Május 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az elvtársak ünnepélyesen osztanak a semmiből, és reménykednek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 137,129 forint, még hiányzik 2,862,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, felejthetetlen hétfőt kívánok mindenkinek! Mára ennyire jó hír nem várható – mert tegnap kaptuk a reggeli kávé mellé, és azért minden nap nem szerezhet ekkora örömöt a rezsim, mert a végén hozzászoknánk és aztán el is várnánk -, tegnapelőtt azonban Tóth Gabi művésznő tehetsége méltó elismerésre talált. A közpénzmédia által alapított, és évente odaítélt Petőfiről, a híres magyar zeneszerzőről és muzsikusról elnevezett Zenei Díjat adták át szombat este, különösebb meglepetés nem volt. A közpénzmédia sajátos ízléssel megáldott világában a leginkább a bulvárlapokban előadott hisztériarohamokról híres Tóth Gabi lett az év énekesnője. Ahogy az átadógáláról készült fotókat elnézem, érteni vélem a dolgot. Harcsa Veronika, Palya Bea – és még vagy tíz, valóban zseniális, a világ bármely pontján is zseniálisnak minősülő magyar énekesnő – aligha lett volna hajlandó matyómintás pólóban és pináig érő szoknyában képviselni a kirobbanó… zenei tehetséget. Szóval jól van ez így.

Aki akar, ismét rácsodálkozhat Magyarország, a magyar kormány, de főként az Orbán-rezsim valódi arcára. Volt ugye egy ügy, egy ügyecske, egy a millióból. Amikor a miniszterek minden külföldi sorosügynök által támadott, az éj leple alatt vesén rugdosott elnöke úgy gondolta, nincs abban semmi erkölcstelen, gusztustalan és aljas, ha a Magyar Honvédség számára (bár inkább nevében) vásárolt repülőgépet – amit szerintem egyszer sem használt a tulajdonos honvédelmi célokra, mert a katonákat ritkán hurcolásszák minden luxussal felszerelt gépeken – egy picit magáncélra hasznosítja, és elugrik vásárolgatni, gyereket látogatni, vagy a fene tudja, minek Olaszországba. Fel sem fog az tűnni senkinek. Feltűnt, Hadházy Ákos feljelentést is tett, vasárnap meg is lett a Központi Nyomozó Főügyészség válasza:

hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg, egyedül a Magyar Honvédség, mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható, de az is csak költséghatékonysági szempontból. (HVG)

Szóval azt kell vizsgálni mindössze, hogy a Magyar Honvédség elég költséghatékonyan hurcolta-e a drágaszép miniszterelnök úr valagát egy magánútra közpénzből. Hát ha ez nem szép, magyaros, árvalányhajas, gémeskutas történet, akkor semmi nem az. A rothadó, legalább 80 éve egyfolytában a végóráit élő Nyugaton egy kormányfő és az ő kormánya bele tud bukni abba, hogy a covidos-karanténos időkben bulikáztak, amikor az alattvalók ilyet nem tehettek, a lakásukból is alig léphettek ki. De ott a népek ezen valamiért felháborodtak, olyannyira, hogy ügy lett belőle, majd kormány(fő)váltás. Nálunk szerencsére soha, semmiből nem lesz ügy, legfeljebb abból, ha Karácsony Gergely sofőrje a buszsávba merészkedik. Mert abból természetesen lesz.

Most egy kicsit hosszú MTI hír jön, de ígérem, minden szava aranyat ér:

Tokaj, Herend és Puskás kultuszát mindenképpen fejleszteni kell, ez az a három „alappont”, amelyről külföldön megismerik Magyarországot – jelentette ki a területfejlesztési miniszter szombaton Tarcalon.

Navracsics Tibor az iCon gazdaságpolitikai konferencián arról beszélt, rengeteg ikonikus és híres térség, város és látnivaló van az országban, amely méltó a fejlesztésre, de ezt a három értéket mindig szem előtt kell tartani.
    Tokajra kitérve a miniszter hangsúlyozta, ha „megtaláljuk a jó eszközöket”, akkor a tokaji térség a legjelentősebb térségek közé tartozhat nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.
    Kifejtette, Tokajban és környékén sok infrastrukturális fejlesztés zajlik, a vállalkozásokat segítő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásai révén 120-150 milliárd forint összegű beruházás van folyamatban vagy készült már el.
    A legutóbbi időkig egyfajta gazdaságpolitikai kihívást jelentett a kormány számára Tokaj-Hegyalja, ez a terület ugyanis a felzárkázó régiók közé tartozik, emiatt kiemelt figyelmet igényel az európai uniós források elosztásában is, az erre szánt pénzek kétharmada ugyanis az ilyen régiókba érkezik – mondta a miniszter.
Navracsics Tibor hozzátette, a nemrég megépült Miskolc-Kassa gyorsforgalmi kapcsolat segítségével be lehet kapcsolni Tokajt a hazai gazdaság vérkeringésébe, részben ezért jött létre az úgynevezett Tokaj-program is, amely dedikáltan ennek a térségnek juttat kiemelt forrásokat.
    A hazai támogatások megakadásával kapcsolatos moderátori kérdésre válaszolva a területfejlesztési miniszter elmondta, 2022 februárja óta számos körülmény átírta a magyar gazdaság és a költségvetés helyzetét, a háború következtében berobbanó energiaárak csak tavaly mintegy 4 ezer milliárd forint pluszkiadást jelentettek a hazai büdzsének.
    A 2021-2027-es időszakban hét évre kevesebb mint 10 ezer milliárd forintot kap Magyarország forrásként az Európai Uniótól, azaz lényegében három év európai uniós forrását emésztette fel csak az energiaáremelés, ezért a kabinet kénytelen volt a beruházások felfüggesztéséről, átvizsgálásáról és újratervezéséről dönteni – emlékeztetett Navracsics Tibor, megjegyezve, a remények szerint hamarosan folytatni lehet a nemzeti forrásból megvalósuló beruházásokat.
    A konferencián Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője az elkészült beruházások között a Gesztely-Szerencs főút négysávosítását és a tokaji hegyet megkerülő kerékpárút megépítését emelte ki, utóbbi beruházás hamarosan elkészül.
    Hörcsik Richárd, Zemplén fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a Tokaj-Zemplén fejlesztési programban érintett több mint harminc település 149,5 milliárd forint fejlesztési forrást kapott 3-4 éves ciklusra.
    Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, ebből a pénzből egyelőre viszonylag kisebb összeget, mintegy 25 milliárd forintot kaptak meg, de bíznak abban, hogy a teljes összeget – ha a tervezettnél lassabban is – teljesen le tudják majd hívni. (MTI)

Navracsics Tibor általában is érdekes dolgokat szokott mondani, ettől a jó szokásától most sem tért el szerencsére. Sajnos azt nem tudhattuk meg tőle, hogy most éppen mikor érkezik az uniós forrás, ami mindjárt, ellenben azt máris tudhatjuk, hogy Puskás vagy térség, vagy város, vagy látnivaló. Pontosan nem derült ki, hogy melyik a háromból, de mindenképpen fejleszteni kell. Ezért az uniós milliárdok mellé – gondolom, elfeledte a miniszter úr, hogy momentán olyan két éve nem érkezik uniós fejlesztési forrás – az állam is odateszi a magáét, ami most meg van akadva, de majd később nem lesz. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy a meg nem érkezett uniós források egy jó részét felzabálta a háborús energiaár-emelkedés. Arra szintén nem tért ki, hogy mennyivel fizet többet a magyar állam az orosz energiáért, mint mindenki más. És persze azt sem cakkozta, hogy ennek mi az oka. Mindenesetre a hazai fejlesztési források azért akadtak meg, mert újratervezés van, de majd mindjárt megindulnak. Egyszercsak hirtelen. Talán. Hörcsik Richárd fideszes képviselő annak örvendezett, hogy a térség 149,5 milliárd forint fejlesztési forrást kapott a jó kormánytól, aminek Wáberer György is roppantul örül, ennél már csak akkor tudna boldogabb lenni, ha meg is kapnák a pénzt, mert eddig 25 milliárd forint érkezett meg csupán. Hát, ha ez nem egy tökéletesen gömbölyded, szívmelengetően nemzeti történet, akkor semmi nem az. Az elvtársak ünnepélyesen osztanak a semmiből, és reménykednek. Helyes, így is kell.

Megyek is ünnepelni, csak előbb még jó ébredezést, szép napot kívánok minden kedves olvasónknak!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.