Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Volt 13. havi nyugdíj, nincs 13. havi nyugdíj

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – fogalmazott lapunknak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László ugyanakkor hozzátette: az évközi emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére eddig nem érkezett válasz. Az inflációról szóló következő KSH jelentés egy hét múlva aktuális, mint mondta, addig türelmesen vár. De ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul.

Tehát mint kiderült, a nyugdíjemelés, valamint a 13. havi nyugdíj sem elegendő ahhoz, hogy a nyugdíjas polgárok ne érezzék meg az elképesztő pénzromlást. A nyugdíjas infláció 27 százalék – ez azért magasabb az átlagosnál, mert az idősebbek leginkább élelmiszerre és gyógyszerekre költik a nyugdíjukat, amelynek magasabb volt az áremelkedése -, ami egyszerűen túl magas ahhoz, hogy azt le tudják követni az emelések. Végső soron tehát hiába a papíron magasabb nyugdíj – amelyet a kormány majd egészen biztosan nem lesz rest lengetni a választások idején -, az igazság az, hogy egyre kevesebb terméket vásárolhatnak azok az idősek, akik egyébként többségében a fideszre szavaztak. Lehet itt persze azzal jönni, hogy sok idős van – például olvasóink között is -, akik nem a maffiakormányra szavaztak, ők a tiszteletre méltó kivételek, de ettől még a tények tények maradnak. A többség sajnos rájuk szavazott, ezért most ne nagyon lepődjenek meg.

Nem Gyurcsány lopta el a nyugdíjukat, mint ahogy nem is Soros György, a migránsok, vagy Brüsszel. A nyugdíjuk elértéktelenedése Orbán nem megfelelő gazdaságpolitikájának köszönhető, amely olyan forintgyengülést okozott, mint még szinte soha semmi korábban. Mondjuk lehetne ott kezdeni, hogy az EU-n belül Magyarországon az egyik legalacsonyabbak a nyugdíjak, hiszen mint tudjuk, Orbán a munkaalapú társadalmakban hisz, vagyis addig érték számára egy magyar, ameddig dolgozik és szépen adózik, akkor viszont, amikor már megöregedett és nem adózik – persze minden vásárlásnál adózik, de nyilván nem erre az adóformára gondolok -, akkor jobb, ha inkább elviszi valamilyen betegség. Tudom, erős kijelentés ez, de azért nem véletlen, hogy a magyar egészségügy ennyire siralmasan rossz állapotban van, és évente több tízezren halnak meg olyanok, akik egyébként még élhetnének a mai napig.

Magyarországon egy idős ember két állapotában értékes a kormány számára; a választások idején, amennyiben Orbánra adja le a szavazatát, illetve holtan, hiszen akkor nem terheli a költségvetést. Ezt akár beismerik az idősek, akár nem, még így van, és a legszomorúbb talán az, hogy ezt a mai napig sokan be sem látják. Mert nem igaz, hogy Orbán ne vigyázna az idősekre, hiszen mindig kikéri a véleményüket, meg utazgat egyébként is vidékre, hogy ott kezet csókolhassanak neki a nyugdíjasok. Vannak mindenféle idős szervezetek, és Orbán is előszeretettel szól az idősekhez. Ez lehet, hogy mind igaz is, de ha annyira megbecsülné őket a kormányfő, akkor nem 28 500 forint lenne a nyugdíjminimum már több, mint egy évtizede, hanem egy ennél jóval magasabb összeg, mint ahogy nem lenne közel 1 millió olyan idős ember sem, aki kevesebb, mint 130 ezer forintból kénytelen élni havonta. A számok makacs dolgok, amelyek azért jól mutatják, hogy mi az, amivel valóban törődik a kormány és mi az, amivel egyáltalán nem.

Az is borzasztóan szomorú, hogy egészen komolyan hiszik azt az időseket képviselő szervezetek, hogy majd megemelik a nyugdíjakat olyan mértékben, amelyet követően már nem lesz ennyire megterhelő a számukra az infláció. És lehet, hogy egyébként nyugdíjemelés mellett fognak dönteni, de nagyon nem mindegy, hogy valódi emelésről van-e szó, vagy pedig korrekcióról, amitől még mindig nem lesz jó nyugdíjasnak lenni, maximum kevésbé lesz rossz. Sok nyugati országban az idősek nem azt számolgatják hó végén, hogy megvehetik-e még azt a kis parizert, hanem azt, hogy melyik országba menjenek nyaralni, vagy hol vásároljanak maguknak ingatlant. Elvégre az utóbbi hónapokban attól volt hangos a jobboldali sajtó, hogy német kisnyugdíjasok idehaza ingatlanokat tudnak vásárolni, ami teljességgel elképzelhetetlen lenne egy magyar kisnyugdíjas számára.

Idehaza nem ingatlant, hanem csirkefarhátat vesz Mari néni, és azt sem biztos, hogy meg tudja fizetni. Pedig itt az összeomlás szélén álló Németországról van szó kérem szépen, amelyet lerohantak a migránsok, és amely teljesen élhetetlenné vált. Ehhez képest olyan nyugdíjakat ad a mai napig, amelyből külföldön ingatlant lehet vásárolni. Akkor mégis melyik kormány az, amely valamit jól csinál? Melyik kormány az, amely valóban megbecsüli az időseit? Jó lenne már felébredni idehaza is, hiszen négyévente narancssárgává változtatják – nem csak ők persze – az országot, aztán valahogy mindig kiderül, hogy csak ígérgettek nekik és az életük még rosszabb lett, mint négy évvel ezelőtt volt. Valamikor csak el kellene már jönnie annak a pontnak, amikor felfogják, hogy átverték őket és változást követelnek, nemde?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.