Május 14,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És akkor a helyi ügy többé nem helyi ügy, a településeken élőknek nincsen közük a saját életükhöz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 637,643 forint, még hiányzik 2,362,357 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Bizonyára van annak valami jelentősége, hogy Novák Katalin most éppen nem írta alá Lázár János (aki most éppen miniszter, és többek között az építésekhez ért nagyon) törvényét, amit a parlament megszavazott, de Novák Katalin dacosan normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Az szúrt szemet a Sándor-palota lakójának, hogy Lázár János gyakorlatilag teljhatalmat kaphatna, amennyiben saját hatáskörbe vonhatná a döntéseket, ha úri kedve úgy hozza neki. Én pedig ájult tiszteletet kéne érezzek a jogállamiságért minden körülmények között kiálló köztársasági elnök iránt, ahogy elődje, a bajszos…horgász iránt is azt kellett volna éreznem, amikor az olykor-olykor nem elsőre, csak másodikra írt alá valamit. Még ha komolyan venném is az Alkotmánybíróságot (nem teszek ilyet, 13 év elég volt megtanulni, hogy ostobaság lenne), akkor sem lenne semmiféle jelentősége annak, hogy miről mit döntenek. Mert a másik teljhatalmú, aki valóban az, azt a döntést tartja be, amelyiket akarja. A többire pedig ívesen szarik. De még idáig sem kell átgondolni a dolgot, elég csak elfogadni, hogy ez is része a színjátéknak, Novák arra kapott parancsot (vagy engedélyt), hogy kekeckedjen kicsit. Bolhacirkusz. Ha már Novák! A jól értesült Index kiderítette, hogy miért késlekedik a köztársasági elnök aláírni Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, ami szükséges ahhoz, hogy hivatalos legyen a nagyköveti kinevezés, és megkezdhesse a munkáját Budapesten. Az Index szerint az van, hogy ez bosszú azért, mert hónapok óta nem veszi fel Zelenszkij a telefont Novák Katalinnak, ezért Novák nem írja alá a kinevezést. Amennyiben a portál holnap nem fogja megcáfolni a mai állítását úgy, mintha azt eredetileg nem ők állították volna, tehát hinni lehet az információnak, akkor szerintem megint az van, hogy nem az történik, amit látunk, hanem azt látjuk, amit láttatni akarnak velünk. Orbán személyesen nem vállalhatja fel a konfliktust az ukrán elnökkel, ezért Novák kapta meg ezt a szép feladatot. Legalábbis én így gondolom.

Visszakanyarodva Lázárra, a mindenhez is értő miniszter meglehetősen diplomatikus módon reagált arra, hogy normakontrollt kért a köztársasági elnök:

Ez rendkívül gyönyörűen hangzik, csak néhány dolog maradt ki belőle. Például az, hogy marhára nem az a társadalom érdeke, hogy Orbán apjának bányájából származó alapanyagokból Mészáros Lőrinc és családja építsen valamit tízszeresen túlárazva, mert bár így kétségkívül magyar kézben marad a nyereség, de néhány családon kívül, amelyik ezzel tovább gazdagodik, a többi magyar család ráfarag. Az lenne az elfogadható, ha a a lehető legolcsóbban, a lehető legjobb minőségben készülnének el a beruházások, és senki nem lopná el a pénz felét, senki nem gazdagodna a mások rovására. Lázár már régebben magára rángatta a magyar érdekek állítólagos védelmét, de valamiért arról nem szeret mesélni, hogy miért szar sok magyar termék, miért drágább a magyar élelmiszerlánc, mint a külföldi tulajdonú (miközben igen gyakorta elfogadhatatlan minőségű friss termékeket forgalmaznak), miért kerül nálunk háromszor annyiba egy útszakasz építése, amit ráadásul 1-2 éven belül már el kell kezdeni foltozni, mert szarul építették meg, mint mondjuk Németországban, ahol jobban megfizetik a munkásokat, az építés minősége kifogástalan, és az a kivitelező, amelyiknek 1-2 éven belül hozzá kell nyúlni a munkájához, a továbbiakban garantáltan nem kapna többé megrendelést. Az sem lenne baj, ha nem lopkodnák szét a közvagyont mindenféle trükkökkel, melyekről sorra kiderül, hogy csak azért jött létre egy csomó látszat-beruházás, mert arra adott pénzt az unió, de azokat a funkciókat, melyekre hivatkozva lekérték a pénzt, nem látják el.

Ezres nagyságrendben találni ilyen, és ehhez hasonló pofátlan lopást. Talán ezzel kellene egy kicsit intenzívebben foglalkozni, nem padokat átfesteni, és nem azért verni az asztalt, mert mondjuk most sikk utálni a melegeket. És persze sikk utálni Hadházy Ákost, de legalább jobbról is és balról is, mert mindenki levesébe beleköpdös rendszeresen, azt pedig nem díjazzák azok, akik szívesebben élősködnek, mint dolgoznak. Távozik Szarka Gábor, a  Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának szétveréséért felelős kancellár. Sajnos nem az országból, nem is a politikából, csak a kuratórium éléről. Közben Orbán Ráhel, saját lábon álló üzletasszony újabb bababoltot nyitott, most a Balatonnál. Hiába, ha egyszer beindul az üzlet! A már működő bolt 55 milliós veszteséget termelt egy év alatt, ideje volt megduplázni. Szijjártó Péter mindeközben azt találta ki, hogy az embercsempészetet Brüsszel támogatja, azért engedtek el egy csomó csempészt bele a vakvilágba. Talán be akartak vágódni az Európai Uniónál, hátha végre megnyitják a pénzcsapot. Az Alkotmánybíróság (véletlenül ma már volt róluk szó) megállapította, hogy a győrieknek semmi közük nincsen a Győrben épülő akkumulátorgyárhoz, nem népszavazhatnak arról, hogy akarják vagy sem, mert nem helyi ügy. Ha ez sem gyönyörű, akkor semmi nem az. Talán csak az szebb, hogy legalább szombat van, ma lehet egy kicsit pihengetni. Már akinek telik ilyen luxusra. Az nem én vagyok, úgyhogy lenyelem a kávét energiaitallal, aztán megpezsdülök.

Mindenkinek, akinek pihi van, jó ébredezést, szép napot kívánok!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.