Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


A Rogán-fiókák hörögnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nincs új a Nap alatt, legalábbis a fideszes propagandában egészen biztosan nincsen. Két hete sincs annak, hogy Jaksity György közgazdász beszédet mondott a Budapesti Corvinus Egyetem diplomaosztóján. A beszédet több diák videóra vette, kikerült a nyilvánosság elé. Alig hiszem, hogy ez Jaksyt György számára bármiféle problémát jelentett volna, hiszen az ember egy közösségben sem mond mást, mint amit a nagy nyilvánosságnak is mondana. A média természetesen felkapta, hiszen meglehetősen ritka az, amikor valaki nem politikusként, hanem gazdasági szakemberként igen sarkos véleményt fogalmaz meg az ország gazdasági és társadalmi problémáiról. Nem általánosságban ritka, hanem a jelenkori Magyarországon ritka. Egy normális országban mi sem természetesebb, minthogy vannak eltérő vélemények, ezeket mindenki szabadon elmondhatja, stúdióbeszélgetéseken, nyilvános vitákon ütköztetik a különféle álláspontokat, talán meg tudják győzni egymást, jutnak valamiféle kompromisszumra, talán nem. De a néző, a közönség, tehát a polgár mindenképpen profitál a dologból, hiszen hallott érveket, többféle szempontból megvizsgálhat egy aktuális problémát, így több információhoz jut, ki tudja alakítani a saját véleményét. Demokráciákban ez a szokás.

Ha semmi más, a Jaksity György beszédére reagáló, a hatalom kezében lévő, annak érdekeit kiszolgáló propagandagépezet elképesztő támadása mindenképpen fényes bizonyítéka annak, hogy ebben az országban szó sincs demokráciáról, sem a szó, sem a gondolat nem szabad. Aki kritizálni merészeli a rezsimet, azt karaktergyilkos rezsimszolgák hada támadja meg, nem ismernek kegyelmet, szó sem lehet korrektségről. Minden belefér. Gyalázkodás, ferdítés, hazugság, célozgatás, mocskolódás. A támadássorozatot a Drótinfó kezdte:

Jaksity György afféle öltönyös Puzsérként fakadt ki a színpadon, amitől egyszerre lázba jött a Márki-Zay-mániájából éppenhogy csak magához tért balliberális médiavilág.

A Mandíner folytatta Drótinfóra hivatkozva, majd a kellő felvezetés után tegnap az Origo rántotta le a leplet a mostanra vérkommunistának kikiáltott közellenségről, mindjárt a címben eljuttatva az üzenetet a célközönséghez:

Itt az újabb Gyurcsány-fióka: most egy milliárdos kommunista brókert kapott elő a bukott miniszterelnök

Annak ellenére, hogy egy évtizede ez megy, ráadásul egyre durvább, egyre mocskosabb és egyre gátlástalanabb a hatalmat kiszolgáló pártpropagandisták munkálkodása, még mindig rá tudok csodálkozni erre a fekáliahegyre, ami az országot ellepte. Nem sok különbség van a véres diktatúrák és Orbán diktatúrája között. Ha van eltérés, az csak azért lehetséges, mert uniós tagországként itt nem lehet börtönbe hurcolni, munkatáborba deportálni, kivégezni vagy meggyilkoltatni az ellenfeleket, a rezsim kénytelen eltűrni a kritikát. Ez nem azt jelenti, hogy jól viselné, csupán azt, hogy másféle eszközökkel igyekszik lemészárolni a szabad véleménynyilvánítást. Pontosabban azt, aki megengedi magának, hogy véleménye legyen. Ha már fizikailag nem kivitelezhető a mészárlás, akkor következik a karaktergyilkosság. Erre kiépített rendszere van Orbánnak, rengeteg pénzből rengeteg portál. Miután a független portálokat ott nyomorgatja a hatalom, ahol tudja – és igen széles a mozgástere a vegzálástól a felvásárlásig, az anyagi kivéreztetéstől a fenyegetésig -, igen nagy túlsúlyban van a propaganda.

Ha valakit karaktergyilkosságra szántak, az ehhez használandó propagandaanyag végig fog durrogni a teljes gépezeten, újra és újra előszedik. Ha a megtámadott pert indít, annak nem nagyon van sajtója, ahogy arról sem értesül az olvasó, ha a bíróság neki adott igazat.

Hogy liberális vagy éppen illiberális egy demokrácia, az ízlésbéli kérdés. Az viszont, hogy valóban demokrácia vagy inkább csak annak megcsúfolása, esetleg kimondottan kleptokrácia, bizony, elég nagy különbség. Magyarország nem annyira illiberális, mint ildemokrácia. Vagy még inkább az angol „beteg„ szó jelentésével élve ill demokrácia.

Igen, Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve. Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Európai Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére. (444.hu)

Ez a Jaksity idézet tökéletesen bemutatja a rendszer lényegét. És maga a rezsim az, ami az elhangzottak igazát bizonyítja. Beteg demokráciában – bár én változatlanul állítom, hogy ez már nem beteg demokrácia, hanem diktatúra – a hatalom nem tűri a kritikát. És az történik, ami minden ilyen esetben történni szokott, a legaljasabb támadást indítják személyeskedve, mocskolódva. Tehát véletlenül sem az elhangzottakat cáfolják – igaz, nem is lehet cáfolni -, hanem a megszólalót, annak személyét és családját igyekeznek a földbe döngölni.

Ezer szállal kapcsolódott a kádári elnyomó diktatúrához és kapcsolódik Gyurcsány Ferenchez Jaksity György, aki szánalmasan és egyben roppant nevetséges módon egy egyetemi diplomaosztót próbált kihasználni arra, hogy megint baloldali politikusként pozícionálja magát – nyilván nem függetlenül Gyurcsány elvárásaitól. Jaksity befolyásos kommunista családból származik, már egyetemistaként egyengették az útját, így kapcsolatai miatt a rendszerváltás egyik legnagyobb nyertese lett. (Origo)

Ez csak a felvezetés, innen egyre mélyebbre süllyed a – valószínűleg Rogán műhelyében készült – anyag. Érdekes módon a fideszes hadoszlop múltjáról soha nem esik szó ezeken a portálokon. Sem Orbán MSZMP propagandista apjáról, sem a többiek ilyen-olyan pártkapcsolatairól nem lehet olvasni. Az Origo egyébként egyszer már írt Jaksity Györgyről, 19 évvel ezelőtt. Akkor még nem volt vele gond, igaz, az Origo sem volt propagandaeszköz. Jaksity egyébként nem most kezdte el kritizálni a magyar gazdaságpolitikát:

Az elmúlt évtizedekre többnyire, de a 2000-2006 közötti időszakra különösen jellemző rossz gazdaságpolitikát terheli a felelősség a válság hazai súlyosságáért. Miközben mások felhalmoztak, stabilan növekedtek, mi magas infláció és kamatok mellett, eladósodásunkat növelve instabil és alacsony növekedésű pályán voltunk, és most amikor baj van, nincsenek tartalékaink. (Origo)

2000-2006 között volt Orbán-kormány, Medgyessy-kormány és Gyurcsány-kormány. Egészen elvetemülten hülyének, elvakultnak, gerinctelennek kell ahhoz lenni, hogy valaki ezek után elkezdjen Gyurcsány-fiókázni. A diktatúrák pedig pontosan így működnek. Azt hiszem, ha ez lett volna a cél, akkor sem tudta volna jobban bebizonyítani az Orbán-rezsim, hogy Jaksity Györgynek a Corvinus Egyetem diplomaosztóján elhangzott minden egyes szava igaz, és célba is talált.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.