Május 10,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem kellene az oroszok szekerét tolni ebben az egyértelmű háborúban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Zelenszkij béketerve nem valódi béketerv. Ez tulajdonképpen Oroszország legyőzésének a terve. Valójában inkább propagandacélokat szolgál, mintsem valódi rendezést. Ez nagy kár. Ukrajna messze a legnagyobb vesztese az eddigi tárgyalások kudarcának. Éppen ezért az ukrán vezetőknek kéne legelsőként keresni a tárgyalásos békemegállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy véget vessenek az öldöklésnek és pusztításnak.

A fenti sorok szerzője az a Jeffrey Sachs közgazdász, a Kolumbia egyetem professzora, aki ugyan valóban elismert szakértőnek számít, mégis igen sok véleménye kiverte a biztosítékot a nemzetközi közvéleményben. Egyrészt meglátása szerint a kínai kormány viselkedése az ujgurokkal szemben nem tekinthető népirtásnak, másfelől pedig el kellene fogadni az amerikai hegemónia csökkenését, és a kínai vezetés erősödését. A covid idején erősen ellenezte azt a teóriát, miszerint a vuhani laboratóriumból szabadult volna el a vírus, majd később egészen addig ment, hogy azt pedzegette, hogy egy amerikai laboratóriumból szabadulhatott el, amire egyébként semmiféle bizonyítékkal nem állt elő. Legutóbb pedig az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban számtalan olyan megjegyzést tett, amely miatt sokan felkapták a fejüket. Ezen kétes kijelentéseit szerintem most tovább szaporította azzal, amit a fentiekben mondott.

Mert az rendben van, hogy valaki kritizál bizonyos elemeket, hiszen mégis csak egy háborúról van szó, de azért a fenti kijelentés minimum nevetséges és akár ez volt a cél, akár nem, az oroszok, vagyis a háborús agresszor melletti egyértelmű állásfoglalásnak tekinthető. Mert hát az ukrán béketerv nem Putyin legyőzésének terve, csupán annak a terve, hogy az oroszok visszatakarodjanak a saját országuk területére, és magukkal vigyék minden egyes katonájukat, akik több tízezer civil életének kioltásáért felelősek. Ha ez Sachs szemében az oroszok legyőzésének terve, akkor gondolja csak ezt, de ezt a háborút Putyin semmiféleképpen sem nyerheti meg. Nem csak azért nem, mert egyébként sem lenne erre képes saját erőből, hanem azért sem, mert az súlyos precedenst teremthetne és akár vérszemet is kaphatna az orosz vezetés. Putyin ezt a háborút egyszerűen nem nyerheti meg, ezt szerintem semelyik egészséges ember számára nem kérdés.

Sachs véleménye szerint az ukrán vezetőknek kellene legelsőként keresniük a tárgyalásos békemegállapodást, ami már csak azért is vicces kijelentés, mert nem az ukránok, hanem az oroszok kezdték ezt a háborút, noha a probléma gyökere innen ered. Mert Sachs előállt egy hatpontos tervvel, amely véleménye szerint végső soron elhozhatná a békét. Ebből a tervből csak az első két lépést idézném most ide, hiszen már az is megmutatja, hogy milyen elgondolása van ennek az egyetemi professzornak:

– Először is az Egyesült Államoknak világossá kell tennie, hogy a NATO nem fog Ukrajnával és Grúziával bővülni.

– Másodszor, Ukrajnának ki kell nyilvánítania semlegességét.

Ezt követően nem nagyon van értelme bármiről is vitatkozni, hiszen ha Sachs egészen komolyan azt hiszi, hogy itt a megtámadott félnek kellene behúzott farokkal elmenekülnie, akkor óriásit téved. Hiszen Oroszország az agresszor, ezért nekik kell bizonyos feltételeket elfogadniuk, nem pedig fordítva.

Magyar Nemzet: Habár NATO-tagállam, Magyarország próbál semleges maradni. Mit tehet hazánk a béke elérésének érdekében?

– Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet. Ő érti, hogy ez egy értelmetlen és szükségtelen háború, melyet a NATO bővítése idézett elő, s ameddig tart, addig tragédiát és zsákutcát jelent Ukrajna számára. A többi európai vezetőtől eltérően azt is felismeri, hogy Oroszország nem fogadja el a vereséget a csatatéren anélkül, hogy ne eszkalálódna a konfliktus egy nukleáris háborúvá.

Orbán tehát egy zseni, aki Európában egyedüliként látja át a helyzetet megfelelően. Persze. Hagyjuk csak, hogy az orosz vezetés mindenféle mondvacsinált indokokra hivatkozva diktáljon mindannyiunknak és fogadjuk el, hogy túlságosan nagy és erős az orosz medve ahhoz, hogy bárki is feltételeket szabjon nekik. Ezzel szemben én azt látom, hogy ez a nagy medve térdre kényszerült, és képtelen a háború megnyerésére. Putyinnak nem sok esélye van a Nyugat által támogatott Ukrajna legyőzésére és egyébként ennek nyilván meglesz az áldozata, de ha nem most áldozzák fel egyesek magukat a békéért, akkor később fogják mások meginni a gyávaságnak a levét. Mert Ukrajna lényegében megadhatja magát, ezzel egy békeszerződést a tető alá hozva, de aztán mi lesz? Ki lesz a következő a sorban? Grúzia? Moldova? Vagy valamelyik másik országot fogja megtámadni a moszkvai vezetés? Egyszerűen meg kellene azt érteni, hogy Oroszország már nem vezető hatalom a világban és igen, fosszilis energiakészletei óriásiak, de ez önmagában ma már nem elég a globális erőtérben.

Oroszország a múltban él, amit a felfogása is tökéletesen mutat. De a legszomorúbb mégis az, amikor alapvetően intelligens, értelmes emberek állnak az oroszok mellé egy olyan háborúban, amelyet ők, az oroszok robbantottak ki, mindenféle nemzetközi jogot semmibe véve. Nem a NATO bővítése miatt, vagy azért, mert Ukrajna a Nyugat felé szeretne nyitni, hanem azért, mert Putyin a mai napig a Szovjetunió újrateremtésében reménykedik. Pedig ez már egészen biztosan nem fog megtörténni, amit kénytelen lesz előbb vagy utóbb belátni. És igen, óriási tragédia az, hogy ameddig ezt be nem látja, addig emberek ezrei halnak meg a csatatéren, de véleményem szerint az sem lehet megoldás, hogy Ukrajna feltett kézzel elfogadja Putyin feltételeit. Ő itt csak veszíthet, minden más opció ki van zárva.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.