Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Fürkészek és portyázók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Odakúrt nekünk ez a vírus? Oda. Erre senki nem számított, baromira nem látta előre senki, hogy ez lesz belőle. Mármint azt pár hónapja egész biztosan senki nem gondolta volna, hogy húsvétra bezárják, mint a bagzónyulat a ketrecbe. Ez még csak a kezdet. Most jön a java. Vizsgázni fog mindenki emberségből, toleranciából, odafigyelésből. Vagy nem, és becsavarodunk, mint a kedves vezető, akinél mondjuk nem most, hanem már sokkal régebben jelentkeztek az erre utaló tünetek.

Próbálok a fejével gondolkodni, de legtöbbször zsákutcába jutok, mert annyi itt a kérdőjel. Az első és legnagyobb az, hogy minek volt szükség erre a mikroszkópszínpadi szemfényvesztő előadásra hétfőn a parlamentben? Minek? Hát 11 éve nem azt csinálnak, amit a fényestekintetű mond? 11 éve nem az van, amit Orbán kinyilatkoztat? Akkor meg minek ez a korlátlan felhatalmazósdi? 2/3-dal át fogja vinni így is, úgy is, de előtte kellett a hattyú halála. Mégpedig az áldozat- és ellenségkreálás Habony-módra. Át kell tolni a felelősséget az ellenzék oldalára, és ha rosszul sül el valami (márpedig szerintem 90%, hogy rosszul fog elsülni), lehet megint mutogatni. Ennyi.

Az orvosi kamara jelezte, hogy az egészségügy jelenlegi állapotával felvenni a versenyt egy ekkora méretű, halálos áldozatokat is követelő járvány ellen, emberfeletti küzdelem lesz. Ez nem megnyugtató, hanem elszomorító. Főleg azok után, hogy 11 éve ugatja mindenki, hogy rendbe kellene tenni az egészségügyet, fel kellene zárkózni az európai uniós színvonalhoz. Pénz volt hozzá, csak azt ellopták annak volt jobb helye is. Munkaerő is volt hozzá, csak azok elmentek, mert szarba sem vették őket. Hagyták az orvosbáró hálózatot tovább ténykedni, mert majd azok megoldják okosba, ahogy Orbán is szokta csinálni. Hagyták lepusztulni az infrastruktúrát, az épületeket, 20-30 éves elavult gépekkel dolgoznak, nincsenek ágyak, felszerelések.

Tovább is van, mondjam még? Szopatják a mentősöket, ápólókat, a mai napig nincsenek fertőtlenítő szerek és védőfelszerelések sok rendelőben és a kórházi osztályokon. Mindenki panaszkodik, vagy fél, hogy ha esetleg jelzi a hiányosságokat, akkor még a végén ő húzza a rövidebbet. Pánik van. És ez a pánik most valós veszélytől van, nem a kitalált migránsoktól. Így állunk most. A törvénytervezetbe nem véletlenül tették bele az álhírterjesztés szankcionálását, amivel szinte egyik napról a másikra el lehet hallgattatni a valós tényeket feltáró újságírókat, orvosokat vagy éppen a kamarát. Fontos intézkedések ezek, mert ezek nélkül meztelen lesz az a király, aki mióta a jóisten és a hívei a trónra ültették, úgy beszél a nem őt nyalókról, mint a haza elárulóiról. Most bele fog látni mindenki a valóságba: ha kórházba kerül, akkor azért, ha meg nem, akkor azért, mert most minden tekintet az ellátórendszerre szegeződik. Nem beszélve arról, hogy az alapellátás is kényszerpályára került a vírus miatt, tehát egy szimpla vakbélműtét vagy szülés is sokkal körülményesebb és veszélyesebb is lesz a járvány ideje alatt. Már ha lesz orvos, aki meg fogja tudni csinálni.

Kurva nehéz helyzet ez, és ezt Orbánék nagyon jól tudják. Egy mentálisan és morálisan szétbarmolt országnak most össze kéne tartani, ehhez képest meg azt látjuk a parlamenti közvetítésben, hogy a hősök a Fidesz frakciójában ülnek. Erős duma ez, nem csípi a száját? Ezek a hősök, akik oly gyáván szaladnak el az újságírói kérdések elől, mint a nyulak? Akik a karanténból mennek be gombot nyomkodni? Akik úgy beszélnek az ellenzékkel Orbán háta mögül, mintha a seggükből huzigáltak volna elő? Ezek a mi hőseink, a mi bátraink? Gratulálok!

Ha meg nincs szüksége másra a sajátjain kívül – akiknek különben annyi szavuk van párton belül, mint az ellenzéknek párton kívül -, akkor nyugodtan kimondhatjuk, hogy egy, csak egy legény van a gáton, és az nem más, mint Orbán Viktor. De legyen mindenki nyugodt, ha jól fog kijönni ebből az egészből, akkor még szobrot is állítatt majd magának. Ha meg belebukik, akkor természetesen a Soros kottájából játszó, migránssimogató brüsszelista ellenzék lesz az oka.

Ami még nem tiszta nekem ebben a tragikomédiában, hogy vajon kik lehetnek a fürkészek, és kik a portyázók? Ezt a kérdést feltenném azért egy újságírók helyében, mert ezek a mesehős figurák még groteszkebbé teszik ezt a rémálmot. Márt csak azért is, mert a Kínából a minap érkezett szállítmányhoz szóló hírhez azt írta Facebook-oldalán: „befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya”. Számomra értelmezhetetlen ez a mondat, mert általában a portyázók nem megvesznek, hanem másoktól elvesznek számukra szükséges holmikat, kvázi ellopják, de semmi esetre sem legálisan jutnak hozzá. Na most ilyeneket nagy nyilvánosság előtt leírni szerintem elég bátor dolog. A másik – elvonatkoztatva az infantilis irományaitól -, hogy akkor ezért mi fizettünk, vagy sem? Mert ha igen, akkor pontosan mennyibe került, ha meg nem, akkor mire fel küld nekünk ennyi holmit Kína?

Egyelőre nincs több kérdésem, de egy biztos: lesznek még itt bőven kérdőjelek, és ahogy Orbánt ismerjük, továbbra is ködösíteni fog, ahogy eddig. 

Vogronics András

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.