Május 22,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elrettentő példává váltunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,664,084 forint, még hiányzik 1,335,916 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pont ezért, mert megteheted. Bekiabálhatod, hogy „le a köztársasággal.” Ez a különbség, hogy Franciaországban, Strasbourgban élsz, és nem pedig Magyarországon!

Ezt a jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macron mondta egy bekiabálónak, aki egy kampányrendezvényen mondott beszéde közben nyilvánított véleményt. A francia elnökválasztás első fordulója lezárult, a két továbbjutó pedig Macron, illetve a magyar kormány Magyarország egyik, történetesen Mészáros Lőrinchez köthető bankja által irdatlan pénzekkel megtámogatott, szélsőjobbos Marine Le Pen. Nagy barátja egyébként Orbánnak, illetve Putyinnak is, pont ezért is óriási a tétje most a francia elnökválasztásnak, hiszen még ha Macron is nyerte az első fordulót, előnye messze nem volt akkora, hogy a második fordulóban, amikor már ketten küzdenek meg egymással, lazán hátradőlhessen. Fontos, hogy Orbán és szerb barátja, Vucsics választási győzelme után legalább a franciáknak legyen annyi eszük, hogy ne egy euroszkeptikus, rasszista vezetőt válasszanak meg maguknak, hiszen Franciaország politikai ereje jóval jelentősebb, mint amiről a magyar kormányfő valaha is álmodhatna.

Lehet, hogy erős Macron fenti kijelentése, de érthető miért is mondta ezt. Nem arról van szó, hogy ne kiabálhatna be mondjuk hasonlót egy Orbán szónoklat közben valaki – hiszen megteheti -, csak utána vélhetően Orbán hívei szépen leköpködik, megütik és megrugdossák egy kicsit, a béke és a keresztényi szeretet jegyében. Idehaza ugyanis Orbán-féle demokrácia van, amit annyit tesz, hogy nincs demokrácia, csak ezt hazudják. Orbán a választás előtti utolsó napokon csak saját, személyesen a Fidesz által meghívott hívek előtt, testőrök gyűrűjében mert beszédet mondani. Megválogatja, hogy ki láthatja őt, a sajtó elől menekül, óvodába is csak golyóálló mellénnyel megy, de akár egy falusi művelődési házba is testőrök tucatja kíséri el. Ehhez képest Macron kiállt egy pulpitusra, és vélhetően úgy beszélt, hogy fogalma nem volt arról, hogy ki lehet a tömegben.

Nem állítom, hogy Macron lenne a világtörténelem legdemokratikusabb, legjobb elnöke, hiszen saját hazájában is sokan vannak, akik nem értenek egyet vele. De nem mindegy, hogy egy fasiszta szélsőséges, valamint egy nem kiemelkedően jó elnök között kell választani. Ha ugyanis Le Pen kerülne hatalomra, akkor nem kizárható, hogy a következő elnökválasztásokra már olyan propagandagépezetet építene ki, mint Orbán, ezzel pedig teljesen ellehetetlenítené a választásokat. Egy autokratikus vezetőnek elég egyszer megszerezni a hatalmat, és többet ki nem adja azt a kezéből. Orbán vélhetően legalább 16 évig fogja vezetni ezt az országot egyhuzamban, ami nem épp a demokrácia legjobb példája. Teszi ezt úgy, hogy három millió magyart már sikeresen meggyőzött arról, hogy ő a legjobb erre a feladatra.

Teljesen mindegy, hogy ez alatt a már több, mint egy évtizede tartó uralkodás alatt teljesen lebontotta a demokráciát és hatalmi érdekei szolgálatába állította az egész államot. Megszűntek a fékek és ellensúlyok, a sajtószabadság döglődik, a független bíróságok fuldokolnak, és még lehetne sorolni. Le Pen vélhetően hasonlóra készülne, ha megkaparinthatná a hatalmat végre, és ezzel Európa legjelentősebb szélsőjobboldali vezetőjévé válhatna. Mert lássuk be, Európában Kaczynski, Orbán és Vucsics mellett nincs egyetlen hozzájuk hasonlóan gondolkodó országos vezető sem. Salvini már régen a süllyesztőben van, a spanyolországi VOX pártjának elnöke, Abascal pedig vélhetően soha nem fog komoly szerepet vállalni a spanyol kormányban, hiszen pártja ereje nem elég ehhez. Le Pen változtathatna ezen a felálláson, és utat nyithatna az európai szélsőjobbnak, amely úgy tűnt az utóbbi években, mintha lassan is, de el akarna tűnni.

Hiszem viszont, hogy a franciáknak van annyi eszük, hogy egy bőven bírálható, de legalább nem fasiszta vezetőt válasszanak meg az ország élére, aki Orbán jó barátjaként hasonlóra készül, mint amit Orbán tett ezzel az országgal. A francia egy szabadságszerető nép, ellentétben a magyarral, amely négyévente egy olyan illiberális autokratát választ meg, aki folyamatosan nyirbálja a jogaikat. Lehet, hogy papíron szabadságharcos nép vagyunk, de a valóság nem pont ezt mutatja, hanem azt, hogy a történelem során sok esetben a rossz oldalra állunk. Ez nem csak abban érhető tetten, hogy Orbánt sikerült újra megválasztania a többségnek, hanem ott, hogy a szovjet megszállás ellenére sok szavazó egészen konkrétan az oroszok mellett áll az ukrán-orosz háborúban.

Le Pen is Putyin szövetségese és barátja, ezért tehát a francia szavazók most arról döntenek, hogy egy olyan vezetőt akarnak-e maguknak, aki pénzért akár saját hazáját is kiárusítja, vagy pedig egy olyat, aki hibái ellenére is európai érdekeket képvisel. Már önmagában az is szomorú, hogy egyáltalán felmerül annak a lehetősége, hogy Le Pen vezesse Franciaországot, de hát itt tartunk. A franciáknak még van lehetőségük arra, hogy józan döntést hozzanak, nekünk sajnos már nincs. Magyarok millió álltak ki egy Putyin-bérenc miniszterelnök mellett, ezzel tovább rontva Magyarország nemzetközi megítélését. Hogy ezt mikorra lehet majd kijavítani, arról fogalmam sincs, mindenesetre tökéletesen látható már külföldön is az Orbán által okozott óriási kár. Elrettentő példává váltunk, itt tartunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.