Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Most a belgák éheznek, de nekünk szalad a szekér

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, kellemes szombatot mindenkinek! Olvasom ám az Indexen, hogy szegény belgákat nagyon meggyötri az infláció. Talán még éheznek is, legalábbis ez tűnik ki az RTL Info hírcsatorna, a Le Soir belga napilap és az Ipsos közvélemény-kutató intézet közösen készített felméréséből. A megkérdezettek 13 százaléka az elmúlt két hétben kihagyott egy étkezést a dráguló élelmiszerárak miatt. Nem állítom, hogy nálunk nem nehéz, mert az. A tej, a zöldség, gyümölcs, kenyér úgy drágul, hogy már követni sem lehet. Nekünk azonban szerencsére itt van a csok, a babaváró hitel, autóvásárlási támogatás, 28 500 forintos minimumnyugdíj, közmunkával kereshető csodás fizetés, senki által nem látott átlagbér, szépen emelkedő miniszteri, képviselői, államtitkári és államtitkár-helyettesi fizetések, sőt, a rászorulók ingyen ehetnek az óvodában és az iskolában. Mi kellhet még? Jó, valami mindig kell, mert telhetetlenek vagyunk. De rendszeresen kapunk valami szépet a kormányzó úrtól. Hol egy stadiont, hol három méter autópályát, döglött állatok kiállítását, sportversenyeket, ahová nekünk nincs pénzünk elmenni, de roppantul büszkék vagyunk rá, felújított templomokat, parókiákat, új nagylemezeket, koncerteket. Szóval van itt minden, ami csak kell. Az már tényleg csak kekeckedés, hogy egy rákbeteg 8 hónapot várt arra (biztosan nem csak egy, de én ezzel az egyel beszéltem), hogy engedélyt kapjon az orvosa a szükséges kemoterápiás gyógyszer felírására. Rendnek kell lenni.

Na, ehhez képest nyomorult belgák megszívták. Eleve az életszínvonaluk olyan, amilyen. Mondjuk ki bátran: eléggé szar. Van ez a friss mérés az Eurostaton, az egy főre jutó reálkiadást mutatja (PPP), tehát azt, hogy a fizetéséből mennyit tud költeni az ember. Az Európai Unió átlaga a 100, ehhez képest Belgium 115. Csórik, csak szeretnék, ha annyi lenne, mint nálunk: 70. Mert akkor nem kellene kéthetente kihagyni százból tizenhárom embernek egy étkezést, hanem százból tizenhárom akár kétszer is ehetne egy nap. Kéthetente.

És ám Belgiumban nincsen sem rezsicsökkentés, sem olcsó csirkefarhát! A hülye kormányuk azt találta ki, hogy amennyi az infláció, annyival emelik a fizetéseket, nyugdíjakat, családtámogatásokat, szociális ellátásokat. Minden évben. És ezt nem a központi statisztikai hivatal által kiszámolt inflációhoz igazítják, amiben van olasz női bőrcsizma, síléc, hallókészülék és xbox is, hanem csak az alapvető termékekre számolják ki. Gondolom, feltételezik, hogy többnyire élelmiszert, gyógyszert és ilyesmit vesznek az emberek, nem tengerjáró hajót. Ezt csak az összehasonlítás végett írtam le, hogy jobban tudjunk örvendezni az olcsó lisztnek.

Az olcsó benzinnek és gázolajnak is örvendezhetünk, azzal az apró kitétellel, hogy az ársapkás üzemanyagból maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni, külön kannába pedig semennyit, mert ha egyszerre csináljuk, akkor az autóba tankolt üzemanyagot és a kannába tankoltat is csak emelt áron lehet megvásárolni. Külön-külön kell, és kannába csak emelt áron. Én csak szegény vámosokat sajnálom, akik kannával hordják a benyát a szolgálati motorcsónakba, és majd most drága lesz nekik. Ha már MOL, örvendhetünk annak a nagyszerű hírnek, hogy Hernádi Zsolt vásárolta meg Szalay-Bobrovniczky Kristóftól a nemrégiben beszerzett cseh repülőgépgyárban lévő többségi részesedését. Nem arról van szó, hogy az agrár végzettségű Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem ért a repülőgépgyártáshoz, hanem arról, hogy most jobban ért a hadügyminiszterséghez, mert tartalékos százados ő a palotaőrségnél. Miután tegnap kissé felhúztam magam azon, hogy sem megjegyezni, sem leírni nem tudom elsőre az elkötelezett hazafi és honvéd nevét, kicsit rápillantottam a családfára. Szalay Kristófként jött a világra, aztán változtatott nevet, bizonyára a másik szülője iránti tiszteletből. Mint Rákay Philip, akinek nem tetszett a Kálmán. Jól fognak majd csengeni ezek a nevek, ha esetleg bevezetik a címek és rangok használatát is. Mert az is a magyar hagyomány része, éppen ideje helyreállítani. Addigra célszerű lesz mindenkinek előásni a kutyabőrt, a régit is, és azt is, amit a dédnagyfater vett 140 éve – ha nincs, akkor sebesen csináltatni kell egyet -, mert nagy lesz a zűrzavar, hogy kit miként illendő szólongatni.

Ha jól látom, mindenkinek telik egy kis extrára, már megint olyan jól keresünk, hogy őrület.

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 507 500 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 518 500 forint volt. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 349 700 forintot ért el, kedvezmények nélkül 337 500 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). MTI

A 9,5 százalékos éves infláció mellett – ez is KSH adat – igazán száguldunk, nem is értem, miért panaszkodunk annyit. Jó kis fizetések ezek, kár, hogy csak átlagban. Igaz, hogy uniós viszonylatban nem hasítunk éppen, de ennél sokkal nagyobb baj az, hogy hiába keres az ország felső tizede annyit, mint a maradék kilenc tized együtt, és jól néz ki az átlag, ettől még a többség fizetése a minimálbér szintjét is alig sem éri el. Nem átlagban, hanem a valóságban.

Jó ébredezést, kellemes napot kívánok mindenkinek! Ha számít valamit a tanácsom, aki nyugodt hétvégét akar, ne nyissa meg az Indexet. Valamiért úgy érzi a portál szerkesztősége, mindenképpen rá kell licitálnia a legdurvább bulvárlapokra, úgyhogy folyamatos világvége van arrafelé. Gazdasági armageddontól arcevő baktériumokon át időjárási apokalipszisig és lesből támadó medvékig csupa szenzáció. Pánikkeltés ezerrel, amit nem is értek, hiszen Orbán Viktor megvéd minket mindentől. Talán valaki azt találta ki, hogy ez világosan mutatja, nem kormánypárti lapról van szó. Kár érte.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.