Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amit lehetett, már bebuktak, teljesen mindegy, hogy mit mondanak, mit tesznek, vagy nem tesznek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt beleesne a társadalmi mindent elfelejtés sötét és feneketlen kútjába ez is, de kapcsolódva a legutóbbi írásomhoz, amelyben szó esett Toszkánáról, szeretném tudatni mindenkivel, hogy megnyugodtam. Stefano Bottoni történésznek köszönhetően ugyanis kiderült, pontosan miért volt Firenzében Orbán Krisztus. Nem, nem egy kis kultúrát akart magába szívni, és nem is homárt fogyasztani, hanem a Flóra nevű lánykáját látogatta meg Olaszországban, aki éppen a második félévet tölti az egyetemen Erasmus programmal, és állítólag nem rossz a Ponte Vecchióhoz közel bérelt lakása sem. Hogy olaszul nem tud, az pedig nem ügy. 

Megnyugodtam. Mert nem is baj, hogy az ember esetleg meglátogatja a lányát a hanyatló Nyugaton (az persze érthetetlen, hogy a lány miért is nem Moszkvában vagy Ulan Batorban pallérozza az ő tudását) és visz neki egy kis hamuban sült pogácsát, meg egy kis hazait anyu újházi tyúkhúsleveséből. Azt kell mondanom, ilyenek a gondos szülők. Itt egy baj van. Mégpedig az, hogy apuka Magyarország miniszterelnöke és ezt a kiruccanást (is) azzal a honvédségi géppel intézte, amit egyébként is rohadt sokszor rajtakaptak már azon, hogy ott bukkan fel, ahol vagy ő vagy valamelyik családtagja is jelen van. Ebben az esetben sem volt nehéz beazonosítani a helyszíneket, hiszen Kairóból felszállva egyenesen Pisa városában landolt a gép. Kérdezem én félig megnyugodva: melyik demokratikus országban tehetné ezt meg egy miniszterelnök úgy, hogy aztán erre nem (sem) ad magyarázatot? Az, hogy a honvédség folyamatosan titkolja az erre vonatkozó hivatalos dokumentumokat, az tulajdonképpen már senkit nem lep meg. Itt tartunk a magyarok többségét egyébként teljesen hidegen hagyó, arcátlan, pofátlan húzások sorában. Volt már annyi, hogy az ember nemhogy nem is számolja, de számon tartani sem tudja. Megszoktuk, kit érdekel? Mér’, a Gyurcsány nem ezt csinálná? 

Akkor meg bármit lehet csinálni, bármit lehet pofázni. És szónokolt is vidáman tegnap az úgynevezett gazdasági évadnyitón, ahol a kormányát bíráló jegybankelnök bírálatait elintézte annyival, hogy nem kell felcsattanni azon, ha a jegybankelnök úr, aki egyébként is egy színes egyéniség (…) mond mindenféléket, neki teljesen más a véleménye, lehet oszolni. De jó! Azért volt, hogy ők ketten nagyon is egyetértettek mindenben, sőt együtt üzleteltek a deviza- és kötvénykibocsátásokkal, mert ugye a devizakárosultak nyomorán is valakinek mély egyetértésben nyerészkednie kellett. De hol van az már? Most már új szelek fújdogálnak, már Gyuri sem tudja tartani az irányt, ahova bekormányozták ezt a recsegő, ropogó lyukas bárkát. De majd most innovatív üzemmódba kapcsolnak az elvtársak, és lesz itt minden, csak győzzük kivárni.

Erre utal például az is, hogy a jó igazságügyi miniszter asszonyság is most, a legnagyobb szarlavina közepén érezte úgy, hogy válnia kell. Most jó az időzítés, két éve nem igazán kedvezett volna a családbarát keresztény kormánynak egy szakítás. Most, hogy csattog a Völner-balhé, hogy elakadtak a guruló eurók Brüsszel és Felcsút között, most semmi akadálya a (szét)válásnak. Addig se a valósággal foglalkozik a földi halandó, hanem lesz min csámcsognia a sok kíváncsinak. Lehet pletykálni. Szegény Juditka, pedig olyan szép, focizni is tud, pláne hegedül is, ha a kell, mégse kell a férje urának. Ki a képmutatóbb, én vagy te? Játsszátok már el, hogy minden fasza, mert különben előfordulhat, hogy bukta lesz. Figyu, most nem válhatunk, mert a Viktor azt mondta, nem lehet, majd később, ha túl leszünk a választáson. Jól van, Judit, akkor majd szólj, ha lehet! Amit ezek művelnek és ahogy művelik, azt külön szakon kellene tanítani a firenzei az egyetemen. Ezt tényleg mutogatni kellene, mert kurvaélet, hogy ez hungarikum.

De onnan is sejteni lehet, hogy minden sínen van és lesz, hogy Gulyás miniszter konkrétan átment neonáciba a csütörtöki gazdasági évadnyitót követő kormányinfón, ahol ugye magyarellenes, faji alapú bosszúnak nevezte a modellváltott, elfideszesített egyetemeknek járó EU-s támogatások felfüggesztését. Persze miután kicsúszott az arcán ez az otrombaság, és az újságíró visszakérdezett, hogy jól hallotta-e, röhögő magyarázkodásba kezdett, hogy nem is úgy gondolta, nem úgy kell érteni, persze, hogy a kulturális nemzetre gondolt. Értjük. Csak a szokásos. De szar lehet, hogy állandóan disztingválni kell, hogy nem lehet önmagadat adni, mert még mindig van, aki visszakérdezhet? Bár ez a vonal is kezd elmosódni, lásd Orbán ki nem szarja le mit mondanak, vagy írnak attitűdjét. Úgy látszik, a kormány többi tagja is kezd önjáró lenni. Ha ez működik, akkor miért ne? A falig már elértek kollektíven, van veszítenivaló? Nincs. Amit lehetett, már bebuktak, tök mindegy, hogy mit mondanak, mit tesznek vagy nem tesznek. Brüsszel az ellenség, Brüsszel miatt nem kapnak pénzt, a diákok, a tanárok Brüsszel tehet mindenről, Brüsszel, Brüsszel, Brüsszel. És minél többször mondják, ők maguk is annál jobban elhiszik. Látom, ahogy a jóllakott óvodás éjjel verejtékben úszva összefüggéstelenül beszél, aztán reggel megkérdezi a felesége (ha nincs felesége, tőle is elnézést kérek): – Drágám, már megint Brüsszellel álmodtál? – Igen, ne is mondd!

Szóval továbbra sem tudom, mit tudnak, amit mi nem tudunk, mi a következő lépés, mi a terv az ország jövőjét illetően, de amit tudunk, az nem túl bíztató. Ha annak alapján próbálunk gondolkodni, amit tudunk, akkor az katasztrofális ránk, az ország lakóira nézve. A visszatartott pénzek nem fognak jönni, vagyis azt a kieső temérdek pénzt, ami egyébként a költségvetésbe is be lett tervezve, máshonnan kell előteremteniük, hogy legyen valahogy. Ha máshonnan vesznek el, akkor az lesz a baj, ha hiteleket vesznek fel, akkor az lesz a baj. Mindenképpen a lakosság szívja meg ezt a csodálatos unortodox gazdaságpolitikát, ez az illiberális, csontig korrupt országvezetést. És talán majd egyszer a jövőben eléri azoknak az ingerküszöbét is, akik eddig tapsikoltak ehhez a remek teljesítményhez.

„Nem kell félnetek, jó lesz” – zárta tegnapi beszédét Orbán Viktor. Én is pontosan ettől rettegek. Pedig a mai közrádiós igehirdetéséről még egy szó sem esett. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.