Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán nyerő szériája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, vidám koratavaszt! Ez utóbbiba én nem élném bele túlságosan magamat, tartok tőle, hogy megint márciusban tartunk majd februárt térdig érő hóval és hideggel. A Századvég világhírű, nagynevű szakembere, Kiszelly Zoltán valószínűleg kávézaccot vagy csirkebelet reggelizett, esetleg jóízűen elfogyasztott ebédre egy kristálygömböt. Más okát nem lelem annak, hogy simán megmondja a jövőt, még csak kártyát sem kell előtte vetnie. Az Magyar Nemzetben megjelent cikk címe önmagában is remekmű: Gyurcsány évértékelője igazolni fogja a mini Feri-plakátokat. Kiszelly a cikkben arról mesél, hogy Márki-Zay Pétert szigorú kontroll alatt tartja Gyurcsány Ferenc.

Lehet, hogy egy előre megírt szöveget fognak felolvastatni vele, amiből kihúzták a botrányos részeket. Akárhogy is lesz, Márki-Zayt csak ellenőrzött körülmények között engedhetik megszólalni. (Magyar Nemzet)

Hoppá, elnézést kérek. Ez egészen véletlenül egy másik politikus, aki papírból olvassa fel a beszédét – számomra traumatikus élmény volt, amikor még azt is olvasnia kellett, hogy megköszöni a feleségének a támogatást -, és nem csak a beszéd van szóról szóra leírva (az teljesen normális, hogy egy politikus néhány soros emlékeztetőt ír magának, hogy miről akar beszélni feltétlenül, hiszen könnyű elkanyarodni a témától), amit szorgalmasan és meglehetősen monoton, fárasztó hanghordozással és teljesen nyelvidegen tagolással fel is olvas, de a közönség is szigorúan összeválogatott. Ugyanez igaz akkor is, ha őfényessége szabadtéri felolvasást tart, csak olyankor még kordonokkal, szalmabálákkal és fekete fóliával is igyekeznek elszeparálni a valóságtól és azoktól, akikért elméletileg dolgoznia kellene, és akiktől a hatalmat és a pénzt kapja. Igaz, azt nem tudjuk, ki írja ezeket a beszédeket. Az viszont meglehetősen szembetűnő, hogy bárhol bukkan fel a miniszterek elnöke, Havasi Bertalan soha nincs egy méternél távolabb tőle. Ennek tudatában érdemes lenne századvégéknek alaposabban átgondolni, hogy mivel óhajtják támadni az ellenzéket a főnökük, és persze főként a saját karrierjük és további megélhetésük érdekében, mert az ész nélküli vagdalkozások ilyen viccesen sülhetnek el.

A következő téma távolról sem vicces (igaz, valójában az előző sem volt az), főként nerék nem fognak szívből röhögni rajta. Úgy tűnik, az Európai Unió tényleg komolyan meg akarja állítani azt a folyamatot, ami középtávon az Unió széteséséhez vezetne. Arra is rájöttek – legalábbis most így tűnik -, hogy önmagában a jogállamiság megkövetelése és a korrupció megfékezése nem lesz elegendő. Főleg akkor nem, ha a súlyosan fertőzött országok kormányai azt hangoztatják, hogy a jogállamiság igazából nincs is sehol definiálva, tehát azt sem lehet tudni, mit akar az unió, korrupció pedig az ő országukban olyannyira nincs, hogy a polgárok többsége nem is érti, mit jelent ez a kifejezés. Most újabb – Magyarországon teljesen ismeretlen – kifejezést kell majd megtanulni. Ez az új szó az oligarcha.

Az Európai Parlament „rendkívüli aggodalommal” állapítja meg, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező oligarcha-hálózatok képesek elfoglalni a nemzeti médiapiacot és beavatkozni a demokratikus szféra működésébe – áll abban a jelentés-tervezetben, amelyről ma szavaz a testület költségvetési ellenőrző bizottsága.
Az „oligarchaszervezetek” elleni küzdelemről szóló határozati javaslat szerint egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az „oligarchia részei“, és aktívan törekednek arra, hogy az uniós forrásokat saját pénzügyi hasznukra használják fel. (Népszava)
Hát igen, ez tipikusan az az eset, amikor minden mindennel összefügg. Az oligarchák, a jogállam leépítése és a korrupció csakis egyben kezelhető fogalmak, visszaszorítani is csak úgy lehet, ha azonos súlyú problémaként kezelik. Az érintett országok kormánypárti politikusai most fogják felcsavarni a hangerőt, mert tagadják ugyan, de persze tudják jól, hogy ki az, aki érintett ezekben a kérdésekben. Ezzel párhuzamosan azt is tudják, hogy ki fogja megszívni, ha végre nem csak nyilatkozatok szintjén tiltakozik az unió, hanem konkrét lépéseket is tesznek ezeknek a bűncselekményeknek – merthogy ezek bűncselekmények, nem politikai irányzatok – megszüntetése érdekében, és esetleg megszűnik a szabadrablás lehetősége. Az külön szép, ha valakit név szerint is megemlítenek az elfogadott dokumentumban, és nem korrupció elleni küzdelem élharcosaként.
Az Európai Bíróság szerdán hirdet ítéletet a magyar és a lengyel panasz ügyében. Mármint az volt a panasz tárgya, hogy döntse el a bíróság: a jogállamiság megléte mérhető és számon kérhető fogalom-e, valamint erre hivatkozva az EU büntetheti-e a tagországokat pénzmegvonással. A bíróság szerdán dönt tehát. Az Európai Néppárt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a bíróság nem Magyarországnak és Lengyelországnak ad igazat, azonnal be kell indítani a két országgal szemben a jogállamisági mechanizmust. Mindeközben az Európai Parlament vizsgálóbizottságot akar felállítani a Pegasus-ügy teljeskörű feltárására. Ezer szerencse, hogy Péterfalvi Attila éppen arról mesélt a HVG-nek, hogy márpedig igenis mindenkit jogszerűen hallgattak le, ő megvizsgálta a dolgot és tetszett, amit látott.
Nem tudom, minek mi lesz a vége, az azonban biztos, hogy a 11 éven át brutálisan hideg cinizmussal és sikeresen manőverező Orbán Viktor nyerő szériája megszakadt. A filmekben a szerencsejátékosok bölcsebbik része ilyenkor áll fel az asztaltól. A játékfüggők nem állnak meg, maradnak, mert biztosak benne, hogy megfordul a szerencséjük, és újra nyerni fognak. Azt nem tudom, az életben mi szokott történni, de a filmekben a szerencse nem fordul meg, a játékos mindent bukik. Még akkor is, ha végig csalt a játékban.
Ennyi voltam mára. Jó ébredezést, szép napot mindenkinek! Holnap szombat, pihenés és boldogság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.