Május 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A részeg fociszurkoló az mindenhol részeg fociszurkoló

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 388,704 forint, még hiányzik 2,611,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap este EL döntőt játszottak a fővárosban, ahol a Sevilla győzelmet aratott az AS Roma felett. Persze ez alapvetően a kutyát sem érdekli ezen az oldalon, hiszen nem egy sport lap vagyunk, ezért nem is ezzel szeretnék most foglalkozni, hanem azzal, amivel a sajtó; miszerint a Sevilla drukkerek letapostak több ezer frissen ültetett virágot, és szeméthegyet hagytak maguk után az egyik téren. Na már most, ez persze önmagában felháborító, de hogy emiatt voltak olyanok, akik azzal vezették fel a hírt, miszerint ez Európa Magyarországon, az azért vicces. Mondjuk ha hozzáteszem, hogy ez a posztoló nem más volt, mint a mindig, mindennel egyet nem értő Hont András, akkor talán érthetőbb a dolog, de ettől még önmagában több értelme nem lesz a dolognak, hiszen nem Európa érkezett meg Budapestre, hanem focidrukkerek, akik a világ minden táján hasonlóak.

Még csak huligánnak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki letapossa a füvet és a virágokat, ehhez önmagában az is elég, ha túl sokan zsúfolódnak össze egy viszonylag kis helyen és senki sincs ott, aki elmondja nekik, hogy ugyan már takarodjanak át a járdára, és ne a virágágyást tapossák ki és hányják össze. De a részeg focidrukker az részeg focidrukkerként fog viselkedni Amszterdamban, Londonban és Buenos Airesben is. Ezek az emberek nem épp arról híresek, hogy tiszteletben tartanának bárkit, vagy bármit, hiszen nem azért jöttek ide, hogy odafigyeljenek arra, hogy rálépnek-e egy virágra, vagy sem, hiszen nem otthon vannak, úgy érzik azt csinálhatnak, amit csak akarnak. De ez nem csak focidrukkerekre igaz, hanem mondjuk fesztiválozókra is, akik csak azért nem pusztítják el a városokat, mert kijelölt hely van nekik, amelyet a földdel tehetnek egyenlővé az alatt az egy hét alatt, ameddig ott vannak.

A tömegrendezvények már csak ilyenek, pláne akkor, ha alkohol is a képbe jön, ami nem segít az ember erkölcsi érzékén. De pont ezért is nevetséges itt arról beszélni, hogy Európa megmutatta, hogy milyen fából is faragták, hiszen bebizonyosodott, hogy nem csak a magyar focidrukker pusztít Bukarestben, hanem a spanyol szurkoló is Budapesten. Aki látott már tömegrendezvényt, az pontosan tudja, hogy miként néz ki egy-egy helyszín az esemény után. Már csak ezért sem lehetett meglepetés, ami történt, ezért ha valakinek tudomása volt arról, hogy hol fognak gyülekezni és ünnepelni a szurkolók, az talán kitalálhatott volna valami megoldást erre. Mondjuk a Vörösmarty-teret is kijelölhették volna, hiszen az nem több egy lebetonozott placcnál, ahol nem nagyon lehet mit elpusztítani. Persze felmerül a kérdés, hogy megkérdeztek-e bárkit is a városvezetés részéről, vagy egyszerűen hagyták, hogy az ide érkező szurkolók azt csináljanak, amit csak akarnak.

Egy EL döntő megrendezéséhez nem elég annyit tudni, hogy hol lesz a meccs és kész, azt bizony meg kellett volna előznie előkészületeknek is. Persze ha azt nézzük, lehetett volna sokkal rosszabb kifejlete is a dolgoknak, elvégre huligánok össze szoktak csapni, ami egyébként itt is megtörtént, noha csak kisebb incidensekről számoltak be, semmi komolyabb eset nem történt. Persze az igaz, hogy egy teret tönkre tettek ideiglenesen, de még ha egyébként csúnyán is fog festeni még egy pár hónapig, azért a virágokat újra lehet ültetni és a fű is újra kinő, noha az tény, hogy aki pénzét és energiáját beleölte ebbe, az nem örül annak, hogy ez megtörténhetett. De megtörtént és vélhetően máshol is meg fog történni, ha nem rendezik meg megfelelően a szurkolók elhelyezését egy ilyen komoly sporteseményen.

Az igazság az, hogy semmi újdonság nem történt, és még csak azt sem mondanám, hogy meglepetésről lehetne beszámolni. Az meg pláne nevetséges, hogy valaki az európai viselkedésen próbál nevetgélni, hiszen az, hogy egy ország focidrukkerei hogyan viselkednek, nem feltétlenül mutatja meg, hogy ezen ország polgárai miként tekintenek mondjuk a köztulajdonra. Persze vannak kivételek, mint mondjuk a maguk után a szemetet is felszedő ír, vagy japán foci drukkerek, de azért az általános inkább az, hogy ahol foci és alkohol keveredik, ott valamilyen szintű pusztítás lesz. Ez akár tetszik, akár nem, hozzátartozik a focihoz. Persze nem kötelező EL döntőt rendezni Budapesten, a főváros lemondhat a bevételekről is, vagy mondjuk ehelyett megszervezi normálisan a szurkolók mozgását és megvédi az olyan közterületeket, ahol egy nagyobb tömeg pusztítást tud okozni. Vagy ez, vagy az. De olyan nincs, hogy döntőt is akarunk, meg nem is. A lényeg tehát a megfelelő szervezésen van, nem pedig azon, hogy kik érkeznek kicsiny országunkba meccset nézni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.