Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


„Szégyellje magát, aki ide juttatott bennünket!”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,477,250 forint, még hiányzik 1,522,750 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Nem egy húron pendülünk, uraim, nem!
Hogy’ üljek egy asztalhoz véletek,
Kik azt sem tudjátok, hogy árva népem
Milyen nyomorult és milyen beteg”

/Oláh Gábor: Nem egy húron pendülünk/

Mint az ismert, a szegénység sajnos jelen van Debrecenben is. A társadalom peremén élők számára hétvégén a civilek ételosztásai segítenek abban, hogy ne éhezzenek. A városban több civil szervezet is támogatja szerény lehetőségei szerint a nincsteleneket. 

Augusztus utolsó hétvégéjén két egyesület hívta vendégségbe a debreceni szegényeket. Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület ételosztással egybekötött debreceni Morzsapartiját – a múlt heti Virágkarnevál miatt – most a hónap utolsó szombatján tartotta. A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete pedig a hónap utolsó vasárnapjára hirdette meg hagyományos ételosztását.

A járvány hatására még több család egzisztenciája került veszélybe, a drágulások miatt sok kisnyugdíjasnak, alacsony jövedelmű családnak van veszélyben a megélhetése. Hihetetlen mértékben nőtt a szegénység, a kilátástalanság a cívis városban is. És még hol van az ősz, a hideg téli napok, amikor a rezsiszámla az egekbe is emelkedhet. Nagyon sokan igazából akkor döbbennek majd rá, hogy kis életük immár teljesen darabokra hullik, segítségre nem számíthatnak, hiszen szociális háló, már régóta nincs a NER világában. 

Ilyen embertelen, a szegényeket árokba rúgó kormánya talán még soha nem volt hazánknak. Ugyanakkor a debreceni önkormányzattól sem igazán számíthatnak a társadalom peremére kerültek valódi segítségre. A városi „örömtévében” magukat gyakran mutogató vezetők nem éppen a szociális érzékenységről híresek. 

Ismét testközelből tapasztalhattuk, hogy miközben kevesek dúskálnak a földi javakban, magyar emberek milliói  tengődnek, a lét, nemlét határán. A szolidaritás sajnos kiveszőben van hazánkban. Egy szűk kör számára minden elérhető, sokak Magyarországa azonban szegény, mint a templom egere. A társadalom peremére szorult magyar emberek élete mindennapos harc a fennmaradásért, a létért. Többségük kisnyugdíjas, közmunkán él, vagy éppen fedél nélküli. Nincsenek könnyű élethelyzetben a többgyermekes szegény családok sem. 

A szeptember elsejei tanévkezdésre készültek a „morzsások”. Az egyesület a héten az élelmiszer mellett  tanszercsomagot is osztott a „védenc” családok gyermekeinek. A szombati Morzsapartin a meleg étel és a péksütemény mellett a gyerkőcök életkortól függően iskolaszert is kaptak. Közel 100 gyermek kapott csomagot. 

Hála a civil támogatóknak, jutott mindenkinek tanszer, sokan iskolatáskával is „gazdagodtak. Volt nagy öröm a szülők és a gyermekek részéről egyaránt. A gyerekek nézegették a füzeteket, a tolltartókat, a szülők pedig azt számolgatták, mi hiányzik még elsejéig. 

Sajnos Debrecenben is nagyon sok a társadalom peremére szorult család, akik számára a szeptemberi tanévkezdés óriási megterhelést jelent. Az óriási infláció, a rezsi árának emelkedése a tehetősebb családokat is megviseli, hát még azokat, akik igencsak élére állítják a garast. A szeptemberi családi pótlék előrehozása annyi, mint halottnak a csók, hiszen valódi segítséget nem jelent. Sokan mondták, próbálja meg Orbán Viktor 100 ezer forintból és a családi pótlékból beiskolázni két iskoláskorú gyermekét. 

Ahogyan az utóbbi években mindig, most is a kisnyugdíjasok voltak többségben. Mindkét nap sok új arcot láttunk, mind többen szorulnak arra, hogy így hónap végén ételért álljanak sorba. Egy 70 év körüli hölgy igencsak kifakadt, és indulatosan mondta a körülötte állóknak: „Nem tudom, mi lesz a télen, előre rettegek. Ha a gázt használom, enni nem tudok, ha eszem, akkor pedig megfagyhatok a hideg lakásban. Szégyellje magát, aki ide juttatott bennünket!”

Egykor az a mondás járta, hogy a csirkefarhát a nyugdíjasok étele. Ma bizony már sok kisnyugdíjas számára a  rögzített áru farhát is elérhetetlen luxus, kicsinyke járandóságából erre már nem futja. Az egekbe szökő infláció talán leginkább a kevés pénzből „élő” nyugdíjasokat sújtja. Sokan elmondták, úgy tapasztalják, hogy a boltban az általuk rendszeresen vásárolt áruk többsége 30-40 százalékkal kerülnek többe. Mind többen kerülnek megoldhatatlan élethelyzetbe: vagy a gyógyszereiket váltják ki, vagy a rezsit fizetik, vagy esznek. Más lehetőség nincs. Csak az evésen tudnak spórolni, új ruha, cipő vásárlása  már régóta elérhetetlen álom a számukra. 

A Morzsapartin közel kétszáz, az ételosztáson mintegy százötven adag ételt osztottunk ki. Jutott mindenkinek ebéd, péksütemény, egyéb finomság. Bőségesen, több napra elegendő étellel felpakolva távozhattak vendégeink. 

Köszönjük a támogatóinknak az adományokat, nagyon hálásak vagyunk mindenkinek. 

A két csapat a jövőben is várja mindazokat a felebarátainkat, akik segítségre szorulnak. Sajnos csak ennyit tehetünk az élet igazságtalanságainak az enyhítéséért.

Itt a mi térségünkben is sok ezren várják a segítő kezet, az emberi szót, szeretnének emberhez méltó életet élni.

A debreceni Morzsaparti csapat legközelebb szeptember 17-én hívja vendégségbe a cívis városban élő nehéz sorsú embereket. A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesületi  következő ételosztását szeptember 25-én tartja. 

Mindkét közösség szeretettel várja a nehéz sorsú honfitársainkat. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi vagy természetbeni támogatással. Mert adni jobb, mint kapni. Légy az oka annak, hogy valaki hinni tudjon az emberi jóságban!  

Várjuk a debreceni lakosok adományait is:

  • Várjuk debreceni PÉKSÉGEK, élelmiszerüzletek, húsboltok, ÉTTERMEK jelentkezését az együttműködés érdekében;
  • Várjuk a felajánlásokat, ételt, süteményt, TARTÓS élelmiszert korlátlan mennyiségben;
  • TANSZEREKET, gyermek könyveket, számítógépeket, laptopokat örömmel várunk, a legtöbb szegény családban az online oktatás elemi feltételei is hiányoznak;
  • Önkéntes SEGÍTŐKET is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;

/Használt ruhákat nem gyűjtünk./

Meggyőződésünk, hogy nem lehetünk közömbösek azok iránt, akik nem az élet napos oldalán foglalnak helyett, akik önhibájukból, vagy anélkül, mindennapos küzdelmet vívnak – sokszor „középkori” körülmények között – a talpon maradásért.

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi elérhetőségeken jelezheti: 

  • Email-ben: [email protected] /Egy Morzsányi Szeretet Egyesület/
  • Telefonon (a hét minden napján): +36 30 9841 963 / Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete

Tisztában vagyunk azzal, nem tudjuk megváltani a világot, de még a debreceni szegénységet sem tudjuk megszüntetni. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy ha mind többen állnak mellénk, a sok kis cseppből talán még „tenger” is lehet. Nagyon sok embertársunk várja a segítő kezet. A szeretet és a jóság nem kerül pénzbe. 

Novák Katalin államelnök meghívta Magyarországra Ferenc pápát. Talán a látogatásra készülve a milliárdos magyar kormánytagok is „elgondolkodnak” a pápa üzenetén: 

„A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik. Napról napra erősebb az a kiáltás, mégis napról napra kevésbé hallatszik, mert elnyomja a kevés gazdag lármája, akik egyre kevesebben vannak és egyre gazdagabbak.”

Lipcsei Andrea 

az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület vezetője

Tukoráné Kádár Ibolya 

a Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete vezetője

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.