Május 14,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hol vagyunk ma már az aprócska két-háromszáz négyzetméteres találgatásoktól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 637,643 forint, még hiányzik 2,362,357 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! A tegnapi rendkívüli Kormányinfóból igen sok dolgot megtudhattunk (ezredszer is), többek között például azt, hogy Orbán Viktor momentán nem méltóztatik Kijevbe utazni, mert ő csak akkor utazik, ha annak értelmét látja, és akkor találkozik más politikusokkal, ha a tárgyalás előrelépéshez vezethet. Most nem érzi így őkegyessége, de ha majd így érzi, akkor szárnyra kel. Ezzel párhuzamos hír – ha nem is egyidejű a két kijelentés -, hogy Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter szerint pedig menni kellene, mert személyes találkozón könnyebben tudnák rendezni a vitás kérdéseket, mint a sajtóban egymásnak üzengetve. Ott van szerintem a bibi, hogy Orbán Viktornak jelenleg egyáltalán nem áll érdekében rendezni a viszonyát Zelenszkijjel. Ha nem így lenne, elfogadta volna az ukrán kormányfő februári meghívását, márpedig nem fogadta el, pedig Zelenszkij személyesen tette ezt a gesztust Brüsszelben.

Azt is megtudhattuk Gulyás Gergelytől, hogy örülne neki a kormány (vagy valaki, fene tudja, ki), ha a nagyra becsült álompolgárok nyomban jelentenék, ha az árstopos termékeknél visszaélést tapasztalnak az üzletekben. Szerintem meg semmi értelme jelentgetni, hiszen Orbán Viktor olaszországi útját is teljesen rendbenlévőnek találta az ügyészség, pedig arról a gyengébb szellemi képességekkel megáldott országlakók is meg tudták állapítani, hogy pofátlan lopás. Ugyanitt arról is értesülhettünk, hogy márpedig a kormány emelni fogja a pedagógusok bérét, mégpedig őrületes évi 10 százalékkal. Ha valaki nem a közpénzmédiából tájékozódik, akkor máris tudhatja, hogy amennyiben az éves infláció olyan remekül teljesít, mint azt láthatjuk – tehát bőven 20 százalék fölött -, akkor az történik, hogy a béremeléssel együtt is csökken a fizetések reálértéke. Még akkor is, ha a kormány szép tervei szerint jövőre már csak hat százalék lesz az éves infláció, amit valaki ismeretlen módszerrel számolt ki ügyesen. Az különösen cuki, hogy kiderült, amúgy sem kell az unió pénze, mert a kormány eleve is nagyon akart már bért emelni az oktatásban, és az emelés 88 százalékát egyedül, elengedett kézzel óhajtotta kigazdálkodni, csak a 12 százalék jött volna az uniós kasszából. Azt nem pontosan értem, hogy ha ez így van, akkor miért nem emeltek már eddig is, illetve akkor a 10 százalékos emelés (ami persze még nem emelés, hanem ígéret) már a 88 százalék? Amit kigazdálkodtak ők? Tisztára össze vagyok zavarodva.

Ritkán szoktam többször is elolvasni egy cikket, a lakájmédiában megjelent írások közül meg aztán pláne. Nem gonoszságból, hanem mert általában igen fapados gondolatmenetekkel párosított sablonelemekből állnak, sok ész nem kell a megértésükhöz. Most mégis úgy jártam, hogy többszöri olvasásra sem értettem meg a lényeget, és ez mostanáig így maradt. Az alapszituációt értem; Szabó Tímea aljas baloldali ellenség, gyűlöljük együtt! Ez oké, tiszta, de az indoklás nem annyira emészthető. Azért kell nekem, egyszerű fűevő szerkezetnek utálni a politikust, mert a férje közpénzmilliókat kap. Mármint nem pont a magyar kormánytól, döntően nemzetközi forrásokból. És nem ajiba kapja, valamint nem is ő kapja, hanem:

Sebők Miklós ugyanis jelenleg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatóprofesszora. 

A közgazdász, politológus végzettségű Sebők egyébként rendszeresen nyilatkozik a baloldali médiumoknak, a 444.hu-nak például többek között az inflációról, a Biden-kormány adópolitikájáról, de a Partizánba is meghívták, ahol a Biden-program közpolitikai programját elemezte. Politológusként 2009-2010 között elnyerte az amerikai költségvetésből finanszírozott Fulbright-ösztöndíjat is, amely során a University of Virginia-n tanult. Több kiadványban is együttműködött ismert baloldali elemzőkkel, például 2019-ben megjelent a Böcskei Balázzsal – a baloldali irányultságú Idea Intézet kutatási igazgatójával – közösen írt, Itt van Amerika című könyve, amely az amerikai politika magyar közéletre gyakorolt hatását foglalja össze. Szintén Böcskeivel közösen írták meg az 50 könyv, amit minden baloldalinak ismernie kell című művet, amit 2015-ben adtak ki, és a Progress Alapítvány (Ágh Attila, Antal Attila) támogatta.

Ami azonban ennél is érdekesebb: egy év sem telt el azután, hogy Szabó Tímea az MTA „kinyírásáról”, a tudományos élet, a kutatás szabadságának felszámolásáról beszélt, 2020. márciusában a férje kutatócsoportja több tízmillió forintos támogatást nyert el. A Sebők Miklós által vezetett poltextLAB is tagja volt annak a nemzetközi konzorciumnak, amely mintegy 3 millió eurós támogatást (kb. 1,1 milliárd Ft) nyert el a H2020 uniós kutatástámogatási programban. A projekt keretében Sebők Miklós a Parliamentary Speeches and Legislation című részprojektet irányította, amelyre 135 ezer euró, közel 50 millió forint támogatást kaptak.

Újabb uniós pénzre tett szert 2020. decembere és 2021. márciusa között, akkor 5 ezer eurót, közel 2 millió forintot kapott a CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) ParlaMint elnevezésű projektjére. A CLARIN az Európai Bizottság alá tartozó European Research Infrastructure Consortium (ERIC) keretében működik. (Magyar Nemzet)

A cikk még hosszan sorolja a kutatóprofesszor további pénzforrásait, én pedig nem igazán értem, hogy mi ezzel a cél? Talán meg lehetne köszönni a tudósainknak, hogy annyira kiemelkedő munkát végeznek, amilyet ezek szerint Szabó Tímea férje, hiszen pénzt tudnak behozni a tudományos kutatásokba. Ezeket a milliókat nem viszik ám haza, hogy aztán zongorákat, luxusautókat vegyenek maguknak, netán kastélyt építsenek belőle, ezek a pénzek kutatásokra mennek el, a végeredmény pedig az egész országot, az egész társadalmat – jobb esetben az emberiséget – gazdagítja. Vagy ez is baj, ha amúgy ellenzéki politikus az adott tudós párja? Vagy akkor mi van most? A mocsármédia tényleg beleáll egy nemzetközileg is elismert tudósba a cél érdekében? Hadd gratuláljak innen is! A következő lépés mi lesz? Kirúgják Sebők professzort, és kinevezik a helyére a saját tudósukat? Melyiket? Mert sok ilyen van. Németh Szilárdot? Kósa Lajost? Esetleg Mészáros Lőrincet? Rákay Philipet? Édesjóistenem!

Ha már a gazdagodásnál tartunk, és amúgy is nemzeti ünnepelnivalónk van, hiszen elkészült végre az Orbán Győző nevén futó főúri dácsa, éppen leltem a neten egy jó kis cikket ebben a témakörben. Nem éppen friss írás, mert hét éves, de annál érdekesebb. A kezdetekről szól, olyasmikről, amiket már réges-régen elfelejtettünk.

„Van ideje, bemegy, megkérdezi. Rosszul tudja” – mondta a hatvanpusztai majorság portása, amikor a 444 újságírói arról érdeklődtek a birtok bejáratánál lévő kaputelefonon, valóban az egykori Habsburg-birtokon tárolja-e mezőgazdasági gépeit Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester ugyanis még 2012-ben Ferenczi Krisztinának, azóta elhunyt újságírónak kifejtette: azért bérelte ki 10 évre előre a területet Orbán Viktor édesapja, id. Orbán Győző CZG Kft.-jétől, hogy agrárcégei ott tárolhassa eszközeit. Ezeknek azonban a 444 drónfelvételein nem akadt nyoma Hatvanpusztán. A portás nem mondta meg pontosan, hol kellene érdeklődni, így ezzel kapcsolatosan e-mailben a Népszava is megkérdezte Mészárost, tartja-e magát korábbi állításaihoz, illetve ha nem gépeit tárolja, akkor mire hasznosítja a 155 millió forintért bérbe vett területet. Válasz egyelőre nem érkezett. (Népszava)

Különösen érdekes visszaolvasni ezt a régi cikket, hiszen akkor még nem tudta senki azt, amit ma már igen. Még egy kis idézet a cikkből:

Az összességében két-háromszáz négyzetméter hasznos területű, pazar, de még félkész állapotban lévő épület hasznosítási célja inkább minőségi, fizetős diákszálló lehet ezek alapján. A helyiek lovaspólós álmokról is beszélnek, de hát annyiféle mendemonda kap lábra, az embereknek fogalmuk sem lehet arról, hogy mi folyik a MAGÁNTERÜLET IDEGENEKNEK BELÉPNI TILOS ÉS VESZÉLYES! tábla mögött.

Hol vagyunk ma már az aprócska két-háromszáz négyzetméteres találgatásoktól! És történt valami? Nem hát!

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.