Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Választási csalás? Az bizony

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fidesz 2018-as parlamenti kétharmada minimum kérdéses, az Unhack Democracy nemrégiben kiadott országjelentése szerint. Noha azt már eddig is sokan sejtettük, hogy a 2018-as parlamenti választás a magyar demokrácia történetének egyik legmocskosabb szavazása volt, erről eddig ennyire komoly elemzést mégsem olvashattunk. Egyes újságcikkek foglalkoztak a választások körüli visszaélésekkel és egyéni körzetekben, falvakban történt csalásokkal, átfogó elemzés mégsem került nyilvánosságra egészen tegnapig. A 170 szavazóbiztos megkérdezésével készült felmérésből kiderült, hogy azt állítani, hogy nem történt választási csalás 2018-ban, hazugság. Ugyanis mint ahogy azt már sokszor elmondtuk, nincs olyan, hogy kicsit csaltak. Olyan van, hogy csaltak, pont. Márpedig a Fidesz és delegáltjaik – noha konkrét kormányzati parancsra nem találtak bizonyítékot – szándékosan, a minél több szavazat elérése érdekében törvénytelen eszközökhöz nyúltak, amelyek egy jogállamban megengedhetetlenek lennének.

A szervezet 2018-ban jött létre, azzal a céllal, hogy felderítsék, mennyire volt széleskörű a csalás a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon. A szervezet alapítói hazai és külföldi aktivistákból, adatelemzőkből, programozókból és politikai tanácsadókból áll, akik a kutatást saját maguk finanszírozták, ezzel azonnal lehetetlenné téve azt, hogy Kovács, Szijjártó vagy Orbán sorosista ügynököket kiáltson a megállapítások publikálását követően. Korábban részeredményekkel szolgált az Unhack Democracy, és már akkor is elég egyértelmű volt az, hogy a Fidesz kétharmadát ezeknek a csalásoknak köszönheti, noha ezt persze ők a mai napig tagadják.

A Hírklikk nevű oldal még tavaly májusban beszélt az üggyel kapcsolatban Kim Lane Scheppelével, a Princeton Egyetem professzorával, akinek kutatási területeihez tartoznak az autokratikus rendszerek, valamint a magyar politika és jog. A professzor a következőket mondta akkor:

Az Unhack Democracy Europe kutatása azt mutatja, hogy ha a választásokat rendesen bonyolították volna le, akkor Orbán még ezen szabályok szerint sem tudott volna ismét kétharmadot szerezni.

Ez persze a felháborodott polgárokon kívül senkit nem érdekelt. A hatóságok Orbán kezében vannak, egyértelmű, hogy nem fogják holmi vizsgálatokkal veszélybe sodorni a Fidesz kétharmadát. Tényleges nyomozás nem is történt egyik kirívó esetben sem. Még akkor sem, amikor bizonyított volt a csalás. Bizonyított volt a választók befolyásolása, fenyegetése, idős, beteg szavazók kihasználása, valamint a vidéki szegények szavazatainak megvásárlása. Ezek egyike sem érdekelte a hatóságokat, inkább hagyták, hogy idővel lecsillapodjanak a kedélyek, és sorban szüntették meg a választási csalások ügyében indult nyomozásokat. A Fidesz ez idő alatt – élve a csalással megszerzett kétharmadával – törvények tucatjait tolta át a parlamenten az emberek ellenvéleményének figyelembevétele nélkül.

Az Unhack Democracy jelentése azonban időben érkezett ahhoz, hogy év végére megkavarja a dolgokat, hiszen a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódik, és az sem biztos, hogy a Fidesz nem kerül ki a Néppártból hamarosan. A kutatás elkészítői azt szeretnék, ha a jelentésüket figyelembe vennék a hetes cikkely szerinti eljárásban is. A kormány azonban rosszul gondolja, ha azt hiszi, hogy a jelentés mellett csak úgy elmehet, hiszen azt a megalkotói az Európai Parlamentben ismertették, ezzel elég komoly gondot okozva Orbánnak. A megállapítások súlyosak, és bár egészen biztosan nem fognak egyetlen hazai nyozomást sem eredményezni, elegendőek lehetnek ahhoz, hogy még jobban megroppantsák az amúgy sem legjobb napjait élő NER-t.

A teljes jelentés angolul alább olvasható, ám itt most csak néhány gondolatot idéznék, amelyek szavazóbiztosoktól származnak:

Ez egy nagyon szegény falu. Elmondták nekem, hogy 5000 forintot kaptak szavazatonként. Az időseket betanították a szavazásra, a családtagjaik pedig segítetették őket. Állítólag azok, akik szavazatokat tudtak szerezni 10 000 forintot kaptak, így milliókat kereshettek.

Minden idős nő, aki mozgó urnát kért, a Fideszre szavazott. Ők maguk mondták, mi természetesen nem kérdeztük. Ennek oka az volt, hogy ők (a Fidesz) még a szavazás előtti napon is ott volt, tollakat, ételt és még isten tudja mit osztogatott nekik. Ezt vesztegetésnek és csalásnak hívják.

Egy az ágya mellett található éjjeliszekrényen elhelyezett papírra volt felírva, hogy kire kell szavaznia. A papírra az volt írva, hogy a Fideszre kell szavaznia. Nem az volt odaírva, hogy Seszták Miklósra szavaz, ez csak annak következménye volt. Több beteg esetében is ezt láttuk, legalább 4-5 embernél.

A mi jelenlétünkben semmilyen biztonsági intézkedés nem történt, például semmit nem pecsételtek le a jelenlétünkben. Kizárólag a bizottság vezetője, a jegyzővel együtt nyújtotta be a szavazó urnákat, anélkül, hogy ennek mi szemtanúi lehettünk volna. 

A jelentésben ilyen és ehhez hasonló megállapítások tucatjai találhatók, amelyek a választási csalás minden aspektusával foglalkoznak. Ezzel azonban az Unhack Democracy még nem fejezte be működését, sőt. A 2019-es EP-választásokat is követték, és nem kevesebb, mint 605 szavazatszámlálóval töltettek ki egy 38 kérdésből álló kérdőívet, a felmérés eredményeiről pedig még várhatóan év végéig be fognak számolni. Annyit már most is elárultak, hogy itt is visszaélések tucatjairól számoltak be a szavazáson részt vevő delegáltak. Ezen felül pedig az októberi önkormányzati választások kapcsán is kilátásba helyezték egy tanulmány publikálását, amely 2020 végén várható.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.