Május 13,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez van, ha a főnök szarja a spanyolviaszt, és fingja mellé a passzátszelet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 637,643 forint, még hiányzik 2,362,357 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Rezsivédelmi Szilárdnak jól indult a napja. Igaz, nem a mai nap, hanem a múlt héten valamelyik, de az legalább nagyon. Annak örült ő tiszta erőből, hogy a rezsivédelem úgy működik, mint a vöcsök:

Éljenéljenéljen! A baj csak az, hogy a szolgáltatási díjakat viszont megtöbbszörözte jó kormányunk, így hiába alacsony a áram vagy a földgáz ára – mármint komoly trükközésekkel, mert a világpiaci ár már alacsonyabb -, attól még marhára sokat fizetünk ezekért. Nem ritka jelenség, hogy az áram árának duplája a szolgáltatás díja. Az pedig mimagyaroknak lényegében mindegy, hogy a rezsiszámlán milyen megoszlásban van micsoda, a végeredmény az, hogy marhára nem állunk jól semmiféle rangsorban. Vagyis de, van, amiben erősen vezetünk.

Erről kellene valamit mesélni, drága Rezsiúr, ha van egy kis ideje az összefőzött kagylós-rákos gyerekvacsora készítése mellett. Köszike.

Az is az elmúlt hét nagy híre volt, hogy talán visszatér a politikába a volt miniszterelnök-jelölt. És nem akárki, hanem Vona Gábor. Nekem speciel az sem tűnt fel, hogy eddig ki volt vonulva ő, merthogy ott volt mindenhol, írt, beszélgetett, sertepertélt folyamatosan. Tisztára, mint a szintén visszavonult Schiffer András. Hogy akkor ehhez képest mi lesz a változás? Hová óhajt ő visszatérni? Csatlakozik valamelyik párthoz? Létrehoz egy újabb pártot, csak hogy több legyen belőlük? Úgy izgulok, de tényleg!

Mondom én, hogy a nagy hőség komoly bajokat okozhat. ezért érdemes legalább a legmelegebb órákat hűvösön tölteni, lehetőleg hideg borogatással a megfelelő helyeken. Azt nem tudom, Maruzsa Zoltán hol adott interjút az Origónak, de vagy elromolhatott a légkondi, vagy odatűzött a nap, mert meglehetősen zavaros mesét adott elő ő. Odáig fajult a napszúrása, hogy talán még maga is elhitte, amit mondott, tudniillik nem érti, miért sír a pedagógusok szája, hiszen ebben az évezredben még nem volt olyan széleskörű, mindenre és mindenkire kiterjedő, össznépi és szakmai egyeztetés, mint amilyen a bosszútörvényt előzte meg. Igaz ugyan, hogy az egyeztetés úgy nézett ki, hogy a kormány elmondta, hogy mi lesz, a szakmai szervezetek elmondták, hogy az miért rossz, és hogy kellene, a kormány pedig harsány röhögés közepette lesöpörte az asztalról az összes javaslatot. Ilyen alapon én is hívhatok egyeztetni bárkit, akihez képest én döntési joggal rendelkezem, meghallgatom, amit mond, majd teszem, amit eredetileg is akartam. Ez nem egyeztetés, ez a másik tökéletes semmibe vétele. Kompromisszumra törekvésről, megállapodásról nincsen szó, ez diktátum. Akkor is, ha szalaggal átkötik. Akkor is, ha Maruzsa szerint 38 pontban változtatott a kormány, tehát meghallgatták a pedagógusokat, és beépítették az új törvénybe a javaslataikat. Hogy a szakmai szervezetek javaslatát, vagy a Fidesz házi szakmainak csúfolt, kézből etetett szervezeteinek a javaslatát, azok milyen súlyú javaslatok voltak, arról véletlenül nem esett szó.

Szeptember 15-ig értesítik a munkáltatók a munkavállalókat a törvényből fakadó változásokról, vagyis arról, hogy jövő év január elsejétől milyen új szerződésük lesz. Amint megkapják ezt az értesítést, szeptember végéig tudnak rá reagálni.

AKI EZT NEM FOGADJA EL, ANNAK NOVEMBER VÉGÉVEL SZŰNIK MEG A JOGVISZONYA; FELADATAIT OKTÓBER VÉGÉIG KELL MÉG ELLÁTNIA. (Origo)

Jó kis egyoldalú szerződésmódosítás, nem mondom! Az azért kérdéses, hogy milyen minőségű munkát fognak végezni a maradásra kényszerített pedagógusok, arról nem beszélve, hogy és mi van akkor, ha nem mennek be megtartani az órákat? Hogyan kényszerítik őket rá? Aztán az még ennél is nagyobb kérdés, hogy október végén kikkel fogja a kormány pótolni a felmondó pedagógusokat? Pintér kivezényli a katonaságot? Visszahívják Hoffmann Rózsát? Németh Szilárd rezsibiztosból osztályfőnök lesz? Aktiválják Orbán anyját? Jobbnál jobb alternatívák, de komolyan. Tudom én is, ahogy a kormány is tudja, hogy a pedagógusok egy része megalkuvó, gyáva, kicsinyes. De mi van, ha nem annyian, mint azt gondolják? Mi van, ha nem maradnak elegen ahhoz, hogy elhúzzák az oktatás roncsait, vagy inkább hulláját, hogy úgy tűnjön, mintha még élne?

A baloldal azt állítja, hogy itt több ezer fő távozására kell számítani. Az egészségügyi jogviszonynál is ezt mondták, de nem így lett, hazugságnak bizonyult. Mi jóval optimistábbak vagyunk, a törvényjavaslat végső verziója igenis kedvező a pedagógusokra nézve: jelentős béremelést tervezünk nekik, két éven belül 800 ezer forintra nő a tanárok átlagkeresete…

Mondom én, teljesen meg vannak róla győződve, hogy bedarálják a pedagógusokat. És lehetséges, hogy nekik lesz igazuk. A többség marad, és várja a csodát, ahogy eddig is. Mire 800 ezer lesz a fizetésük, az annyit sem fog érni, mint a mostani bérük, de oda se neki, lehet majd tapsikolni, hálálkodni, kezet csókdosni. Most pedig elégedjenek meg azzal, hogy tervezik a béremelést. Majd persze akkorra, amikor az unió küldi a pénzt. Nem akarok senkit elkeseríteni, de szerintem mire az a pénz megérkezik – már ha egyáltalán – nagyuramék el is költik. De nem baj, majd keresnek egy bűnbakot, aki miatt mégsem lett 800 ezer, meg egymillió, és ki tudja, mennyi. Megvédik őket is, mint ahogy a nyugdíjasokat sem, akik hiába sírdogálnak, aligha lesz annyi emelés, ami legalább a nyugdíjasinflációt lefedné. Vegyenek szépen olasz bőrcsizmát és úszódarut, akkor beleférnek az átlagos inflációba. Nahát.

Orbán Viktor szar ötletét, amit kínjában talált ki, amikor nem tudott válaszolni Hadházy Ákos kérdésére, lihegve, csorgó nyállal vette át Orbán Balázs, és ő is sunyi, sompolygó rókának nevezte Hadházyt. Ez van, ha a főnök szarja a spanyolviaszt, és fingja mellé a passzátszelet, a cselédség pedig nem is akar, nem is mer, és valószínűleg nem is tud kitalálni semmi saját ötletet, még egy nyomorult jelzőt sem. Aligha Orbán Balázs az utolsó a sorban, jön az összes seggnyaló és rókázni fog, hogy ne tűnjön röhejesnek a főnökük. Rossz hírem van, ez nem segít. Szánalmas alakok egytől egyig.

Én azonban veszem a búcsúmat, mielőtt még rám lel a hőguta. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek, külön a vidéki rókáknak! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.