sem fogad betegeket.

Természetesen ez már nem az első és vélhetően nem is az utolsó ilyen eset Magyarországon, hiszen a magyar egészségügybe a kormány nem akar elegendő pénzt befektetni, hiszen számukra ez nem egy fontos közszolgáltatás. Az Orbán-kormány inkább olyanokban érdekelt, mint hogy megvásárolja a Vodafone-t, mert mint az kiderült annak idején Gulyás Gergely mondandójából is, profitot hoz, a Vodafone nyereségéből pedig akár a pedagógusbéreket is lehet emelni. Tehát akkor ez már csak idő kérdése, és miután a Vodafone nyereségéből megemelik a tanárok fizetését – hiszen ez a kormány még soha nem hazudott -, végre a kórházak szakembereire is sor fog kerülni, elvégre igen fontos munkát végeznek ők is.

Az, hogy a magyar egészségügy romokban van, már nem csak a mocskos liberálisok számára, hanem a keményvonalas Fidesz-szimpatizánsok számára is elég egyértelmű. Mert isteníthetik bármennyire Orbán Viktort, azért azzal ők is szembesülhetnek, hogy a hazai kórházak állapota siralmas. Nem elég, hogy csótányok vagy épp patkányok mászkálnak az egyes vizsgálókban, vagy rászakad az emberre a frissen felújított mennyezet, az igazán nagy probléma, hogy orvosból és szakápolóból is egyre kevesebb van. Mondjuk az kérdés, hogy tapasztalattal rendelkező orvosból miért van egyre kevesebb akkor, amikor valóban komoly fizetésemelést kaptak, de ezt válaszolja meg valaki, aki a szakmában járatos, én nem pontosan értem ennek az okát. A szakápolók és nővérek bére viszont lényegében nem emelkedett, ezért érthető, hogy ezen a területen óriási hiány van, a helyzet pedig csak egyre romlik.

Ennek kapcsán olvashatunk erről szóló híreket, amelyek viszont a döntéshozókat nem hatják meg túlzottan. Az embert azt gondolná, hogy akár fideszes, akár ellenzéki egy-egy település képviselője, azért nem fogja letagadni a problémát, de erre Pócs János tökéletesen rácáfolt akkor, amikor a Blikk kérdésére a következőket mondta a minap:

Tudtam, hogy ez be fog következni, de azt is tudom, hogy nem a kormányzati döntések miatt jutottunk idáig, illetve a felmondások sokasága sem ezek miatt a döntések miatt következett be. A megoldási javaslataink készen vannak, az eredeti állapotnak a legrövidebb időn belül helyre kell állnia.

Emberünk tudta, hogy ez be fog következni, de senkit sem figyelmeztetett előre, olyannyira nem, hogy a város nem fideszes polgármestere, Budai Lóránt sem tudott semmit a változtatásokról. Magam is csak a kórház internetes oldalán olvastam a tervezett változásokról. Bár a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház vezetőségét személyesen ismerem, engem nem kerestek meg és nem tájékoztattak a várható változásokról. Tökéletes példája ez a kormány kommunikációjának és annak, hogy miféle kapcsolat létezik a térség országgyűlési képviselője és a város polgármestere között. Mert lehetnek politikai egyet nem értések, de azért legalább a legalapvetőbb kérdésekben tájékoztatni kellene az illetékeseket, hiszen másként hogyan lehet képviselni a térségben lakókat? Az, hogy valaki felszólal a Parlamentben néhanapján és ezzel letudja a munkáját, nem tekinthető sikeres politikusnak.

De térjünk vissza Pócs János kijelentésére, hiszen elmondása szerint nem a kormányzati döntéseknek köszönhető az, hogy ide jutottunk, mint ahogy a felmondásoknak sincs ehhez köze. Nem, természetesen nincs, hiszen nem egy 13 éve hatalmon lévő kormány a felelős a kialakult helyzetért, hanem Gyurcsány Ferenc, vagy esetleg a kommunizmus, de az is lehet, hogy maguk a szovjetek juttatták ide a magyar egészségügyet. Hogy lehet valaki ennyire elvakult? Hogy lehet az, hogy megválasztják őt helyiek tízezrei azért, hogy képviselje őket, de ezen feladatát teljességgel képtelen ellátni. Azzal ugyanis, hogy beismeri a problémát, de azt másra hárítja, azt állítja, hogy nekik, az uralkodó pártnak semmiféle felelőssége nincs ebben, miközben ha valaki felelős a mostani állapotokért, az a 13 éve kormányon lévő Fidesz és annak minden szakpolitikusa. Ki miatt mondtak fel a szakorvosok és ápolók? Ki miatt alakultak ki elképesztően hosszú várólisták? Ki miatt nincs wc papír, fogkefe vagy 40 fokban működő klíma több hazai kórházban sem? Ki miatt van az, hogy egyre többen választották a magánellátást egészen addig, ameddig ki nem fogytak a megtakarításaikból ahelyett, hogy a közellátást vették volna igénybe?

Lassan már nem csak szülni, de megbetegedni sem lehet, hiszen nem lesz majd hova menni. Mi van, ha sürgős ellátásra lenne valakinek szüksége, de a kórház osztályának zárvatartása miatt el kell őt szállítani egy másik kórházba? Mert az egy dolog, hogy kellemetlen, de mi van ha komplikáció alakul ki, és mondjuk az út miatt a fiatal anyuka életét veszíti? Ki lesz a felelős, ha egy gyermek nem éli túl az utat? Tudom, ezek a legrosszabb opciók, de egyáltalán nem kizárhatóak, ezért inkább azon kellene dolgozni, hogy a probléma minél előbb megoldódjon. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a döntéshozók beismerjék végre, hogy miattuk tartunk ott, ahol és egyedül ők azok, akik valódi változásokat eszközölhetnek, hiszen a kassza kulcsa az ő kezükben van. Felháborodhatunk annyira, amennyire csak szeretnénk, de ez önmagában nem fogja megoldani a kórházak problémáit, hiszen ehhez az kellene, hogy a kormány beismerje: a helyzet súlyos és valódi, felelős szakemberre van szükség a probléma orvoslása érdekében. De ameddig ez a szakember Pintér Sándor, addig hiába is reménykedünk a csodában.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.