Június 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Magyar segítség Törökországnak: Orbán tévutakon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Alább a Der Standard című német nyelvű lapban a napokban megjelent cikk magyar fordítását közöljük:

Gregor Mayer:

Ungarische Hilfe für die Türkei: Orbán auf Abwegen

Magyar segítség Törökországnak: Orbán tévutakon

Orbán veszélyes talajra merészkedik, ha Erdogán segítségére akar sietni a „biztonsági zóna“ megvalósításában. Orbán jobboldali populistaként – mint ismertes – szívesen alakít érdekközösséget zsarnokokkal és kényurakkal. A múlt héten látogatott hozzá a Kreml ura, Vladimir Putyin. Az elmúlt hónapban Bakuban, a török népek államfőinek kerekasztal-konferenciáján ült együtt többek között Kazahsztán, Türkmenisztán és Azerbajdzsán egyeduralkodóival. Ebből az illusztris körből üdvözölhette az elmúlt csütörtökön a törökök fő emberét, Tayyip Erdogánt még viszonylag új hivatali székhelyén, a Budai Vár Karmelita-kolostorában.

Amióta ott fent székel, Orbán előszeretettel prezentálja vendégeinek a teraszról Budapestre nyíló pompás kilátást. Arra városra, ahol az egyszerű népnek kell eltűrnie mindazokat az út- és metrólezárásokat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a kényurak biztonságban kocsikáztathassák magukat a városban bárhova.

Dubiose Männerfreundschaften

Kétes férfibarátságok

Ennek ellenére ezek még viszonylag ártatlan kísérőjelenségei az ilyen kétes férfibarátságoknak. Mert ezeknek többnyire jóval magasabb az áruk egy exkluzív panorámánál. Az ilyen barátok ugyanis alkalomadtán kérhetnek az embertől bármiféle szívességeket is. Ami elmagyarázza, miért támogatja Orbán az Unió egyetlen államfőjeként fenntartások nélkül Erdogan szörnyű katonai kalandját a többségében kurdok által lakott Észak-Szíriában.

Csütörtökön a magyar államfő ennél még egy lépéssel is tovább ment. Bejelentése szerint országa kiveszi a részét az úgynevezett biztonsági zóna „újjáépítéséből“. Budapest „lehetőségeinek keretein belül“ iskolákat és templomokat fog építeni ott. Ez azonban azért is csupán illuzórikus, mert a török hadsereg rohamcsapatként előre küldött arab gerillák hajlíthatatlan iszlamisták, akik biztos, hogy nem fognak keresztényeket megtűrni új egyházi javadalmukban.

 

Keine Einlösung populistischer Ankündigungen

A populista bejelentéseket nem szokás teljesíteni

Ez azért is nagyon cinikus hozzáállás, mert Orbán magát folyamatosan a Közel-Keleten és bárhol üldözött keresztények védelmezőjeként állítja be. De következetességet – vagy akár bármiféle ígéretük teljesítését – nem szabad elvárni a populistáktól. Orbán veszélyes talajra merészkedik, ha Erdogan segítségére akar sietni a „biztonsági zóna“ megvalósításában. Mert ez a projekt – ahogy William V. Roebuck amerikai követ egy, a New York Times által idézett feljegyzésében megállapítja – háborús bűnök elkövetését és az ott élő kurdok elleni „etnikai tisztogatást“ jelenti. Aki ebben együttműködik – legyen az bármilyen kis csavar a szerkezetben – az maga is bűnrészessé válik.

A cikk eredetije itt olvasható.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.