Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ha Krisztus létezne, lenne hozzájuk néhány keresetlen szava

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindig van az eggyel korábbinál alantasabb agyrémkategória, amit túlélünk, mindig van emberileg, erkölcsileg alacsonyabb színvonalú elmebaj, amin túl kell tennünk magunkat. Nem probléma, lesz ilyenből még bőven Orbánistenfalván a jövőben is.

A családom egy részére a metsző, zsigeri ateizmus volt jellemző, kérdezgettem sokszor anyai nagyapámat, hogy miért nem járnak templomba, és gyerekkorom egyik kedves kis utcájában biciklizve azt tapasztaltam, hogy ez jellemző volt igen sok öregre. A dédszüleimre is. Nagyapám akkor azt mondta, azért nem járnak templomba, mert ő megveti a papokat. Azt mondta, tudod, amikor a zsidókat elvitték – bármit hazudnak is -, csak a református pap állt ki mellettük, egyedül ő. De láttam én fiatalon, amikor a görögkatolikus paphoz mentek Kléningerék, a már évek óta kikeresztelkedett zsidó család, és láttam hány ezer pengőt kellett letenniük azért a dokumentumért 1941-ben… akkor az sok pénz volt. Szóval ha Isten létezik, ezeket biztosan nem tűrné. Ez nagyapám és sok öreg véleménye volt akkoriban, a 80-as, 90-es években a papokról. Városunkban van a papok padja, ahol a rabbi és a keresztény papok együtt ültek, és beszélgettek a világ dolgairól, a többségük aztán szó nélkül hagyta az 1944-ben történteket. Ez is sok emberből viszolygást váltott ki, és olyan ateista hullámot vetett, mint anno a Lisszabont sújtó földrengés.

Ez arról a nemrégiben történt esetről jutott eszembe, hogy nemrég Ilken egy háromgyerekes gyerekanyától elvette a gyámügy a két nagyobb gyerekét, a 17 éves fiatal anyuka egy úgynevezett anyaotthonba került, a gyerekei pedig csodálatos, Krisztusban hívő, szeretetet sugárzó, vallásukat gyakorló nevelőszülőkhöz. Mert a gyermekek állami sanyargatását addig ellátó nevelőszülői és gyermekvédelminek mondott, sokak számára joggal szitokszóvá vált (ők a valódi és létező csendes többség) gyámügy átkerült a görögkatolikus egyházhoz. Már évek óta így van ez, 2011 óta működik a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Nyíregyházán. Volt egy régi ügy Újfehértón, ahol a nevelőszülők nagyon megszerettek egy kisfiút, be is adták a kérelmet, hogy örökbe fogadnák. Mi lett az eredmény? Emlékeim szerint bírósággal, szakértőkkel, a gyámügyre jellemző úthenger üzemmódban ledarálták őket. A családot megfosztották a nevelőszülői státuszától, a kisfiút sem fogadhatták örökbe, mert az nem lett volna szakszerű. Mert a nevelőszülőnél csupán ideiglenesen van a gyerek, és nekik az örökbefogadásra és/vagy a vérszerinti szülőkhöz való visszakerülésre kell felkészíteniük a gyerekeket. Ezért volt a vegzálás, az emberi és erkölcsi tönkretétele egy egész családnak.

Ezt nem szeretném hivatkozási alapul használni, de nincs is erre szükség, mert a jelenben is itt van a Görögkatolikus Egyház, mint gyermekvédelmi inkvizítor – nagyjából ez most a főbizniszük -, amely nyilvánvalóan rendelkezik egyfajta protokollal, a Vatikán által előírt eljárásmóddal arra az esetre, ha pedofília gyanújába keveredik valamely papjuk, alkalmazottjuk. Ezt követniük kéne, de sajnos az érsek úr ezt nem igazán hajlandó követni, most is folyik egy eljárás az egyháza egyik papja ellen. Sőt, korábban is voltak problémák, de akkor a rendőrség nem találta megalapozottnak a gyanút. A valóság az (itt olvasható a részletesen dokumentált eset), hogy az érsek úr valójában attól akarja megóvni szerinte ártatlan papját, hogy pletykáljanak róla, hogy rossz hírét keltsék az egyháznak. Vagyis az érsek úr úgy gondolja, hogy nem lenne szabad hírt adni egy pap által a gyanú szerint elkövetett molesztálási ügyről „az illető gyermek védelme érdekében”, miközben gyakorlatilag hazugsággal vádolja meg a kislányt és a családját, amikor koholt vádról beszél. Ezek szerint az irányított vegzálás és mocsokáradat, ami a kislányt és családját érte szintén a gyermek védelme érdekében történt? Attól nem éppen megvédeni kellett volna a gyermekvédelemben is utazó egyháznak a kislányt? Arról nem beszélve, hogy a pletykaáradat mennyit nyomott az áldozat nyilatkozási hajlandóságán, és egyáltalán mit kellett azért átélnie neki és a családjának, hogy a pap ártatlan maradhasson. A lényeg, hogy a pletyka és vegzálás hengere ugyanúgy nyomul az áldozatok (konkrétan három áldozatról tudunk jelenleg) családja ellen. Embertelen és mélyen gusztustalan, nincs is nagyon rá szó, erre tényleg nincs.

Mint ahogy arra se, hogy hétvégén megáll a rendőrség előtt egy autó, a rendőr odamegy és a hivatásos, tanfolyamot végzett, krisztusi szeretetet magukban hordozó, vallásos hitüket gyakorló nevelőszülők a csomagtartóból előszedik egy több mint 24 órája halott kétéves – a  sajtó le se írta a nevét, mert csak egy csóró cigány lény volt – kisfiú holttestét. Tehát a hivatásos nevelőszülőknél meghal egy kétéves csöppség, de kit érdekel, mert csak egy cigány? És közben ott vannak ezek az emberek, akik gyerekek neveléséből élnek, akiket elláttak képzéssel, akiket közpénzből fizetnek, akiket megfelelőnek találtak ahhoz, hogy kicsi és nagyon kicsi gyerekek sorsát rájuk bízzák, akik lelkes templomba járók, a gyülekezet megbecsült tagjai, Krisztusban hívők, szinte a szent megtestesülései. Ez a család él boldogan, senki nem vegzálja őket, senki nem akarja meglincselni őket, hiszen az élet természetes velejárója mifelénk, hogy egy családnál csak úgy meghal egy két éves roma gyerek. Akkor pedig nincs mit tenni, belököm a csomagtartóba, majd bemegyek a KGST-re, mert szombat van (KGST, a nagypiac, a legendás), útba ejtem a rendőrséget, hogy itt a dög a csomagtartóban, oszt’ jóccakát.

Azt hiszem, hogy ha ezt így összerakjuk, akkor nem olyan nagy bűn inkompetens, embertelen kreténnek tartani az érsek urat, aki a gyermekvédelemhez egyáltalán nem ért. Ezen sorok írója azért hagyta ott anno a gyámügyet, mert volt egy eset, amelyben ugyan a közvetlen felelőssége nem volt felvethető, de a lelkiismerete okán mégsem tehetett mást. Este elindult bulizni néhány 18 éves fiú a családotthonból (engedéllyel!), de sajnos gyógyszerre ittak. Mentőt nem kellett hívni, nem történt tragédia, már rég átadtam az ügyeletet, amikor a fiúk elég készen megérkeztek. Én ezért felmondtam. Ön, kedves inkompetens püspök úr pedig mit tesz most is? A gyermekek védelmére hivatkozva menteget embernek nehezen nevezhető embereket, mint például a pedofíliával megvádolt papját? Majd a kétéves kisfiú halálában bűnrészes nevelőszülők ellen is indul prédikáció szintű gyalázkodás, ahogy 9 éves kislányok és családjaik ellen? Lesz ilyen, érsek úr? Vagy ellenük nem, mert csak bűncselekmények feltételezett áldozatai ellen lehet prédikálni?

Ha Krisztus létezne – mint ateista mondom ezt, hogy visszakanyarodjak az elejére – szerintem lángszóróval keresné fel az ilyen és hasonló szelíd nyájat és pásztorukat a templomban, és lenne hozzájuk néhány keresetlen szava.

Karakó Tamás

Címlapkép: 2020 decemberében Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, görögkatolikus püspök, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke, Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke és Seszták István főhelynök átadták Orbánnak a betlehemi békelángot hordozó lámpást (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.