Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Itt már messze nem csak pár óvoda pár száz dolgozójáról van szó, ez már sokkal több ennél

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Rákospalota Összevont Óvoda, a Hétszínvirág Összevont Óvoda és az Újpalotai Összevont Óvoda dolgozói úgy döntöttek, az már nem elég, ha egy-egy intézményben néhány dolgozó próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy az óvodapedagógusok, gyógypedagógusok, pedagógiai asszisztensek, dajkák, technikai dolgozók fizetése nem áll arányban az elvégzett munka mennyiségével és minőségével, ezért október 21-re polgári engedetlenséget hirdettek. Az eddig példa nélküli összetartásban eddig 400 óvodai dolgozó jelezte részvételi szándékát.

Itt tartunk, kérem szépen. Nem tizen-akárhány oktató vagy dolgozó dönt úgy, hogy nem veszi fel a munkát, hanem három teljes óvoda, amelyek így nem is fognak tudni üzemelni ezen a napon. Ha valahogy, hát így egészen biztosan van értelme a polgári engedetlenségnek. Idehaza a tanárok és a társadalom egyéb szereplői is próbálkoztak már különböző módszerekkel azért, hogy végre elérjenek valamiféle változást. Az köztudott, hogy teljesen fenntarthatatlan az a helyzet, ami az elmúlt évtizedekben kialakult az óvodák, iskolák, vagy épp a kórházak környékén. Egyszerűen nincs elegendő fizetése az ott dolgozóknak, de mivel ezeket az emberek az állam kellene, hogy kifizesse, nem nagyon tudnak máshogyan üzenni, mint úgy, hogy sztrájkba lépnek, vagy a polgári engedetlenség eszközét veszik igénybe.

Mivel a munkáltató az állam, ezért velük szeretnék megértetni, hogy ennyi, elég volt. Mindennek az ára az egekben van, kivéve a fizetéseket, amelyek az elmúlt években alig, vagy egyáltalán nem változtak. Magyar dolgozók tíz, ha nem százezrei kénytelenek szembenézni azzal, hogy dolgoznak ugyan, de ez nem elég semmire, hiszen a forint leértékelődött, az élelmiszerárak az egekben vannak, az energia ára pedig lassan megfizethetetlen. Nem véletlen, hogy ez az elégedetlenségi hullám is most kezd igazán jelentős lenni, hiszen eddig még ha alig is tudtak megélni az emberek a fizetésükből, legalább éhezniük nem kellett. Lett másod-, harmadállásuk, de valahogy ki tudták gazdálkodni a szükséges pénzt ahhoz, hogy fenn tudjanak tartani egy bizonyos életszínvonalat.

Na, ez változott meg akkor, amikor gazdasági világválság alakult ki, a kormányt pedig ez egy olyan időszakban érte, amikor a kassza egyszerűen üres. Üres, mert Orbán és haverjai kiüresítették a választásokat megelőzően. Olyan magas a költségvetési hiány, hogy azzal nem nagyon tud mit kezdeni a kormány, megpróbálja persze a magyar adófizetőktől beszedni a hiányzó pénzeket, de jól láthatóan egyre többeknek kezd elege lenni ebből. Fizettek már eddig is elég magas adókat, mégis ezek az adók nem arra lettek felhasználva, hogy javuljon az országban tapasztalható helyzet, hanem arra, hogy megnyerjék a választásokat és a haverjaikat még inkább kitömjék. Nem az egészségügyi-, az oktatási-, vagy a szociális rendszer javításán fáradoztak, hanem azon, hogy az egyházakat még inkább a keblükre öleljék és még inkább elhitessék a világgal, hogy mi egy fejlett sportnagyhatalom vagyunk.

A pénz viszont elfogyott. A gazdaság – pláne Európában – igencsak kétvállra lett fektetve és idő lesz, mire helyreállnak a dolgok. Az unió a jogállam helyzete miatt – értsd annak hiánya miatt – eddig nem utalt el több ezer milliárd forintot a magyar állam számára, ami már hónapok óta komoly problémát jelent. A magyar kormány bevételei ugyanis nem elegendőek arra, hogy fedezzék a költéseiket, hiszen ezekhez ma már hitelekre van szükségünk, amelyet aztán Orbán szépen és egységesen kioszt a nyugdíjasoknak, mondván a gazdaság van olyan jó állapotban, hogy ezt megengedhetjük magunknak. Félreértés ne essék, én nem a nyugdíjasoktól sajnálom a pénzt, hiszen az általuk kapott ellátások nagy része valóban még éhenhalni sem elég, de ahelyett, hogy a nyugdíjakat emelnék, illetve a rászorulókat mentenék, inkább eseti alamizsnával kívánják megoldani a problémát.

Ebből lehetett elege most ezen három óvoda dolgozóinak, akikhez azóta már több intézmény is csatlakozott. Nem tudni persze, hogy ez egy elégedetlenségi hullámot fog-e elindítani, de bőven benne van, hogy előbb-utóbb ide is eljutunk. Lehet, hogy nincs megfelelő érdekképviselet szinte sehol az országban, de nem is kell, ha mindenkinek egyaránt elege van a kialakult helyzetből és emiatt inkább elégedetlenségének ad hangot, elvégre a Facebook korában nincs feltétlenül szükség mindenféle szakszervezeti vezetőkre, akik mást sem tesznek, mint magas fizetések mellett a kormány érdekeit képviselik a dolgozókkal szemben. Elég, ha egyes közösségek összefognak az online térben és láthatóan komoly eredmények érhetőek el.

Nem tudom, hogy mi lesz a következménye ennek a munkabeszüntetésnek, de örömmel látom azt, hogy nem halt el a dolgozók megmozdulása, mint ahogy az elégedetlenség sem hagyott alább. Pedig még itt sincs a tél, sokan még nem szembesültek azzal, hogy nem fogják tudni kifizetni a rezsiszámlákat, vagy nem fognak tudni enni a télen. Ezek az emberek lassan, de szembesülni fognak azzal, hogy mit intézett számukra a kormány és nincs kizárva, hogy végső elkeseredésükben olyat fognak tenni, mint amit anno Ceaucescuval is tettek – természetesen nem a kivégzésükre gondolok, hanem arra, hogy egyik pillanatról a másikra fordultak ellene – ami ellen még Orbán és hatalmasai sem fognak tudni mit tenni. Tetszettek volna az ország vezetésével foglalkozni ahelyett, hogy ellopták még a jövőt is. Nem gondolhatták komolyan, hogy nem fogják megfizetni annak az árát, hogy ezt az országot egy rosszabb hellyé tették az elmúlt 12 évben. A fagyi lassan, de talán visszanyalni látszik, ami még súlyos következményekkel járhat nem csak Orbán, de a NER számára is. Itt már messze nem csak pár óvoda pár száz dolgozójáról van szó, ez már sokkal több ennél.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.