Június 25,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az európai szélsőjobb egyesülése csak álom marad sokak számára

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,032,007 forint, még hiányzik 967,993 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

– Magyarország kormánya többször is felszólalt amiatt, hogy az EU nem segít a határvédelemben. Hogyan látja Magyarország erőfeszítéseit?

– Magyarország sziklaszilárdan kiáll az illegális migráció ellen. Magyarország nélkül Európa valószínűleg már régen elveszett volna. És ez a kis ország központi szerepet játszhat a konzervatív és hazafias pártok európai szintű egyesítésében is, hogy együtt tudjunk fellépni ez ellen az őrület ellen. Orbán Viktor egy új, friss konzervatív-hazafias mozgalom arca lehet, és akár sok olyan polgári és keresztényszociális pártot is irányvonala újragondolására késztethet, amelyek nem akarnak európai szinten együttműködni az FPÖ-höz hasonló pártokkal, és inkább baloldali programot követnek.

E magvas gondolatokat az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációvezetője, Harald Vilimsky közölte a Magyar Hírlap úgynevezett újságírójával, aki nyilván boldogan kérdezett egy olyan európai politikust, aki nagy tisztelője, rajongója, ki tudja, mi mindene Orbánnak. Az FPÖ egy 18-20 százalékos támogatottsággal rendelkező osztrák párt, amely nem titkoltan szimpatizál Orbán politikájával. A szélsőséges párt egy krízisen ment keresztül 2019-ben, amikor rejtett kamerás felvételek kerültek ki Heinz-Christian Strache akkori pártvezetőről, aki pénzeket vett át egy orosz oligarchától, majd arról beszélt, hogy milyen jó lenne a magyar sajtóhoz hasonlót létrehozni Ausztriában is. Ez utóbbival arra utalt, hogy Orbán leuralta a hazai sajtót, ezzel pedig egy olyan propagandagépezetet hozott létre, amely elér az ország minden pontjára és befolyásolni tudja a közvéleményt.

Ezen párt EP-képviselője beszél úgy Orbánról, mint Európa megmentőjéről, ami leginkább érdekes. Az FPÖ szeretné, ha ők is hatalomra kerülhetnének végre, és végrehajthatnák azokat a változtatásokat, amelyeknek köszönhetően Orbán képes volt bebetonozni a hatalmát. Pontosan látják, hogy ez a fajta politika működhet, még ha Ausztriában nem is biztos, hogy beválna ugyanez a recept. Nem véletlen tehát, hogy Orbánnal jó kapcsolatot kívánnak fenntartani, hiszen könnyen lehet, hogy el tudnak lesni tőle valami olyat, aminek a segítségével hatalomra tudnak kerülni, és jól szövetséget kötnek majd Orbánnal azért, hogy még nagyobb erőt tudjanak képviselni Európában.

Magyarország nélkül nem tudom, hogyan veszett volna el Európa, hiszen gazdaságilag jelentéktelenek vagyunk, de diplomáciailag is ugyanez igaz. Lehet, hogy Orbán nyíltan menekültellenes, de ez nem változtatott Európa többi államának viselkedésén. Attól még, hogy Orbán gyűlöl és/vagy politikai bunkósbotként használ minden külföldről érkezőt, attól még a németek vagy az osztrákok milliókat fogadtak be, hiszen nem csak Magyarországon keresztül érkezhettek ezek a menekültek Európába. Orbánnak valóban nagy álma az, hogy az európai populisták élére álljon, és egy jelentős, fajsúlyos szélsőjobboldali uniós tömörülést hozzon létre, de ez nyilván nem jöhetett létre, hiszen vannak nála jelentősebb európai figurák, akik ugyanerre törekednek. A francia vagy olasz szélsőjobboldali politikusok soha nem fognak beleegyezni abba, hogy egy picike ország szélsőjobboldali vezetője álljon egy ilyen mozgalom élére. Ráadásul ezek az alakulatok nagyon sok mindenben nem értenek egyet, nem is kell a Putyinhoz való viszonynál jobb példát felhozni erre.

Ennek ellenére Orbán évek óta arról ábrándozik, hogy a Fidesz Európai Néppártból való kizárását önkéntes távozását követően majd ők létrehozzák a saját pártszövetségüket, de valahogy ez továbbra is csak álom marad. Szerencsére. Az tény, hogy Magyarországon sajnos nincs jelentősebb politikus Orbánnál, és ő határozza meg az ország sorsát, de európai léptékben pillanatnyilag semmi hatalma nincs, rá semelyik jelentős európai fasiszta sem hallgat. Lehet, hogy a kamerák kereszttüzében szépen elbeszélgetnek és nevetgélnek, de ha olyan jelentős lenne az egyetértés, akkor már régen létrejött volna ez az európai pártszövetség, ezzel növelve esélyüket a következő választásokon. A valóság viszont az, hogy ahogy a semmiből előretört annak idején a populizmus világszerte, úgy lassan meg is tört a lendület. Trump megbukott, Bolsonaro vélhetően októberben elveszíti hatalmát, a francia szélsőjobb ismét nem került hatalomra, mint ahogy az olasz és spanyol populisták sincsenek a népszerűségi listák élén. Tény, hogy milliók támogatják a nézeteiket, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy hatalomra kerüljenek.

Orbán tehát Magyarországon valóban jelentős változásokat volt képes elérni, de ez nem befolyásolja az európai politikát. Értem én, hogy nagy álmai vannak az osztrák FPÖ-nek, de a valóság ezzel szemben az, hogy vélhetően Ausztriában van annyi józanul gondolkodó szavazó, hogy a magyarországihoz hasonló helyzet nem fordulhat elő. Bármennyire is istenítik Orbánt, az ő hatalma is véges, és az az igazság, hogy az ország határain túl nem több ő, mint egy csúf kelés az Európai Unió testén. Hangoskodik, de valódi eredményeket nem képes elérni, már ha nem gondolunk arra, hogy úgy nézi teljesen hülyének az EU vezetését, hogy a brüsszeli bürokraták már inkább nem is foglalkoznak vele. Az EU pénze nélkül a NER soha nem épülhetett volna ki, már csak ezért is örökké hálás lehetne nekik Orbán.

De uralkodásának egyszer vége szakad, bármi is idézze ezt elő. Most még az uniós források meg fogják menteni a bukástól, de egyszer talán bekövetkezik végre egy olyan jelentős világesemény, amelyet nem tud a saját javára fordítani, amely a vesztét fogja okozni. Itthon egy, a Strachéról készülthöz hasonló videófelvétel miatt teljesen kizárt, hogy bárki is lemondana. Sokkal, de sokkal súlyosabb botrányokba keveredett már a Fidesz, mégsem hullottak fejek a porba. Mi ezt így szeretjük idehaza, nekünk nincs igényünk a demokráciára, ellentétben az osztrákokkal, nekünk ostoba, parancsot végrehajtó politikai bábokra és egy teljhatalmú vezetőre van szükségünk, nem pedig arra, hogy a nép kezében legyen a hatalom.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.