Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A hiszti, a sértődés, a mellébeszélés nagyon megy, a többi nem számít

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jaj Zoli, bazdmg! Ne! Ezt nem húzni kell mint a lapátot, hanem tolni. És nem a kenut, hanem szekeret, amiben nem te ülsz, hanem a Jézus Viktor. Sokan vagytok, és aki a legjobban teljesít az megkapja a jutalom falatot a végén. Ha megnyerted nekik, hadd vigyék! Nem tudtad? Te a független nem független, aki azért a mellső lábadat bedugtad a NER ajtaján, és érzed az onnan kiáramló fenséges illatokat, nem? Megcsapta az orrodat, és csiklandozza a fantáziádat, nem? Azért sikerült egy igen gyenge antréval rögtön az elején lerántani magadról a narancssárga leplet az ATV riportja közben. Úgy látszik, a kötelező hiszti, a sértődés és mellébeszélés már nagyon megy az újdonsült gödi polgármester úrnak, aki csak és kizárólag azért dolgozik majd innentől kezdve, hogy a gödieknek jó legyen. Meg egy kicsit az akkumulátorgyárnak is. Megható. 

Ez van, amikor egy olimpikon a politika rögös útjára lép, és rögtön az elején belebotlik a saját tehetségtelenségébe. Minek kell egy olyan nemzeti hősnek, aki agyon verte a világot a kajak-kenu sportágban, olimpiákon és világbajnokságokon, belemásznia a mai korrupt és ocsmány politikába? Egy valag pénzt kap az érmek után, elmehetne edzőnek, sportdiplomatának, vagy mit tudom én még minek, de pont egy igen kényes helyzetben lévő város polgármesterének? Ez főleg azért kínzó kérdés, mert ugye nem is olyan régen Borkai elvtárs repült ki látványosan Győr polgármesteri székéből, és hát ő is olimpikonként kezdte. Aztán itt nálunk Pécsett is bepróbálkozott egy volt olimpia bajnok, Vári Attila aki aztán szerencsére nem tudott labdába rúgni, bár ő is hibátlanul felmondta annak idején a NER üres mantráját:

„Pécs jövőjét építi, amelynek segítségével a megyeszékhely betöltheti méltó, vezető szerepét a régióban”. 

Mondjuk sok köze nem volt Pécshez, de valamiért a Fidesz szereti a nemzet sportolóit megmérettetni a politikában, nem teljesen alaptalanul azt gondolva, hogy ezzel nemigen lehet mellényúlni. És akkor nem beszéltünk a plagizáló Schmitt Pali bácsiról, aki ugyan lemondott, de a mai napig közjogi méltóságnak számít, és mi, az adófizetők biztosítunk neki fényűző életet és lakhatást élete végéig. Plagizált a lelkem, és akkor mi van? Ez (és az ehhez hasonló erkölcstelen megmozdulások szinte az obligát belépőt jelentik az NER-be. A csalás, lopás, hazudozás kvázi elvárás. Csupa hiteles figura.

Szóval Kammerer Zoltán, Göd frissen megválasztott marhára független polgármestere egy interjú közben dobta le magáról a mikrofont, mert érdemi kérdésekkel provokálta a riporter. Egyszerűen otthagyta a stábot, miután előzőleg arról is kérdezték a függetlenként induló jelölt urat milyen a viszonya a Fidesszel. A dolog azonban akkor fajult el, amikor az újságíró áttért a gödi akkumulátorgyár kérdésére, amikor Balogh Judit arról kérdezte Kammerert, hogy hogyan áll hozzá a gyárhoz. Balogh több kérdést is feltett azzal kapcsolatban, hogy Kammerer akkumulátorgyár-párti inkább, vagy sem. A polgármester erre elismételte azt, amit korábban többször is, hogy „a gyár itt van és nem jönni fog”, magát pedig semlegesnek vallotta. Amikor Balogh rákérdezett, hogy valóban semlegesnek lehet-e maradni, Kammerer egyszerűen felállt, és elkezdte leszedni magáról a mikroportot.

„Na jó, tényleg hagyjuk már, figyelj, tudom, hogy miről van szó…”

Ezután Kammerer egyszerűen kisétált a teremből. Hát igen. Erre valahogy nem volt felkészülve a független polgármester úr, hogy újságírók nemcsak ajnározó, szívmelengető kérdéseket tudnak feltenni, amelyekre Kósa Lajos olvasatában pozitívan lehet válaszolni, hanem esetleg olyan kínosakat is, amelyek viszont érdeklik az embereket, és nemigen érkezik rájuk válasz. Ilyenkor jön az, hogy provokálnak. Mert amire nem tudnak válaszolni, az nincs, vagy számukra lényegtelen, arra nekik nem kell válaszolniuk. Majd megkapja a listát nemsokára a főnőktől, hogy kikkel nem szabad szóba állni, melyek a fake news kategóriába tartozó sajtóorgánumok. 

Amit a legkevésbé értek ebben az egészben, hogy egy kenubajnoknak (vagy bármilyen bajnoknak) mennyi tapasztalata lehet egy város vezetésében. Én sem megyek el mozdonyvezetőnek úgy, hogy azt sem tudom, hogy indítsam el a szerelvényt, főleg egy olyat nem mernék vezetgetni, amin utasok is ülnek. Ha netán ilyen vágyaim lennének, akkor el kellene mennem mozdonyvezetői vizsgát tenni, és utána feltehetően csak sok más masinisztával eltöltött idő után engednének önállóan száguldozni. Szerintem ez is egy olyan munkakör, amit nem ártana valamilyen végzettséghez kötni. Nálunk Péterffy Attila előtte a hőerőműnek volt a vezérigazgatója, van gazdasági végzettsége és vezetői vénája.

Jó, tudom, a Fideszben pont nem ez a szempont, mármint az egyáltalán nem szempont, hogy egy adott szakterülethez értsen is az, akit oda bepasszíroznak, hanem pont fordítva. Lehetőleg legyen minél hülyébb és ostobább az illető, mert az ő feladata valójában nem az, amire oda ültették, hanem az, hogy végrehajtsa a fentről érkező utasításokat. Valamilyen szinten egy stróman, egy csicska, egy kirakat ember aki mögé bújva ezek végezhetik a kétes ügyeiket. Mondjuk Borkai egy idő után annyira belejött a szerepébe, hogy önjáró kiskirály lett Győrben, meg is lett az eredménye. Közben meg nagyon nem mindegy, hogy egy polgármester kiért és miért dolgozik. Azokat az embereket képviseli, azért a városért lobbizik, amit rábíztak és azon munkálkodik, hogy mindenkinek jobb legyen, vagy éppen ellenkezőleg. A lobbi ebben az esetben biztos nem lesz nagy és megerőltető feladat, de az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy egy város ha pénzt kap a kormánytól, akkor annak igen csekély százaléka kerül oda ahova kell, mert a nagyobb részét sikeresen eltüntetik vagy a Mészáros-holdingon vagy a Tiborc-klánon keresztül. A lényeg, hogy zömében egy szűk kör gazdagodik kicsiben, a nagyok a Várban teszik el a közösből a lóvét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.