Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ha lenne pénz, akkor nem lenne maszatolás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor összefoglalom: nesze semmi, fogd meg jól. Megvan? Oké. Körülbelül ez volt Orbán tegnapi bejelentésének lényege. Mellébeszélés, kamuzás, csúsztatás. Végül is csak a tények maradtak ki az ömlengésből, mint általában. Ezt így szépen csokorba lehet kötni, és átadni a tátott szájjal figyelőknek.

Szóval az van, hogy szinte minden földrésznek sikerült belelépnie globálisan ebbe a Covid-19 nevű szarba, mindenki rendre süllyed. Itt az  egyetlen kérdés az, ki milyen mélyre merül el, és ki az, aki a saját haját megfogja és kirángatja magát. Azaz kik lesznek azok, akik vezetőkként a saját országaikat kirántják ebből a fekáliából. Mert cselekedni kell: gyorsan és hatékonyan. Nyilván ez a válság – és most beszéljünk a gazdasági részéről a járványnak – mindenkit, a gazdaság szereplőit lényegében egyformán érinti. A kicsiket pont úgy, mint a nagyokat, hiszen minden cégnek a maga szintjén kell majd kezelnie a krachot.

Sajnos azon már túlvagyunk, hogy azt mondhassuk: csak a turisztikai, utazási, vendéglátóipari, szórakoztatóipari cégeket érinti a legfájdalmasabban ez a kórság. Mindenhová gyorsan begyűrűzött, és ki lehet mondani: szinte mindent lebénított. Ennyi. Szerintem nincs olyan szektor, amelyik ne állt volna meg az elmúlt 2 hétben, és még állítólag csak most jön java. Erre fel a bonsai-cézár hétfőn bejelentette, hogy munkahelyeket teremt, meg kedvezményes hiteleket ad, meg a nyugdíjasok majd kapnak 4 részletben, négy év alatt 13. havi nyugdíjat. Bravó. Most szerintem sokan megnyugodtak és visszafeküdtek aludni.

Tényleg ennyit sikerült összehozni? Munkahelyeket minek akar teremteni? Azok ott vannak, a vírus előtt is inkább munkaerőhiány volt, mert a fél ország elment külföldre dolgozni. Gondolom, ha vége ennek a cirkusznak, visszatérhetnek, és például Ausztriában addig is az állam garantálja a kieső fizetésüket. Pont. Hogy képzeli? Hogy akinek most megszűnt a munkahelye, annak épít majd közmunkacentrumokat, és mindenki gazolni fog a stadionokban? Vagy utcaseprő lesz mindenki? Vagy újraéleszti a munkásőr programot? Tényleg visszarepülünk az időben, és énekelve felvonulunk majd május elsején? Ennyit sikerült összehozni a doktorúrnak? Ne már!

Hát nem azt halljuk évek óta, hogy mi még az Európai Unióra sem vagyunk rászorulva? Hogy mi szárnyalunk, mint a turulmadár. Hogy itt olyan stabil a gazdaság, hogy mi támogatunk mindenkit. Nem volt olyan nap, hogy ne adtunk volna más országoknak csilliárdokat templomokra, stadionokra, de még kórházakra is. Hol van a pénz, elvtársak? El kell venni az önkormányzatoktól, hogy legyen valahogy? Tényleg? Röpködtek itt az ezermilliárdok, de amikor zsebbe kéne nyúlni, akkor nincs pénz?

Nincs még egy olyan ország rajtunk kívül, ahol ne az lett volna az első lépése a kormányoknak, hogy a munkavállalóknak azonnali fizetést adjanak, a munkáltatóknak meg vagy eltörölték az adófizetési és járulékfizetési kötelezettségüket (hiszen így lehetne a legjobban megtartani a munkahelyeket, és nem kéne újakat létrehozni), ezzel is segítve a cégeket. Ehhez nem kell közgazdásznak lenni. Egész egyszerűen most az államnak kellene felvennie nemzetközi hitelt, ha nincs miből fizetnie, de mint fentebb kifejtettem: ha nincs, akkor nem értem, hogy miért nincs. Csak nem hűtlenül gazdálkodtak az EU-tól kapott pénzekkel és a magyar adófizetői forintokkal az urak?

Sajnos az én válaszom erre az, hogy de. Mert ha lenne pénz, akkor nem lenne maszatolás. Akkor nem kéne hollywoodi sztárt játszani minden nap, meg úgy tenni, mintha Orbán Viktor lenne Amerika Kapitány. Nem az. Egy ócska lókupec, aki nem számított erre a helyzetre. És nincs pénz, amiből gondoskodni tudna az országról. Mert most rajta lenne a sor. Egyszemélyben. Mert ugye ő itt a mindenható. 11 éve szipolyozzák ezt az országot, és most nekik kéne tenni valamit, kötelességük lenne kisegíteni mindenkit. Ez a pénz az Unió és a magyar polgárok pénze, nem Orbán Viktoré.

Kutyakötelessége nem kedvezményes hitelt nyújtani (!), hanem vissza nem térítendő támogatást adni mindenkinek, aki rászorul! És most mindenki kurvára rá fog szorulni. Ha nem előbb, akkor utóbb. Tehát ne gyakoroljon itt kegyet, hogy majd átsegít, meg kisegít. Kérjük vissza a közösbe befizetett pénzeinket, mert most erre van szükség. Mészáros és társai meg kezdjék el visszahordani a lopott szajrét, addig mi leoltjuk a lámpát. Szégyen ez az egész, ez az egyszemélyes hadseregesdi, meg a politikai szörfölgetés a járvány tarajos hullámain. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a vége a produkciónak, de egy biztos: jó semmiféleképpen nem. Palkovics mai bejelentése után pláne. Szerintem.

Vogronics A.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.