Május 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mr. Piac kiosztotta a kokit, és benyújtotta a számlát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Véget ért a móka mára,  Zárul Miki mókatára.  De ha tetszett, nemsokára visszavárhatsz,  Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára,  S valahány név a naptárba’  Eljövök még hozzátok, Viszontlátásra pajtások!

Aki a minap kifényesítette a csizmáját, és kietette az ablakba, az bizony reggel kapott is bele egy szép ajándékot állam bácsitól. Mert tegnap éjjel nemcsak a Mikulás hasított végig az országon, mogyorót és édességet tömködve a lurkók lábbelijébe, hanem Gulyás Gergely is meglepte a békésen szunyókáló polgártársakat azzal az örömhírrel, hogy leveszik az ársapkát az üzemanyagokról. Persze a libsik ennek nagyon örülnek, végre teljesült a nemzetrontó kívánságuk, bezzeg szegény keményen dolgozó kisemberekkel most jól kibaszott a szankciópárti Brüsszel, Soros, és a háborúpárti képviselők. Mert az árak azért mentek el mint a gyorsvonat, mert háború van. Akkor még egyszer a tények, a jegyzőkönyv és a hitelesség kedvéért idetenném, mit mondott Matolcsy Gyuri bácsi egy nappal azelőtt, hogy repült volna a sapi:

– az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, ugyanis 2021 nyarától ugrott meg az energiaárak miatt;

– „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”;

– „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”;

– „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Pont. Nem hinném, hogy ezzel érdemes lenne vitába szállni, mert az egész szemünk előtt lejátszódó eseménysorozat gyönyörűen megmutatta a valóságban azt, ami bármely közgazdasági alapismereteket taglaló könyvben le van írva. Ugyanis a közgazdasági alapismereteket az különbözteti meg a politikai propagandától, hogy azok a valóságban zajló folyamatokról szólnak, ok-okozati összefügésekre, külső és belső problémákra világítanak rá, azok kialakulására és potenciális megoldására is rávezetnek. Egyént, céget, vállalatot, kormányt egyaránt, mármint azokat, akiket a valóság érdekel, nem a fikció. 

Amit Orbánék csináltak ezzel a hatósági áras ámokfutással, annak köze nem volt a valósághoz. Mondhatni már az elején halálra volt ítélve. Viszont kellettek a szavazatok, kellettek a hamis lózungok, hogy be tudják húzni az áprilisi választáson a győzelmet. Ehhez kellett sok egyéb mellett a nyugdíjasok és a nagycsaládok megvásárlása, és hát a hangulatjavító, szavazásra buzdító (túl)költekezés, az államkassza kiürítése, az indokolatlanul nagy államapparátus működtetése, mind-mind csilliárdokba kerül. Az oligarcha-hálózat működtetése, a temérdek szigorúan törvényesített lopás meghozta a gyümölcsét. A világban végbemenő gazdasági folyamatok, a mesterségesen alacsonyan tartott bérek, a pazarlás, és az Európai Uniótól szintén törvényesen ellopott eurómilliárdok hiánya miatt elértünk a falig bizony.

Mostanra ott tartunk, hogy az Európai Uniótól nem jön pénz, a világpiacon minden drága, legalábbis ennek a kifosztott országnak minden drága, az infláció mindent felzabál, és kormányzás helyett csak a pofázás és a hazudozás megy. Igaz, nem most kezdődött, 13 éve ez megy. Ez a kormány mindig az áldozat szerepét játssza az élen az egyszemélyes államvezetéssel, aki mindig mindenkit hibáztat, kivéve saját magát és a stratégiai okokból elcseszett döntéseit. A felelősségvállalás nem opció, a válságot is úgy próbálták kezelni (ahogy minden válságot egyébként), hogy más nemiszervével verték csalánt. Valódi, érdemi, komolyan vehető állami támogatás nem volt se a járvány alatt, most meg még annyira sincs. A sapkákat és azoknak az árát a kereskedőkkel fizettették meg, ez áruhiányhoz vezetett. A energiaválságba konkrétan a fél ország belebukott, intézmények, cégek kénytelenek bezárni, mert nem tudják fizetni a rezsiszámlákat. Az eddig nagy dérrel és durral előadott világbajnok hozzáértés lelepleződni látszik. Az ország olyan szegény, mint a templom egere, bármennyire is azt propagálják, hogy itt minden fasza, a Nyugat meg haldoklik. Mr. Piac kiosztotta a kokit Orbánnak, és benyújtotta a számlát. Amikor már a jegybank és a MOL is félreverte a harangot, hogy nem bírják tovább tartani a hátukat a kialakult helyzetért, akkor bedobták a törölközőt. Itt állunk letolt gatyával a zivatarban – szintén Matolcsy diagnózisa szerint -, Magyarország „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban a miénk „hátulról a 4. termelékenységi szint és „a második legmagasabb az ikerdeficit”, jövőre meg 15-18 százalék lesz az infláció, ami sem nem „szankciós”, sem nem  „háborús”, ugye.  

Hazugság volt az egész, egy hatalmas nagy átverés. Semmi, de semmi köze nem volt a háborúnak az inflációhoz, de még a baloldalnak és Brüsszelnek sem. Vagy Gyurcsánynak és Sorosnak. Egyetlen embernek köszönhető a kialakult helyzet, ez pedig az Orbán nevű, aki következetesen szembe megy az Európai Unióval, annak gazdaságpolitikájával, ezzel szemben élteti és kiszolgálja a véreskezű moszkovita agresszort, aki folyamatosan zsarolja Európát azért, hogy finanszírozni tudja a háborúját. A világ, de különösen a szűkebb szövetségi rendszerünk, az Európai Unió beárazta Orbán politikáját, ennek megfelelően a hazugságok és az ellopott pénzek árát nekünk kell kifizetni. 

Cudar világ jön, de mondhatnám az erősebb kutya baszik szinonimát is, és ebben az esetben nem mi vagyunk a bernáthegyi vagy komondor szerepében. Mi egy pincsikutya méretű, éhező, vacogó öleb vagyunk, aki nem tudja, merre szaladjon félelmében a nagyok harca elől, amit mi provokáltunk ki áttételesen Orbán ugatásával. Nem mondom, hogy sajnálom szegényt, hogy ebbe a helyzetbe került, inkább magunkat féltem. Mármint az ország lakóit, mert az ostor rajtunk fog csattani. Ez az ember nem egyszerűen alkalmatlan a feladatára, de mára teljesen hiteltelen is. Mindenkit átvert és hülyének nézett itthon és külföldön egyaránt. Itt az eredménye. Lehet tapsolni és gratulálni ehhez a páratlan teljesítményhez. 13 év alatt tönkretette az országot, a nemzetközi megítélésünk a béka segge alatt, a belső feszültség soha nem volt ekkora, annak ellenére, hogy folyamatosan egységről és nemzetről hadovál.

Szerintem tanulni kellene ebből a 13 évből. Talán még mindig nem késő. Mégpedig azt kellene megtanulni belőle, hogy nem szabad korlátlan hatalommal felruházni senkit, mert az ide vezet. A történelem ismétli önmagát, és itt sem lesz másképpen, mint ahogy a gazdaság pofára esésben sem az volt a kérdés, hogy bekövetkezik-e, hanem hogy mikor. Hogy mikor basz oda mindenkinek a valóság. Bár azt mondják, a kegyes hazugság mindig jobban bejön a népnek, mint a fájdalmas igazság, de a végén általában mindig az igazság győz. Ja, és semmi, de semmi nem tart örökké, mint ahogy Orbán rémuralma sem fog. Csak győzzük kivárni a végét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.