Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Ha ettől sem fog javulni az egészségügy állapota, nem beszélve a közérzetünkről, akkor semmitől

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bőven érezhetjük áldottnak magunkat, amiért olyan zseniális kommunikációs szakembereink és fergeteges tehetségű politikusaink vannak, amilyenekkel elhenceghetünk az egész világnak. De mi nem hencegünk, mert mimagyarok nem csak elképzelhetetlenül tehetségesek, okosak, kiemelkedően zseniálisak vagyunk, de a magunk hagyományosan keresztényi és mértéktartóan nemzeti értékrendje szerint baromira szerények is. Így aztán megtartjuk magunknak azt a csodás kicsi titkot is, hogy van itt nekünk egy olyan, de olyan egészségügyi államtitkárunk, hogy a fal adja a másikat. A fene tudja hogyan, valahogy eljutott a hír a legfelső körökbe arról, hogy vasárnap a fél országot ellátó két gyermektrauma-ügyeletből az egyik kiesett (számomra még most sem világos, hogy pontosan milyen okból, milyen informatikai összeomlás tud megakadályozni egy gipszelést vagy ficam ellátását, biztosan van ilyen), és ezen az államtitkár úr, név szerint Takács Péter igen erősen felháborodott. Na nyugi, nem azon, hogy ilyesmi (is) megtörténhet ebben az országban. Azon háborodott ő felfele, hogy erről írt a sajtó, ezzel pedig hangulatot keltett. A sajtó. És ettől voltak feszültek a sérült gyerekükkel órákon át várakozó szülők, akik aztán az ellátó orvoson töltötték ki a frusztrációjukat, az orvos pedig, aki szegényke civil, nem jól viselte a terhelést.

Hát ugye az szerintem is bőven indokolt lenne, hogy csak katonák gyógyíthassanak. Vagy rendőrök. Ők faszául fegyelmezettek, akkor sem mondanak semmit sem a sajtónak, sem más módon a nyilvánosságnak, ha a fene fenét eszik is. Ideje lenne az összes civilt kirugdosni a szakmából – Pintér ezt egy láblendítéssel meg is teheti, hiszen ő a szakértő góré az egészségügyben (is), ért is hozzá (mármint ehhez IS ért), megvan a hatalma is -, helyettük pedig nem-civileket kell oda tenni. Jó, annyi orvos persze nincsen a hadseregben és a rendőrségen, de magyar katona, pláne magyar rendőr gyorsan tanul, pár órás tanfolyamon biztosan el tudják sajátítani a műtéti technikákat, és egyéb apróságokat, amiket az orvosok keservesen hosszú éveken át tanulnak. Azok az orvosok, akiket aztán lecivilez az államtitkár úr, és azzal magyarázza a doki teljesen indokolt és jogos kiborulását, hogy nem bírja a stresszt, amit a frusztrált szülők okoznak, és ráadásként még a média is lecsap erre a kis ballépésére az orvosnak, és kelti a hangulatot. Egyszerűen parádés, esküszöm!

Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.)
Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul.

Szerintem meg ilyen nem fordul elő a világon mindenhol, inkább csak a fejlődő országokban, azoknak is a legvégén ácsorgó szegmensében. Ha a két ügyeleti központ közül egy kiesik, akkor az egészségügyi államtitkár nem a sajtóra kezd el mutogatni, amiért azok nem kussoltak az elvárt módon, hanem haladéktalanul beindítja a B-tervet, ami az én szintén civil, ráadásul laikus elképzelésem szerint nem az, hogy akkor húzza tovább az egyetlen talpon maradt ügyelet a szekeret, hanem nyomban beáll a kiesett helyébe a tartalék. A jól kidolgozott terv szerint, lehetőleg zökkenőmentesen. Ez az elvárható, nem pedig az, hogy ugyan, lássák már be a kedves szülők és a bőgő kölkeik, hogy van ilyen. Ha én jól értelmezem az államtitkár úr esze járását, akkor – amennyiben az egyedül maradt ellátóközpontban is történik valami előre nem látott malőr, és mondjuk leáll az informatikai rendszer – akár totálisan le is állhat az ellátás? Arra sincsen terve a minisztériumnak?

Tényleg ennyire futja az egészségügyért felelős tárcától, hogy majd lesz valahogy? Majd megoldják az orvosok és szakápolók? Akik egyébként valóban megoldják, amennyire csak tudják, mert abban szocializálódtak, hogy baj esetén simán magukra maradnak. Ahogy a covid-járvány idején is, ahogy a szervezetlenség következtében is, ahogy mindig is. Teszik, amit tudnak, megszakadásig, akár a saját egészségük kárára is, és ha a problémák túlnőnek rajtuk, amikor már egyszerűen nincsen tovább, akkor sem az történik, hogy a minisztérium és az államtitkár úr kiáll a kamerák elé, bocsánatot kérnek mindenkitől, amiért ilyen helyzetbe hozták az egészségügyi dolgozókat és a betegeket, megesküdnek, hogy feltárják a hibákat, megbüntetik a felelősöket, és kidolgoznak nyomban egy sokkal működőképesebb rendszert. Francokat. Megpróbálják elvitetni a balhét az ideggyengének és civilnek titulált dokival és a sajtóval, amiért az tette a dolgát, és beszámolt a hibáról. Hát ez valóban csodálatosan parádés. Csak így tovább, elvtársak! Ha ettől sem fog javulni az egészségügy állapota, nem beszélve a közérzetünkről, akkor semmitől. Szarelkenésből jeles.

Címlapkép: Takács Péter egészségügyi államtitkár még 2021-ben, a Szent János Kórház főigazgatójaként kezet fog a világszínvonalú magyar egészségügyért akkor felelős Kásler Miklós nevű kuruzsló magyarságkutató hobbirégésszel (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.