Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A többség csak akkor fontos, ha fideszes

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Kezdésnek tegyük ide ezt az MTI hírt. Biztosan fogunk még néhányszor beszélni róla, csak a történeti hűség kedvéért biggyesztem ide, és mert így egyszerűbb lesz visszakeresni:

Az Európai Parlament 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

  Az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának – állították az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott jelentésükben csütörtökön.
    A jelentés szerint a magyar kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.
    Az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent. A helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált – írták.
    Hangsúlyozták: az igazságszolgáltatás állapota, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és az összeférhetetlenség és a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust. A tudományos élet szabadsága, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBTI-közösségekhez tartozók jogait, a kisebbségek jogai, a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai szintén problematikus területek Magyarországon.
    Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására. A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszter kapcsán megfogalmazott összes ajánlásnak, valamint a luxembourgi és a strasbourgi bíróságok kapcsolódó ítéleteinek. Azt is kérik a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata, valamint alkalmazza szigorúbban a közös rendelkezésekről szóló és a költségvetési rendeletet. A képviselők továbbá azt kérik, hogy az uniós forrásokat a helyi önkormányzatokon és ne a kormányzati szervezeteken keresztül osszák el. (MTI)

Nem sokat kellett várni, hogy a Fidesz előkapja a fiókból az évekkel ezelőtt legyártott sablont, csak most nem a migrációs válságra és nem a járványra hivatkozva nem lenne szabad semmiféle kritikával illetni őket, hanem most a háború miatt nem szabad.

A Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva – a nagyobbik kormánypárt így reagált arra, hogy az EP csütörtökön megszavazta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

A Fidesz azt írta: miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja.
    A Fidesz szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik – folytatták -, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.
    A közleményben a Fidesz szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, „élükön Gyurcsányné” ismét „saját hazájuk ellen dolgoznak”.
    Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadták a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést, amely szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. (MTI)

Értem. Szóval a kormánynak esze ágában sincs visszavenni a korrupcióból, helyette gyurcsánynéznak. Jut eszembe, Orbánné jól van? Kapálgat a birtokokon? Egyébként amennyiben az Európai Parlamentben a baloldal van többségben, az annyit jelent, hogy az uniós polgárok azt akarják, hogy a baloldal legyen többségben. Már amennyiben nem feltételezzük azt, hogy Gyurcsány akkora ász, hogy egymaga képes irányítani a 27 ország számtalan pártjából érkező közel hatszáz képviselőt. Például nekem sem tetszik, hogy a magyar parlamentben a szélsőjobb van többségben, de attól még betartom az összes törvényt, befizetem az összes adót, nem szegek meg egyetlen szabályt sem. Fura, nem? Ráadásul én egy kurva fillért nem kapok ezért, de még csak az állam nem is azt teszi a befizetett adómmal, amit én elvárnék, amit bármelyik adófizető teljes joggal elvárna. Ezzel szemben a magyar kormánynak csak be kellene tartania azokat az uniós szabályokat, melyeket aláírt az ország, mindjárt lenne pénz lóvéra. Különösen vicces ez akkor, amikor Varga Judit városról városra rohangál Európában, és mindenhol megígéri, hogy a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megkapja a pénzt.

🤝 Macron elnök úr európai uniós tanácsadójával, Garance Pineau asszonnyal beszélgettem a kondicionalitással kapcsolatos magyar álláspontról.
🇭🇺 A magyar kormány kész garanciákat vállalni annak érdekében, hogy a magyar emberek megkaphassák a nekik járó forrásokat.
Köszönöm az eredményes megbeszélést! (Facebook/Varga Judit)

Nem ezzel függ össze, csak úgy jutott eszembe, mostanság nagy divat lett a levelezgetés. Néhány héttel ezelőtt volt önkormányzati választás Hódmezővásárhely mellett, Mártélyon. Teljesült Lázár János álma, az egykori sofőrje lett a polgármester. Az új polgármesternek nem tartott sokáig rájönni, hogy a településnek tartozásai vannak – Márki-Zay Péter közleményéből az derül ki, hogy a tartozás a frissen megbuktatott polgármester előtt, a fideszes polgármester idején keletkezett -, ebből a legnagyobb tétel Hódmezővásárhellyel szemben áll fenn. Ha én jól értem, közös önkormányzatot tart fenn a két település, aminek a rá eső költséghányadát Mártély nem fizette meg (ebből azt valószínűsítem, hogy Hódmezővásárhely állta a számlát), de erre nem azt találta ki az új mártélyi polgármester, hogy valamilyen részletfizetésben egyezik meg Hódmezővásárhellyel, hanem felszólította nyílt levélben Márki-Zay Pétert, engedje el a tartozást. Roppantul sajátságos ötlet arra hivatkozni, hogy Hódmezővásárhely gazdag település, nem sokat nyom a latban az a pénz nekik, de azért megnézném azt a boltot, ahol ingyen adnak valamit, ha elég szépen elmagyarázom, hogy én szegény vagyok, az üzletlánc pedig gazdag, meg sem érezné, ha én ingyen hazavinném a nagybevásárlást. Ugyanezt végig gondoltam a közművekkel, úgy sincs előttem a pozitív kimenet. Itt sem lett happy end.

Taktikailag értem persze a dolgot. Márki-Zay Péter Lázár János élő kudarca, hiába a korlátlan erőforrás, nem sikerült megbuktatni. De attól még személyében támadni, lejáratni lehet, ez amúgy is nagyon megy a Fidesznek. Azt találták hát ki, hogy ezzel a szívhezszóló jajongással meghatják a közvéleményt, és a közvélemény majd jól azt fogja gondolni, hogy Hódmezővásárhely polgármestere egy lelketlen geci, amiért nem engedi el a tartozást a kicsi, szegény, bajban lévő településnek. Csakhogy szerintem a közvélemény általában ismeri a szabályokat. Például azt, hogy a tartozást meg kell adni. Valamint azzal is tisztában lehet a közvélemény, hogy Hódmezővásárhely pénze nem Márki-Zay magánvagyona, abból nem nagyvonalúskodhat, a város adóforintjait nem költheti szabadon. Mártélyért Mártély polgármestere felel, Hódmezővásárhelyért pedig Hódmezővásárhely polgármestere felel. A magyar költségvetés sem dőlne romba attól, ha én nem fizetném be valamelyik adómat vagy járulékomat, a bank se menne tönkre, ha elengedné egyes adósok tartozását, mégsem történik ilyesmi, mindenkin behajtják az adósságot. Ha én megállapodom valakivel, hogy közösen bérelünk egy hajót, de otthon hagytam a pénztárcámat és az ismerősöm fizette ki az én részemet is, akkor nem kezdem el követelni, hogy engedje már el a tartozásomat, mert neki több a pénze. Hazamegyek a tárcámért, visszafizetem a tartozást és szépen megköszönöm, hogy eddig is kisegített. Kultúremberek ezt így csinálják. Szerintem.

De fejezzem be az agymenést, mert már olyan hosszúra nyúlik a jóreggelt puszi, mint egy novella. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, mert így szoktuk és ez a dolgunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.