Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kulturális forradalom végnapjai?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,495,206 forint, még hiányzik 1,504,794 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy látszik, ha lassan is, de egyre többen szolidárisak az SZFE hallgatóival, tanáraival és egykori vezetésével. Az, hogy ami az egyetemmel történt, teljes mértékben elfogadhatatlan, véleményem szerint nem nagyon (lehet) kérdés senki számára. Mert lehet gyurcsányozni és egyéb baromságokkal előjönni, de a történet eléggé egyszerű. Erőszakos, egyoldalú politikai döntés született, amely úgy tűnik, megmásíthatatlan. Azonban ahogy az Index esetében, úgy az SZFE esetében és elszámolta magát a hatalom, hiszen komoly ellenállásba ütköztek, ami sokkal komolyabb, fajsúlyosabb hírverést és nyilvánosságot generált a történetnek, mint ahogy az a NER kottájában vélhetően szerepelt. Az Index esetében nem gondolták, hogy szinte a teljes szerkesztőség lesz annyira tökös, hogy egy emberként felálljon, mégis megtették. Valószínűleg ugyanígy azt gondolták, hogy az SZFE átvétele sem lehet túl bonyodalmas, ezért még a nyár vége előtt megoldják ezt is gyorsan. Tévedtek.

Csakhogy ameddig az egyének támogatásukról biztosítják a tiltakozókat, addig igen kevés olyan hazai felsőoktatási intézmény van, amely nyíltan állást mert foglalni az ügyben. Hogy félnek az esetleges retorzióktól, vagy egyszerűen nem gondolják azt, hogy ehhez nekik bármi közük is lenne, azt nem tudom, mindenesetre bármelyik is igaz, szánalmas. Elég megnézni az Szegedi Tudományegyetem, majd az ELTE esetét, ahol diákok úgy döntöttek, hogy ha már az egyetem vezetése beszari ahhoz, hogy kiálljon bármely hazai egyetem autonómiájának eltörlése ellen (a Kövér László oldalán a modellváltást ajnározó Állatorvostudományi Egyetem rektoráról nem is beszéltünk), akkor majd megteszik ezt ők. Tiltakozásul szalagokat helyeztek ki egyetemi épületekre, azonban ezeket a vezetés pár órán belül leszedette mindkét esetben.

Itt tartunk tehát, hogy az ország legnagyobb egyetemeinek vezetései is becsicskultak. Azok az intézmények, amelyek példát kellene, hogy mutassanak sokak számára, egyszerűen hallgatnak. Hallgatnak, mint ahogy hallgattak a CEU vagy az MTA bedarálásakor, és hallgatnak most is. Komolyan azt gondolják, hogy ők megúszhatják? Elhiszik, hogy rájuk nem fog idővel sor kerülni? Ez a gyávaság semmivel sem magyarázható és sajnos tökéletesen megmutatja azt is, hogy miért tart itt ma a magyar oktatás. Mert még ha a diákok néha ki is állnak az igazukért, és akár szolidaritásukról is biztosítanak másokat, de megérkezik az egyetem vezetése és viccet csinál az egész intézményből.

Ezek az esetek egyébként jól példázzák azt is, hogy nem érdemes ezekre az elviekben értelmiségi figurákra számítani, hiszen ha nem saját magukról van szó, akkor inkább kussolnak. Ez az ország csakis úgy változtatható meg, ha az egyének szintjén változik meg ez az egész, és a diákok, valamint tanáraik összefogva mutatják meg azt, hogy mi a követendő példa. Sokan leszerepeltek már ebben az országban az elmúlt években, a sor pedig csak egyre növekszik. Vajon az SZTE és az ELTE után melyik egyetem vezetése csinált majd viccet ebből az országból? A külföldi egyetemek előbb álltak ki egy magyar egyetem autonómiájáért, mint a hazai oktatási intézmények. Ez mégis milyen bizonyítvány az ország számára?

Komoly változásokra van itt szükség, és nem csak az ország vezetésében. Valami az Indexnek és az SZFE-nek köszönhetően azonban elkezdődött, amit véleményem szerint még a két nagy egyetem vezetésének siralmas viselkedése sem állíthat meg. Az SZFE elhozhat egy valódi kulturális forradalmat, egy olyan forradalmat, ahol a minőség nemet mond a bóvlinak, az igénytelen giccsnek. Harcolhatnak ugyanis a nemzeti oldalon a nemzeti művészetért, de az elmúlt évek sikertelenségeit követően beláthatták volna már, hogy nem nemzeti művekre van szükség, hanem olyan művekre, amelyek egyszerűen jók és színvonalasok. Romboltak már eleget ahhoz, hogy azt mondják a művészek és a fiatalok, hogy elég volt. Évekig vívhatták a kulturális forradalmukat, de vesztettek, hiszen nem volt igény a nemzeti giccsre. Ettől még az SZFE vélhetően el fog esni, ennek azonban jóval nagyobb ára lesz, mint amivel a Fidesz számolt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.