Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs közvetett felelősség. Moszkva és Putyin kizárólagos, közvetlen felelőssége van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Örömmel veszem tudomásul (nem!), hogy a fővezér és az udvartartás, kiemelten a függöny elé újabban kétnaponta kitaszított Gulyás miniszter gondoskodnak a populáció idegállapotban tartásáról. A narancssárga (értsd: narancssárga) harci sálba vagy nyakkendőbe (?) tekert, gondterhelten a távolba meredő utcai harcosról készült propagandafotó meg a drámai zenei aláfestéssel nyakon öntött, a kormány a helyén van és kormányülést tart propagandavideó után – miközben őfényessége elrongyolt Belgrádba, hogy ott is migránsozva követelje a békét és a tűzszünetet – a miniszterségi minisztert odatették kormányinfót tartani.

A kollégáim kérdése jogos: tulajdonképpen mire fel volt a rendkívüli izé, amikor megint nem hangzott el semmi rendkívüli? Hát ez egyrészt legitim felvetés, másrészt mivel egy elég komolyan vehető felmérés azt mutatja, hogy a Fidesz szavazóinak fele úgy tudja, Orbán és kormánya NEM szavazta meg az Oroszország elleni brüsszeli szankciókat, elég magabiztosan kijelenthető, hogy bizony van ennek értelme. Miután a kormány és az ő közmédiája (a KESMA-hoz, mint tudjuk, semmi közük: a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy az Orbán jóváhagyásával létrejött nemzetstratégiai jelentőségű, nemzeti-patrióta sajtóbirodalomban Putyin és a Kreml propagandáját tolják a háború kitörése óta) azt beszél, amit akar, azt hazudik következmények nélkül, amit akar, és működik, nagyon is fontos, hogy a gyök kettő szintjén tájékozatlan rajongótábor megkapja az ő megerősítését: az erőskezű, bölcs vezető vezető és az ő hozzáértő kormánya a helyén van, mindent kézben tart, és jól megvéd:

  • lesz sapkás krumpli és tojás a karácsonyfán (oktatási törvénycsomag pont nem lesz, de oda se neki, ráérünk arra még)
  • a honvédség készen áll a közvetlen határvédelemre,
  • ha megszáradt a tinta a papíron, akkor lesz uniós lóvé, nincs semmi ok arra, hogy ne kapjuk meg az uniós pénzek 100 százalékát, ami különben sem ajándék, hanem jár nekünk,
  • olaj volt, van és lesz hányásig,
  • jön a turisztikai akcióterv, mert az már a Covid idején is milyen jól bevált Mészárosnak, Tiborcznak és NER-sleppnek,
  • Pintér rendőrminiszternek hála, gyorsabb és biztonságosabb lesz az új ügyeleti ellátási rendszer,
  • a benzinárstop kirobbanó sikertörténet,
  • Cseh Katalin egy szerencsétlen hülye, aki hülyeségeket beszél az Európai Parlamentben, mert ott lehet,
  • és meg lehet nyugodni: fel sem merült, hogy a doktorminiszterelnök úr esetleg emberi jogi okokból bojkottálja a katari futball vébét, ahova a FIFA hívta meg, ne vicceljünk, ő a migránsokat se plüssmacival és virágcsokorral várja a határon.

Szóval minden fasza, lehet örülni. Az nem annyira fasza, hogy Gulyás Gergely szerint nekik egyedül mást mondott Brüsszel, amikor a szankciókat bevezette, ami azért elgondolkodtató, hogy vajon megint ki hazudik. Bár azt megmagyarázza, hogy érdekes módon senki más nem is picsog, hörög, szűköl miattuk, csak a világbajnok korrupció kormánya. Másrészt túl a sok jótéteményen, amit győzzünk meghálálni nekik, egy elszólásból csak kiderült, hogy már kedd este tudták, hogy nem várható eszkaláció a Lengyelországban becsapódott rakéta ügyében, és ennek ellenére hadvezérkedett és keltette a feszültséget az utcai harcos, mintha a világvége küszöbén lennénk. Amitől vagy ő és a kormánya véd meg, vagy senki.

Akkor beszéljünk még két szót erről a rakéta becsapódásról. Amivel kapcsolatban azt mondta Gulyás, hogy ugye Orbán összehívta a védelmi tanácsot, a honvédelmi miniszter beszélt a NATO-főtitkárával, a kormány támogatásáról biztosította Lengyelországot, és a NATO-szövetségesek közti jó kapcsolatot a gyorsaság bizonyította legjobban, az órák pedig, amik alatt sokan orosz támadást vélelmeztek, megmutatják, milyen fontos, hogy minél előbb tűzszünet és béketárgyalások legyenek. Úgyhogy stratégiai nyugalom, felesleges kapkodni. Akkor most ideteszek három állítást még extrába:

  1. Az agresszor nem áll meg, csak akkor, ha megállítják. Lehet a gáz drága, de a szabadság megfizethetetlen.
  2. Oroszország a felelős a lengyel incidensért, akkor is, ha Ukrajnából jöttek a rakéták. A lengyelországi tragédia az Ukrajna ellen indított háború közvetlen következménye.
  3. A háborúért csak Oroszország felelős. Azonban a lengyelországi esettel kapcsolatban Oroszországnak csak közvetett felelőssége lehet, hiszen valószínűleg ukránok lőtték ki a rakétát. Az Ukrajna felelőssége, hogyan nyilvánul meg, Zelenszkij felelőtlen volt, mivel orosz támadásról beszélt.

Szerintem ez a három egymás mellé rakott állítás bizonyítja, hogy a békével és tűzszünettel öblögető, a stratégiai nyugalom mártírpózába rándult magyar kormány, akinek egyedül nem szóltak Brüsszelben, hogy valójában mi a szankciók célja, akinek semmi köze nincs ahhoz, hogy általa pórázon rángatott propagandagyárában hogyan terjed büntetlenül kilenc hónapja a moszkovita propaganda, teljes terjedelmével, félelmetesen kilóg Európából. Az első állítás Kaja Kallas észt miniszterelnöktől, a második állítás  Jens Stoltenbergtől, a NATO főtitkárától, a harmadik pedig természetesen a Gulyás nevű nemzeti büszkeségünktől származik.

Kifejezetten émelyítő és kiábrándító odarakni a szomszédos országban kilenc hónapja tartó háború, vagy éppen a lengyelországi tragikus eset kapcsán ezt az egyrészt-másrészt típusú, az agresszort félszájjal mosdató, felháborítóan relativizáló moszkovita dumát bármi mellé. Európai politikusok, vezetők, döntéshozók random nyilatkozatai mellé. Émelyítő, ahogy a teli tüdőből békét és tűzszünetet követelő, reggeltől estig Brüsszel ellen lázító, az európai egységet botokkal, vétókkal, Kreml-propagandára rímelő visításokkal aláásó Orbán-kormány tényleg nem kapkod el semmit. Se Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását, se az orosz energiafüggőség felszámolását, se a háborús bűnös Putyin egyértelmű, világos elítélését, és úgy általában semmit, amit a saját hatalma mindenáron megtartása helyett a helyzet súlyával és következményeivel tisztában lévő, civilizáltabb népek már rég megtettek.

Nincs kibaszott közvetett felelősség, egyetlen felelősség van: Moszkva és Putyin kizárólagos és közvetlen felelőssége van, és Lengyelország esete tökéletesen példázza, hogy Moszkva és Putyin agressziója a teljes kontinensre veszélyt jelent. Ha eltévedt, ha el nem tévedt rakétáról van szó. Ha nincs lerohanás, támadás, agresszió, akkor nincs mire válaszolni. Pont. A döglött dakota-moszkovita lovon maszatoló, csúsztató és hazudozó cinikus alászolgája az ő gazdájának sajnos nem érti, mert nem értheti, mert nem fűződik politikai érdeke ahhoz, hogy értse, de ahogy Kaja Kallas mondta: „Ez a háború nemcsak Ukrajnáról szól, hanem a joguralomra alapuló világrendről, és Európa jövőjének biztonsági berendezkedéséről.” Mert lehet a gáz drága, de a szabadság megfizethetetlen.

Hatalmas tragédia, hogy Magyarországon milliók vannak, akik nem is értik ma már, hogy mit jelentenek ezek a szavak: jog és szabadság. Tragédia, hogy milliók vannak, akik számára az emberhez méltó élet az ársapkás krumplival, tojással és az olcsó gázzal mérhető.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.