Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyarország a rákos betegek rémálma

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország élen jár Európában a rák elleni küzdelemben – írja a kormánypártivá váló Index. Ez már csak azért is vicces, mert szerintem még a Fidesz hívek sem gondolják úgy, hogy ez igaz lenne. Mert hát a magyar egészségügy katasztrofális állapotban van évtizedek óta, a helyzet pedig csak egyre romlik. Egyre durvább várólisták, orvos- és ápolóhiány, kiégett dolgozók, elavult műszerek. Több kórházban olyan rossz a helyzet, hogy nem lehet szülni és műtéteket kell elhalasztani, mert vagy nincs megfelelő szakember, vagy valamely műszaki berendezés nem működik megfelelően. De ez csak egy általános kép, a daganatos megbetegedések kapcsán a helyzet sokkal súlyosabb, hiszen konkrétan az EU-ban messze nálunk a legdrámaibb a kép. Akkor mégis miért állítja a média, hogy a rák elleni küzdelemben az élen járna Magyarország?

A történet úgy kezdődött, hogy a csehek átvették az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és mivel a soros elnökség kiemelt fontosságúnak tekinti a rák elleni küzdelmet, ezért az első hazai rendezvényét is ennek szentelte. Brnóban Modern daganatkontroll: Életek megmentése okos megoldásokkal címmel – rendezvényt tartottak, ahol bemutatták az EU legfontosabb programját a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban. És a lényeg csak most következik, az Index abból vezette le, hogy Európában a rák elleni küzdelem élvonalába tartozik Magyarország, hogy rendelkezik európai szinten akkreditált országos hatáskörű, önálló komprehenzív onkológiai központtal, és elindította tüdőrákszűrési implementációs programját. Ezek nyilvánvalóan jó dolgok, de emiatt mégis miért tartozna az élvonalhoz Magyarország? Ez a két feltétel még messze nem elég ahhoz, hogy megfelelő harcot lehessen vívni ezzel a szörnyű betegséggel.

A rákos megbetegedésekben Magyarországon 100 ezer lakosból 336, Horvátországban 323, Szlovéviában és Szlovákiában 309 ember hal meg, és még a Baltikumban is 293, Nyugat-Európában a mutatók lényegesen jobbak. Ausztriában 234, Belgiumban 230, Németországban 245 haláleset vezethető vissza rosszindulatú daganatos betegségre 100 ezer lakosra vetítve. Belgiumban 100 euróból 10 megy az egészségügyre, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában ennek csak a kétharmada, vagy a fele.

Szinte bármelyik évet nézzük, az eredmény hasonló, minden évben a magyar halálozási ráta a legrosszabb európai szinten, és egyszerűen nem javul semmi. Ezt a szomorú statisztikát évek óta vezeti Magyarország és lehet, hogy emellett rendelkezik kiváló centrumokkal, ahol a legmodernebb eszközökkel kezelik a betegeket, de ez nem elérhető mindenki számára. Vannak betegek, akik hónapokat várnak egy rákszűrésre, ami lényegében eldönti a sorsukat. Sokan azért halnak bele a rákos megbetegedésbe, mert túl későn kezdték meg a kezelést, mivel hónapokat kellett várni még a diagnózisra is, arról nem is beszélve, hogy a mai napig fejletlen módszereket használnak a rák legyőzésére. Sokan a kemoterápiába halnak bele, nem magába a rákba, hiszen brutális mennyiségű méreggel támadják a szervezetüket, ahelyett, hogy legmodernebb módszerekkel küzdenének a rákos sejtek ellen.

Létezik Magyarországon világszínvonalú orvosi ellátás, a gond csak az, hogy ezt a magyarok igen kis százaléka veheti csak igénybe. Vagy azért, mert nincs elegendő pénze erre, vagy mert nem ismer valakit a felső körökben, vagy azért, mert a lista végére kerül, és amikor oda jutna, hogy végre kezeljék, akkor már teljesen mindegy, hogy milyen technológiával próbálják meg megmenteni az életét, már túl késő. A cél az lenne, hogy ne egy darab világszínvonalú intézmény legyen Magyarországon, hanem az, hogy a különböző régiók lakói hasonló ellátást kaphassanak. Ne kelljen Budapestre utazni azért, hogy valaki megfelelő kezelést kapjon, hanem helyben is legyen lehetősége erre. A legtöbb fejlett nyugati országban pont ezért kiváló az egészségügy, mert régiós szinten is kiváló egészségügyi intézmények vannak, és mindenki számára elérhető a megfelelő kezelés. De a valódi különbséget nem más, mint az állami támogatások okozzák, hiszen a magyar kormány GDP arányosan nevetségesen keveset költ az egészségügyi rendszer fejlesztésére, ami meg is látszik annak helyzetén.

Lehet, hogy konkrétan több milliárd forinttal többet költenek évente az egészségügyre, mint korábban, de mivel az infláció mértéke egyre csak növekszik, ez a szám nem mutatja meg a valóságot. Nem véletlen, hogy a GDP változásához szokás kötni, hiszen akkor látszik pontosan, hogy mi a valóság. Magyarországon a daganatos betegek helyzete a legrosszabb az egész Európai Unióban, ezt konkrét statisztikákkal lehet alátámasztani. Ezen még vitatkozni sincs nagyon értelme, ezért jobban tenné a propagandamédia is, ha nem hazudna valami olyannal kapcsolatban, amelynek létét még a KSH sem képes letagadni. Nincs az a marha, aki úgy hiszi, hogy a magyar egészségügy világszínvonalú, hiszen még egy fideszes szavazó is pontosan láthatja, hogy ha elmegy kórházba, akkor súlyos problémákkal kénytelen szembesülni.

Ez nem jobb, vagy baloldali probléma. Aki megbetegszik, azon segíteni kellene, de mivel az Orbán-kormány mással volt elfoglalva, nem az egészségügy helyretételével, ezért ez továbbra is várat magára. Az Index inkább hazudjon valami olyannal kapcsolatban, amit nem látnak még a hívek is napi szinten összeomlani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.