Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Jó mélyre, nehogy ki tudjunk ám mászni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Tiszta ágyat és tiszta asszonyt
Álmodik s vígan fölkacag,
Kicsit több bért, egy jó tál ételt,
Foltatlan ruhát, tisztességet
S emberibb szavakat.”

/ Részlet Ady Endre: Álmodik a Nyomor című verséből/ 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete több mint  egy évtizede támogatja a városban élő, nehéz sorsú embereket. Minden hónap utolsó vasárnapjára meghirdetett ételosztásainkon a legvédtelenebb embertársainknak igyekszünk segíteni a magunk szerény módján. 

Szomorúan tapasztaljuk, hogy az  egekbe szökő infláció hatására még több család egzisztenciája került veszélybe, a drágulások miatt sok kisnyugdíjasnak, alacsony jövedelmű családnak vannak napi megélhetési gondjaik. 


Ezért a Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete a hónap utolsó vasárnapján – ahogy több mint egy évtizede teszi – Debrecenben új helyszínre, a 2.sz. Posta és az Ispotály utca közötti területre ismét vendégségbe hívta a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élő felebarátainkat. 

Vártunk mindenkit, aki számára segítséget jelent az ingyenes ebéd. Kértük, akinek a közelében rászoruló, nehéz sorsú embertársunk él, tájékoztassa arról, hogy a debreceni civilek megvendégelik őket. Az ingyenes ételosztáson egy tál meleg ebéddel, friss kenyérrel és péksüteménnyel vártuk minden rászoruló honfitársunkat. A menü, ahogyan azt korábban megszavazták a vendégeink, töltött káposzta volt. Erre az ételre a szegényeknek nem futja, így igazi ínyencséget tálaltunk fel a számukra. Tudják, a hónap utolsó vasárnapján töltött káposzta lesz az ebédjük. Sokan úgy is  ismernek bennünket, hogy a „töltött káposztások”.  

Ahogyan az utóbbi években mindig, most is a kisnyugdíjasok voltak többségben. Egykor az a mondás járta, hogy a csirke-farhát a nyugdíjasok étele. Ma bizony már sok kisnyugdíjas számára a farhát is elérhetetlen luxus, még maximált áron is. Kicsinyke járandóságából erre már nem futja. 

Sokan elmondták, hogy ilyenkor, hó végén már apró sem igen található a ládafiában, a bankszámlájukon pedig hiába keresik a milliókat, ami a KSH szerint ott kellene, hogy legyen. Mit tehetnek: vagy a gyógyszereiket váltják ki, vagy esznek. Más lehetőség nincs. Csak az evésen tudnak spórolni, új ruha, cipő  vásárlása elérhetetlen álom a számukra. 

Most is többen érkeztek kisgyermekekkel, szomorú látni a gyerekeket, akik pár éves korukra már megtanulták, hogy nincs. Talán hamarabb tudták ezt a szót, mint azt, hogy „apa”, vagy „anya”. Mosolyuk még őszinte, mert számukra ez a „természetes”, ebben nőnek fel. Számukra a legszebb ajándék, ha így hétvégén meleg ételhez juthatnak. Tudjuk, ez bizony nem mindig sikerül. Sokszor könnyes szemmel nézzük a kislányokat, kisfiúkat, összeszorul a szívünk a gondolattól, vajon milyen élet vár rájuk. A szüleikkel érkező gyermekeket meglepetés is várta, volt nyalóka, perec, amit jóízűen majszoltak. Örömük szívbemarkoló volt, amikor a „zsákmányt” mutatták anyunak, apunak. 

A 150 adag étel gyorsan elfogyott, jutott mindenkinek ebéd. Sajnos egyre több Debrecenben is a szegény ember, úgy tapasztaljuk, sokan kerülnek szinte kilátástalan élethelyzetbe. Voltak, akik felemlegették,  2010-ben azt ígérte a mai kormány, hogy senkit sem hagynak az út szélén. „Hölgyem, ezt be is tartották, mást se nagyon. Jól fenéken billentettek bennünket, és berúgtak minket az árokba. Jó mélyre, nehogy ki tudjunk ám mászni” – mondta egy 60 körüli férfi. Majd lemondóan hozzátette: „Tudja, minket csórókat semmibe sem vesznek, a Várból nem látszunk. Minket nem kell megvédeni, mi nem vagyunk magyar emberek?” 

Ezekre a felvetésekre mi nem tudtunk válaszolni. Meggyőződésünk, hogy nem lehetünk közömbösek azok iránt, akik nem az élet napos oldalán foglalnak helyett, akik önhibájukból, vagy anélkül mindennapos küzdelmet vívnak a talpon maradásért. 

Kis csapatunk a jövőben is minden hónap utolsó vasárnapján várja mindazokat a felebarátainkat, akik segítségre szorulnak. Sajnos csak ennyit tehetünk az élet igazságtalansága enyhítéséért. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi támogatással.

Legközelebb április 24.-én várjuk vendégségbe a rossz anyagi körülmények között élő embertársainkat, nagy szeretettel. 

Aki szeretne bármilyen módon hozzájárulni a rászorultak megvendégeléséhez, hétfőtől-péntekig 9 és 16 óra között az alábbi telefonszámokon jelezheti: 52/ 476 405

Mobil /a hét minden napján/ :  30 9841 963


Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma: Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2022


Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy segítő kézre, egy jó szóra, emberi hangra lenne szüksége. Úgy hisszük, hogy a szeretet, a jóság,  a segíts felebarátodon örök emberi értéke – egyben az emberség fokmérője – napjainkban különösen fontos.

Megszívlelendőnek tartjuk Ferenc pápa által mondottakat: 

„Kevesek bőségben lakomáznak, miközben túl sokaknak még az életben maradáshoz sincsen kenyerük.”

Hiszünk abban, hogy a kereszténynek mondott Magyarországon mind többen lesznek, akik meghallják, megértik a pápa üzenetét, és a földi javak igazságosabb elosztását a társadalmi szolidaritás fontos elemének tartják. 

Tukoráné Kádár Ibolya 

az egyesület vezetője 

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.