Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Melyik nerenc gyereke nem bír várni még két évet?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Az Origo megfejtette, ki a felelős a napokban bekövetkezett drámai gátszakadásért.

Kiderült: az ukránok rakéta-sorozatvetővel támadták a Nova Kahovka-gátat

Ez a visszafogott cím. Ha veszi magának a fáradságot az ember, és tovább olvassa a cím alá összehányt tartalmat (ahogy ezt sok kormányhű és ellenzéki erő nem teszi meg, mert ők ennyiből is pontosan tudják, ki a bűnös), akkor kiderül, hogy ez nem most történt, hanem tavaly. A hangulatos kis cikk névtelen szerzője végül abban marad magával, hogy igazából nem tudni, ki robbantott, a felek egymást vádolják. Akkor jól van akkor, érdemes volt ezt a hatásvadász cikkentyűt megírni. Gondolom, ma arról írnak, hogy a jelek szerint mégis az oroszok robbantottak.

Ha egy picit tovább bogarásszuk a médiát, akkor máris tudjuk, hogy hatalmasat zuhant a nyári hőségben amúgy is olvadásnak indult infláció, jó kormányunk gondoskodásának, és a kötelező akciózásnak köszönhetően még azt a pindurka drágulást sem érzékeljük, ami véletlenül van. Mondjuk, ha ezt is benyelik a jó polgárok, akkor ez az ország tényleg menthetetlen. Amúgy pedig egyébként is az, mert ezt is meg lehet velünk csinálni:

Még tavaly is csaknem négymilliárd forint értékű uniós forrást költöttek el azoknak a kastélyoknak, váraknak és kúriáknak a felújítására, amelyeket egy napokban benyújtott törvénytervezet szerint ingyen osztogatna szét Lázár János építési miniszter. A még csak nem is piacra dobni, hanem elajándékozni tervezett ingatlanok és műtárgyak könyvi nettó értéke – a vagyon kezelésével megbízott Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. tavalyi beszámolója szerint – alig 16,5 milliárd forint. (Népszava)

Igen erősen meg lennék lepve, ha a parlament nem fogadná el a törvénytervezetet. Nem mondom, hogy akkor aztán indulhat a szabadrablás, mert már egy évtizede az megy, már a morzsák összecsipegetésénél tartunk. Azt azért érdekes felújítás lehetett, amikor az összérték negyedét ölték felújításba – szerencsére uniós forrásból -, és még így is piacképtelenek a nemzeti vagyon részét képező (mármint eddig, mert ez az állapot már nem tart sokáig) ingatlanok, egyszerűbb őket kérelemre elajándékozgatni. Gondolom, én is kaphatok ilyet, csak kérnem kell. És persze valószínűleg bizonyítanom kell, hogy képes vagyok finanszírozni a szükséges munkálatokat, és fenn tudom tartani az ingatlant. Nézzük, hány olyan újgazdag pereputty van, aki ezt meg tudja tenni? Soroljam? Név szerint? Szerencsére nem is átlátszó. Ez sem.

Távozik július 31-ével Budapesti Corvinus Egyetem rektori pozíciójából Takáts Előd – olvasható az egyetem honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatásban.

    Az intézmény közleménye szerint Takáts Előd a jövőben több időt szeretne szentelni az egyetemi vezetési és szervezési feladatok miatt szükségszerűen háttérbe szorult nemzetközi tudományos, közgazdaságtudományi és pénzügyi munkának és kutatásnak. A távozó rektor kapcsolata azonban nem szűnik meg az intézménnyel, mint írták, a jövőben is a Corvinus egyetemi tanára marad.

 Takács Előd utódjáról még nincs döntés, ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak: az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány július 31-ig teszi meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a rektori feladatok „a jövőben is magas színvonalon, az egyetem stratégiai célkitűzéseit szolgálva legyenek ellátva”. (MTI)

Aha, ez így szokott történni általában. Nincsen őneki semmi baja semmivel, csak nagyon akar tanítani. Ez a vágy olyan hirtelen tört rá, hogy nem volt idő arra sem, hogy kitalálják, ki kerüljön a helyére. Igaz, mire lejár a felmondási idő, majdcsak akad alkalmas jelölt. Ha más nem, Pintér Sándor, ő biztosan ebben is nagy ász. Vagy, ha ő nem vállalja, akkor Kósa Lajos, esetleg Német Szilárd. Alkalmas jelölt van bőséggel, csak válogatni kell. Lehetne mindjárt Matolcsy Ádám is, rajta kifejezetten látszik, hogy hihetetlen intelligenciával, műveltséggel és hozzáértéssel tudná ellátni a rektori feladatokat.

Gonoszkodik a 444.hu. Nem képesek felfogni az eszükkel, hogy Szijjártó Pétert semmi, de semmi nem gátolhatja meg abban, hogy a gazdája oldalán bukkanjon fel, ha arra kap utasítást. Szaúd-Arábia és Türkmenisztán nincsenek is olyan messze egymástól, csak Irán és a Perzsa-öböl van közöttük, vagy, ha másfelé megy a menetrendszerinti repülőjárat (mert azt ne feltételezzük, hogy katonai nemkormánygéppel repked minden idők legcsodásabb felsőtestű külügyminisztere), akkor még Irak is útban van. Sőt, nem is feltétlenül kell sehová sem röppennie, simán kivetíti magát asztrálsíkon (és az még ingyen is van), én már láttam ilyet a tévében. Talán a Pirx-kapitány kalandjaiban. Majd Havasi Bertalan hamarosan megmagyarázza, miért is aljas az ellenzéki dollármédiabaloldal, amikor támadják nemzetünk nagyjait. Már csak azért is, mert végül Szijjártó simán átsuhant a légen, és bár délelőtt nem, de este már Türkmenisztánban feszített az uzsonnaasztalnál. Futja annak repcsire, aki el nem issza. Van bizonyíték is, hogy ott landolt ő a főnöke lábainál. Így nem hazudhatja azt a dollárbaloldalmédia, hogy egy yachton rosszalkodott.

Fideszes képviselők azt az okosságot találták ki, hogy már 16 éves kortól is vadászhassanak a fiatalok, megfelelő feltételek teljesülése esetén. Ugyanannak a szekértábornak a tagjai javasolják ezt törvénybe foglalni, akik szerint egyszerűen felháborító, hogy Karácsony Gergely a 14 évesek véleményére is kíváncsi, őket is bevonja a budapesti konzultációba. Bizonyára van ebben logika, csak én nem értem. Ha ahhoz hülye egy 14-15-16-17 éves fiatal, hogy legyen saját véleménye a lakóhelyéről (amúgy egyáltalán nem hülye, csak a kormánypárt hősei hirdetik, mert éppen az áll valamiért az érdekükben), ahhoz elég okos egy 16-17 éves, hogy fegyverrel lövöldözzön élőlényekre? Melyik nerenc gyereke nem bír várni még két évet? Lázáré nem, ők fiatalabbak. Mindegy, van elég utánpótlás aranyifjakból, majdnem mindegy, melyikük miatt fognak törvényt módosítani. Mert ha akarnak, fognak is. Én nem is bánom, ha kaszton belül lövöldözik le egymást, csak ez általában nem így szokott lenni. Talán meg kellene kérdezni az USA jó polgárait, náluk mennyire vált be a gyerek kezébe adott puska. Na, a mi fiataljaink sem felelősebbek, főleg azok nem, akiknek a kezébe szánják azokat a fegyvereket.

Ezzel a szépséges jövőképpel be is fejezem a reggeli mondandómat. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.