Június 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ezt is mi fizetjük

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mészáros Lőrinc úgy hihette, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlásával jó lóra tett. Azt hihette, hogy egy olyan vállalkozásba fektetett be, amely majd gond nélkül fogja termelni a milliárdokat a jövőben. Noha ez átvétel előtt még így is volt, Mészáros időközben gondba került. A korábbi több milliárdos nyereség ugyanis veszteségbe fordult, Orbán Viktor strómanja pedig nem kívánja megoldani a problémát, inkább továbbadna a veszteséges erőművön. Hogy ki lenne az a marha aki megveszi? Kettőt találhatnak. Igen, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., vagyis a magyar állam lenne a vásárló, ami lényegében azt jelenti, hogy az oligarcha veszteséges üzletét mi, magyar adófizetők kapjuk meg a nyakunkba.

Ez Orbánék jól bevált módszere, hiszen ezt történt Tiborcz esetében is, ahol a számlát a magyar adófizetők állták, és így történt akkor is, amikor az EU elkaszálta a kormányt, amiért az hagyta – ha nem egyenesen elősegítette azt -, hogy polgármesterek, „üzletemberek” és befektetők milliárdokkal lopják meg az EU adófizetőit. A számlát valahogy mindig a magyar adófizetők állják, álljon bárki is a probléma hátterében. Úgy tűnik, a magyarok arra jók, hogy a felelősséget mindig rájuk hárítva meg lehessen úszni mindent. Mészáros úgy döntött, hogy más befektetések után néz, hiszen a Mátrai Erőmű veszteségéért felelős emelkedő szén-dioxid-kvóta vélhetően nem mostanában fog lecsökkenni.

Gond azonban egy szál sem, ez nem fogja túlzottan megterhelni az ország leggazdagabb emberének strómanját, hiszen már az előző évek veszteségei ellenére is milliárdokat vett ki a cégből, valamint a dolgozók bérére sem lehet panasz, nem beszélve a tavalyi ajándék disznóról. A Mátrai Erőmű körül emellett további gondok is akadnak, amelyek minimum megkérdőjelezik az ország második legnagyobb erőművének jelen állapotában történő működtetését. Noha a hatóságok a vizsgálatokat követően azt állították, hogy büdös, de veszélytelen kén- és foszfortartalmú gáz képződött a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén, azért az kissé kérdésessé teszi a gázok veszélytelenségét, hogy több dolgozó is légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodott, valamint a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták.

Értem én, hogy nem szabad pánikot kelteni, de azért ne nézzük már teljesen hülyének az embereket. Milyen veszélytelen gáz az, amelytől az embernek hasmenése, fejfájása és hányingere lesz? A 444 birtokába került belső levél szerint a „veszélytelen gáz” nem más, mint nitrogén-monoxid, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz. Persze a történetnek nem lesz következménye, hiszen hogy nézne már ki az, hogy Orbán Viktor kedvenc strómanjának erőművében komoly gondok vannak? Nem beszélve a folyamatos veszteség termeléséről.

A problémák elhárítására érkezik az állami MVM Zrt., amely megoldja a pénzügyi gondokat azzal, hogy visszavásárolja Mészáros Lőrinctől az ország számára egyébként fontos erőművet, amely ugyan elavult és környezetszennyező, jelen pillanatban mégis szükségünk van rá. Lényegében tehát nem történt más, mint hogy Mészáros kivett a veszteséges cégből pár milliárd forintot – ezzel azt kvázi tisztára mosva – majd amikor már az állami segítség sem volt elég – hisz Mészáros 7 milliárd forint állami támogatást kapott korábban – akkor bedobta a törülközőt és lemondva a részesedéséről inkább megtérülő befektetések felé veszi az irányt. Ezzel már csak az a gond, hogy megint csak a magyar adófizetők a vesztesei az egésznek. Nincs ugyanis választásunk, nem mondhatjuk azt, hogy köszönjük nem kérjük, mert egyrészt a Mátrai Erőműre valóban szüksége van jelen pillanatban Magyarországnak, másrészt pedig senki sem kérdezett meg bennünket.

Kénytelenek vagyunk elfogadni azt, hogy velünk fizettetik meg a számlát, miközben a NER köszöni szépen, továbbra is milliárdokat lop. A magyar állampolgárok többsége úgy érezheti magát, mint egy elkényeztetett hülyegyerek szülei, akik kénytelenek megfizetni fiacskájuk meggondolatlan baklövéseit. A különbség azonban óriási, ez a gyerek ugyanis soha nem fog felnőni, örökre egy beképzelt tolvaj marad.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.