Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A szeretet töltött káposztája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik.”

/Ferenc pápa/ 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete vendégül látta a nehéz sorsú debrecenieket, szokásos ingyenes ételosztásán, a hónap utolsó vasárnapján. 

Már jóval az ételosztás kezdete előtt gyülekeztek az éhes emberek a debreceni Petőfi téren. A térre folyamatosan érkeztek a debreceniek, többségében kisnyugdíjasok. A városban rengeteg alacsony nyugdíjat kapó ember él, hiszen a rendszerváltás után a térség legnagyobb foglalkoztatói megszűntek, több tízezren lettek kényszer-nyugdíjasok. Sokan „élnek” megalázóan kicsinyke nyugdíjból. Az utóbbi hónapok óriási inflációja leginkább a szegényeket sújtotta. Az élelmiszerek többségének az ára egy év alatt a duplájára nőtt, a szerény év eleji nyugdíjemelést már régen elvitte a Holdról is látható infláció. Oda jutottunk, hogy sok családban a zsíros kenyér is luxus lett, egyéb ételekről már nem is beszélve. A zöldségekről, gyümölcsről álmodni sem mernek, számukra megfizethetetlenek. Éljünk ugye egészségesen? De miből?

Sokan már másfél órával korábban, a padokon ülve várták, hogy elkezdődjön a sorszámok osztása. A korábbi hónapokban sorozatosan részvételi „rekordot” döntöttek az ingyen ételre várók. Erre nem igen lehet büszke az az ország, amely – mint tudjuk a kék plakátokról – jól teljesít. Sajnos az óriásplakátoktól még egyetlen éhező magyar ember sem lakott jól. Hogy kiknek a zsebe vastagodott a közpénzmilliárdokból, az már más kérdés. 

Szomorú volt látni a gyermekeikkel érkező családokat. Számukra a kormány gyermekvédelmi programja semmit sem jelent, kiskeresetűek lévén számukra a kedvezmények nem sokat érnek. Érthetetlen, hogy a 13 éve regnáló kormány kommunikációjában segíti a családokat, de a való életben ez bizony azt jelenti, hogy a tehetősebbek sokkal jobban járnak. Akik ténylegesen rászorulnak a segítségre, azok kimaradnak a kormányzati „adakozásból”, nem tudják a kedvezményeket  igénybe venni. Vajon véletlenül

Az ételosztás végére 150 adag töltött káposztát osztottunk ki. Sokan vittek ételt otthon betegeskedő férjnek, feleségnek, családtagnak is .A péksüteményből jutott repeta is. Sok új arc volt a vendégeink között, akik eddig próbáltak valahogy a szegénységgel megküzdeni, de mára már csak a remény maradt számukra egy jobb életre.

A menü töltött káposzta, kókuszgolyó, péksütemény, friss kenyér volt. A gyerekek édességet is kaptak. 

A fő ételt és a kókuszgolyókat egy debreceni hölgy készítette. A nevét kérte ne hozzuk nyilvánosságra, szeretetből, emberségből vendégelte meg általunk a társadalom peremére szorult debrecenieket. Nagyon hálásak vagyunk a kedves „ismeretlennek”, az ételre várók vastapssal köszönték meg neki a  szeretet töltött káposztáját. 

Tisztelettel köszönjük a támogatását a pékségeknek is, és a gyermekeknek édességet hozó hölgynek is. 

 Az egyesület legközelebb 2023. július 30- án várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel.

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS élelmiszert – korlátlan mennyiségben -,gyümölcsöt, burgonyát, almát, olajat, tisztítószereket, gyermekjátékokat, édességet. 

Várjuk debreceni éttermek, pékségek, élelmiszerüzletek, felajánlásait, csatlakozását. Egy jó és nemes ügyben kérjük a támogatásukat. 

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti.

Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963

Átutalással:

Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma:

Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2023

Meggyőződésünk, hogy nem lehetünk közömbösek azok iránt, akik nem az élet napos oldalán foglalnak helyett, akik önhibájukból, vagy anélkül, mindennapos küzdelmet vívnak a talpon maradásért.

Bízunk abban, mind több nehéz élethelyzetben lévő debreceni lakos lehet a vendégünk.

Valljuk, jobb adni, mint kapni. Örülünk, hogy adhatunk, mert tudjuk bármelyikünk élete alakulhat úgy, hogy segítő kézre, egy emberi szóra, támaszra van szükség. Úgy hisszük, hogy a szeretet, a segíts felebarátodon örök emberi értéke – egyben az emberség fokmérője – napjainkban különösen fontos. 

Úgy gondoljuk, hogy Teréz anya pontosan megfogalmazta, az emberi lét igazi értelmét:

„Életünk végén nem a diplomáink alapján leszünk elbírálva, vagy hogy mennyi pénzt szedtünk össze, vagy hogy milyen dolgokat valósítottunk meg. Hanem aszerint leszünk elbírálva, hogy: Éhes voltam és te megetettél, fáztam és te ruhát adtál, nem volt fedél a fejem fölött és te befogadtál.”  

A szeretet és a jóság nem kerül pénzbe. 

Tukoráné Kádár Ibolya

az egyesület vezetője 

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.