Május 6,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valami csoda folytán egyfajta evolúciós ugrás menne végbe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 228,540 forint, még hiányzik 2,771,460 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Tartok tőle, hogy a covid után újabb vészhelyzettel nézünk szembe. Forrásként az Origóra tudok hivatkozni, ahol egymás mellett leltem két cikket. Az egyikben arról van szó, hogy:

Guy Verhofstadt háborúpárti brüsszeli politikus közzétett Twitteren egy bejegyzést, amelyben az áll, hogy elvenné Magyarország szavazati jogát az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt. Ennek oka az, hogy a magyar kormány – a magyar emberek akaratának megfelelően – nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnába, mert nem akarja eszkalálni a konfliktust, nem akarja, hogy kitörjön a harmadik világháború. Magyarország ugyanis a béke pártján áll, ez azonban kiváltotta a brüsszeli háborúpárti elit felháborodását, akik büntetnének minket a békepárti álláspontunk miatt. (Origo

Elsőre nehezen birkóztam meg a dologgal, de aztán megnyitottam a másik cikket:

AGYEVŐAMŐBA-FERTŐZÉSBEN HALT MEG EGY FLORIDAI FÉRFI FEBRUÁR 20-ÁN.Három nappal korábban a megyei egészségügyi osztály nyilvános riasztást adott ki a fertőzés miatt. 

Az osztály szerint a fertőzés ritka, és csak AKKOR FORDULHAT ELŐ, HA AZ AMŐBÁVAL SZENNYEZETT VÍZ AZ ORRON KERESZTÜL JUT BE A SZERVEZETBE.Hangsúlyozták, hogy csapvíz ivása nem okoz fertőzést. (Origo)

Így már minden világos. Ez egyértelműen a globalizáció egyik káros mellékhatása. Mármint az, hogy egy ilyen kis amőba ilyen gyorsan Magyarországra ér Amerikából. Bár – ha jobban belegondolok – az sem biztos, hogy nem innen ment oda. Kellene persze valami komolyabb vizsgálat, de ha olyan nem is lesz, mindenesetre hosszasan lehetne róla cikkezni. Egyik nap az lenne a fő hír, hogy fertőzött krokodilokról terjedt az ecserin, aztán arról, hogy valószínűleg mesterséges amőbáról van szó, ami egy titkos laboratóriumból szökött meg, mert elaludt a portás. Ezt lehetne aztán tovább fokozni különféle elméletekkel földönkívüli eredetről, amit egy becsapódó meteorit hozott a Földre. Aztán jöhetnének a találgatások, hogy repülőről szórták ki, esetleg mobiltelefonon, netán oltással juttatják az emberbe. Ezeket az elméleteket hónapokon át lehet cakkozni, kombinálni, lehet róla vitázni, veszekedni orrvérzésig. Hát nem nagyszerű? Nem hát.

Azt írja az újság, hogy mesterséges intelligencia segíti a kormány munkáját. Romániában. Bezzeg nálunk még a természetes intelligencia sem tud a kormány közelébe férkőzni, nehogy véletlenül megfertőzzön valakit, aztán majd jól nem lehet gátat vetni a járványnak. Hát hová vezetne az? Pontosan jól van ez így, ahogy van. A NER-nek van egy fix IQ-hányadosa, az annyi, amennyi, azon osztozik mindenki a brancsban. A szavazóik is. Orbánnak csak arra kell vigyáznia, hogy ez a szám ne menjen 100 fölé, akkor hatalmon maradhat még hatszáz évig, vagy ameddig akar. Ha valami csoda folytán egyfajta evolúciós ugrás menne végbe arrafelé, az igen meglepne engem is, de alighanem Orbánt is.

Novák Katalin úgy rácsodálkozott az ő hős katona urára, aki a hazáért életünket és vérünket is kész lenne feláldozni, hogy lemaradt a kanyarban. Vagy nem foglal el olyan jelentős helyet a NER rongyszőnyegében, hogy eszébe jutott volna valakinek tájékoztatni a fejleményről, miszerint legalább két héttel sikerült kitolni a minden bizonnyal komoly parlamenti vita kezdetét. Mert ő még itt tartott szerdán:

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy könnyen eldönthető, technikai kérdés. Ez nem így van. Összetett döntésről van szó, súlyos következményekkel, így alaposan meg kell fontolni. Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt. Bízom az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében! (Facebook/Novák Katalin)

Amúgy pedig de, ez könnyen eldönthető technikai kérdés Magyarország esetében, semmi más. Az összes többi tagországnak sikerült már döntést hoznia, csak az évezredes magyar demokrácián megy át ilyen nehezen ez az ügy. Egyébiránt milyen összetett kérdésről tetszik beszélni? És milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha ez a két ország saját haderejével erősíti a NATO-t, egyben védi Európát Putyin elmebajától? Nekem most nem ugrik be, mi lehet ennek a súlyos szövődménye, miközben ezernyi okot tudnék felhozni, hogy miért nem kellene szórakoznia Orbánnak ezzel a kérdéssel. Sem. Ehhez képest kicsattog Hende Csaba és Németh Zsolt tárgyalni. A finn házelnök fogadja őket, svéd részről nem tudom kicsoda, de igazából tökéletesen mindegy. Sem a magyar delegációnak, sem a fogadó félnek nincsen olyan jogosítványa, mely felhatalmazná őket a csacsogásnál többre. Hogy akkor minek mennek? Azt nem tudom, nem vagyok én entomológus.

Egy Indexen megjelent cikk szerint a svájci televízió riportot készített Magyarországon, elsősorban az érdekelte őket, a magyar bérekből mi módon lehet finanszírozni a naponta emelkedő árakat, azon belül is az élelmiszerekét. Szerintem a válasz meglehetősen egyszerű; sehogy. Én már azt sem értem, mi indokolja ezeket az árakat. Éppen tegnap volt annak a napja, hogy egy Angliában élő rokonom online bevásárlását magam is elvégeztem – nem a valóságban, hanem csak virtuálisan -, ugyanis a rokon sírdogált, hogy a franc került ezen a pár cuccon 60 fontba. Konkrétan a lista (persze ugyanazokat a márkákat nem minden esetben tudtam követni, így hasonló minőséget kerestem): 2 darabos konyhai papírtörlő, 9 gurigás minőségi wc papír, 24 mosásra elegendő mosózselé, 1 kg spagetti, 5 kg basmati rizs, 1 üveg Baileys, 1 tubus 250 ml-es hajbalzsam (ökobio nem tudom mi, gyereknek), meg még valami, amit elfelejtettem. Ami ott 60 font volt, az nálunk 78 fontnak megfelelő forint. És nem is kimondottan csak élelmiszerek, hanem háztartásban nélkülözhetetlen dolgok. Eddig azt sikerült kiderítenem, hogy szinte minden olcsóbb Angliában – nyilván mindenből vannak nagyon márkás, nagyon drága dolgok is, de nálunk is vannak -, az élelmiszerek, a cipők, ruhák, de még az átlagos Pub-kaják, különféle konyhák ételei is. A kutyakaja drágább, de az jóval a magyar árak fölött van, és az állatorvosi költségek is. Minden más olcsóbb, pedig ott a minimálbér nem nagyon mérhető össze az ittenivel. Fura dolgok ezek. Majd megpróbálom megfejteni az okát, szólok, amint sikerült. Most veszem a búcsúmat, kitartás, mindjárt itt a hétvége. Bár a kenyér attól még nem lesz olcsóbb, tartok tőle.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.