Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Geopolitikai verseny

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,623,150 forint, még hiányzik 1,376,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A világ drámai módon változik. Ezt a változást a koronavírus megjelenése csak tovább mélyíti és gyorsítja. Jelen pillanatban Kína és az Amerikai Egyesült Államok küzdelme vagy az Európai Unió és Oroszország ambivalens kapcsolata vagy Törökország neooszmánizmusa sok mindent jelez előre. De leginkább azt, hogy a hidegháború utáni békés világrend megszűnőben van. Az országok között kialakuló, egyre növekvő kölcsönös bizalmatlanság ismételten a feszültségek növelését eredményezheti, amely a szabad és békés világ teljes megszűnéséhez vezethet. Ebben a küzdelemben persze számunkra fontos kérdés hazánk sorsa és jövője. Magyarország földrajzi és gazdasági helyzeténél fogva, és a ma már teljesen jól észlelhető elfecsérelt évtizedek miatt nincs sok választható lehetőség előtt, és sajnos ebből kifolyólag nem könnyű ellenállni a kínai vagy amerikai nyomásnak, hogy az orosz érdekekről ne is szóljunk.

A félelem egyik táptalaja, forrása, mint arról lehet gyakran, nap mint nap olvasni, hogy Kína folyamatosan fejleszti nukleáris fegyvereit, űrtechnikáját és információs hadviselési képességeit. Azzal a nem titkolt céllal, miszerint világszínvonalú katonai hatalommá váljon és érzékelhető, már nagyon szeretné vezetni a világot. Mint ezt tavasszal, a „maszk diplomácián” keresztül be is mutatta. De leginkább ázsiai befolyását szeretné megerősíteni, csökkentve az Egyesült Államok jelenlétét, esetleg teljesen kiszorítani. A kínai terjeszkedésre válaszul Amerika megpróbál létrehozni egy „ázsiai NATO”-t, az ázsiai-csendes-óceáni térség biztonsága és a saját befolyásának a megvédése érdekében. Viszont a feltörekvő ázsiai országok nem feltétlenül gondolják a jövőjüket egy USA által létrehozott rendszerben, és inkább megpróbálják járni a saját útjukat, maguk megválasztva az elkötelezettségüket. Ezen kívül még sok fejfájást okozhat Kína, Oroszország, Pakisztán és Irán egyre növekvő védelmi együttműködése, ami vélhetőleg Peking geopolitikai befolyását növeli.

Oroszországnak, amely szintén alakító tényezője szeretne lenni a világ eseményeinek, számos biztonsági kérdéssel kell szembe néznie. De a legnagyobb külpolitikai félelem számára Kína, még akkor is, ha keresi a vele való minél szélesebb békés együttműködés lehetőségét. Ennek egyik feltűnő jele volt a 2018-ban megtartott Vosztok-2018 elnevezésű nagyszabású hadgyakorlat, amelyben háromszázezer katona vett részt, köztük kínai katonák is. Ezzel demonstrálva a kínai-orosz kapcsolatok baráti viszonyát. Mindenesetre a NATO katonai vezetői szerint Oroszország ezzel a hadgyakorlattal bemutatta, hogy nagyszabású konfliktusokra készül. Továbbá 2013-ban Oroszország helyreállította a Földközi-tengeren az állandó tengeri jelenlétet, erősítve a mediterrán stratégiáját. Mindemellett Oroszország elsődleges céljai között szerepelhet, a jól bevált dezinformációs módszereivel, az Európai Unió és a NATO egység szétbontása, mint ezt egyes oroszbarát európai politikusok túlságosan bomlasztó lépéseiből következtetni lehet.

Magyarország számára az új geopolitikai verseny újra komoly intellektuális megmérettetést jelent, nem elfelejtve, a külpolitikát nemcsak eszmék működtetik, hanem a nyers erő is. Most viszont, amikor láthatóan az egyre terjedelmesebb korrupció morálisan destabilizálja az országot, és az oligarchikus érdekek mind nagyobb teret foglalnak el, háttérbe szorítva a nemzet érdekeit, hiányzik az egyértelmű gazdasági és politikai irány. Mérlegelve az ország reális lehetőségeit, felkészülve az egyre bizonytalanabb jövőre.

Kalmár Benedek            

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.