Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csoda, hogy nem történt tragédia

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyedül látta el a budapesti Szent János Kórház gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletét Észak- és Közép-Magyarország területén, derült ki a kórház egyik gyermeksebészének nyilvános Facebook-posztjából. Nem félreértésről van szó, nem arról, hogy az embernek káprázik a szeme és félreolvasta. Ez a helyzet és a valóság: egyetlen kórház volt felelős teljes Észak- és Közép-Magyarország gyermektraumatológiájáért és gyermeksebészetéért. Ez 163 gyermeket jelent, akiket az orvosok ugyan el tudtak látni, de ha csak egyetlen hiba is történt volna amiatt, mert nem tudnak megfelelően figyelni akár egy gyermek ellátására is, akkor most másmilyen főcímeket olvashatnánk. Ilyen tragédia hála az égnek nem történt, ezért most úgy számolhatunk be erről, mint egy anomáliáról, egy kisebb hírről, nem pedig úgy, mint egy újabb tragédiáról, amelynek felelőse ismételten az a magyar kormány, amely képtelen megszervezni a magyar egészségügyet.

Számtalan komment érkezett az orvos nyilvános posztjára, a legtöbben azt emelték ki, hogy a magyarok többsége miért von mindenki mást felelősségre, kivéve a magyar kormányt. Miért van az, hogy szétlopják az autópályákat, Mészáros Lőrinc nevére íratják a fél országot, kifelé vezetik Magyarországot az EU-ból, de mégis mindenki más a felelős, nem Orbán Viktor, vagy az általa vezetett kormány. Mindig valaki teljesen más a hibás és a felelős, és mi meg sem kérdőjelezzük a 13 éve hatalmon lévőket, akik ennyi idő alatt már akár egy új országot is létrehozhattak volna. Ehelyett a mai napig Gyurcsánynak tulajdonítják a magyar egészségügy helyzetét és arról beszélnek, hogy olyan károk keletkeztek annak idején, amelyek enyhítésére 13 év sem volt elegendő. Kérdés, hogy ezt az emberek mégis miért hiszik el?

Megkeresésünkre a Szent János Kórház azt válaszolta, hogy az Országos Mentőszolgálat tavaly szeptemberben életbe lépett gyermeksebészeti és gyermek-traumatológiai ügyeleti rendjének megfelelően ők és a Maninger Jenő Országos Baleseti Központ voltak felelősek vasárnap reggel 8-tól hétfő reggel 8-ig az illetékes területek betegeinek ellátásáért.

A baleseti központban azonban informatikai hiba történt, ami miatt a betegbiztonság érdekében átszervezték a teljes ügyeleti műszakot a Szent János Kórházba múlt vasárnap 17:20-tól este 22:06-ig. Ezalatt az azt megelőző heti betegszámhoz képest 22-vel több beteg ellátására volt szükség, a hiba elhárítása után pedig visszaállt a betegellátási rend.

„Az ügyben vizsgálat nem indul, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül” – írta válaszában a Szent János Kórház – „Kollégáink kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták.”

Hogy mi a legfontosabb megállapítás az ügyben? Az, kérem szépen, hogy vizsgálat nem indul, hiszen máskor is előfordulhat olyan előre nem látható esemény, ami miatt a kórházi ellátás átszervezésre kerül. Nagyszerű. Tehát fel lehet készülni arra, hogy holmi technikai hibák miatt más kórházak is hasonló helyzetbe kerülhetnek bármikor. Ez igazán megnyugtató. Felelős már megint nincs, és elvárják, hogy az ottani orvosok legyenek felkészülve egy ilyen esetre, ha pedig ne adj’ Isten tragédia történik, akkor majd az ő nyakukba varrják a dolgot, mert hát ők előre szóltak, hogy fel kell készülni egy különleges helyzetre. Igen ám, csak más országokban ez a különleges helyzet mondjuk azt jelenti, hogy tömegkatasztrófa történik a körzetben, és nem megszokott számban érkeznek egy kórházba betegek, nem pedig azt, hogy az informatikai rendszer csődöt mond, ami miatt órákig olyan nyomás alá kerül egy kórház, ami akár kritikus is lehet.

Nem tudom, hogy a kedves kórházi vezetés – amire nyilván fentről leszóltak – akkor is ennyire nyugodtan mondaná, hogy nincs itt semmi látnivaló, ha mondjuk hozzá közel álló ember veszítené el az életét egy ilyen hiba miatt? Mert a tragédiák bekövetkeznek, erre számos példa van már. Lehet, hogy évekig semmi, de aztán egyszer csak bekövetkezik, és hirtelen mindenki felteszi a kezét, miközben megelőzhető lett volna a dolog. Nem értem, hogy miért nem azt mondták, hogy ilyen esetek nem fordulhatnak elő, sajnálják, de a központi vezetés már dolgozik azon, hogy a hiba ne ismétlődhessen meg, és emiatt ne kerülhessen veszélybe a betegek biztonsága. Persze nyilván rájuk szóltak, mint ahogy az lenni szokott, de ennek ellenére is beszámolhattak volna akár a valóságról is, mert kétlem azt, hogy egy ilyen esetben a közvélemény nem a kórház, hanem a magyar állam mellé állt volna.

Véleményem szerint ilyen eset egyszerűen nem fordulhat elő. Pont. Nincs mentség rá, az nem elegendő ugyanis, hogy előre tudni lehetett, hogy akár baj is lehet, ezért készen állt mindenki. Az nagyszerű, hogy az orvosokat megdicsérik azért, mert helytálltak, de kérdés, hogy az orvosok miként viselték a helyzetet, hiszen a fenti írást posztoló orvos azt a kérdést is feltette a drága olvasóknak, hogy vajon miként kezelték a szülők azt, hogy iszonyatos forgalom van a kórházban. Ugyan három választ is posztolt opcióként, de vélhetően ezek közül az állt legközelebb a valósághoz, hogy sértegették, fenyegették és rátörték az ajtót, hiszen egy pánikban lévő anyuka vagy apuka minden, csak nem türelmes. Azt várja el, hogy a befizetett pénzéért ellássák a gyermekét, nem pedig azt, hogy türelmes legyen. Nehéz persze a szülőt vagy az orvost hibáztatni ezért, a valódi felelős nem más, mint a magyar kormány, amely előidézte ezt a helyzetet, és teljesen hidegen hagyja, hogy a rendszerben dolgozók miként oldják meg ezt a problémát. Elengedték a kezüket.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.