Július 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az egyházra az a pap jellemző, aki azt sem tudja, kit temet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,307,932 forint, még hiányzik 692,068 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bolla Rita írt a Szalonnának egy pénzgyűjtésről. Bolla Ritáról semmit nem tudok, de a hozzászólásai és írásai alapján rokonszenvesnek tartom. Annyira, hogy egy rendkívüli jegyzet erejéig most én szeretnék hozzászólni az ő írásához.

Idézek tőle néhány sort: „Végigfutott rajtam a hideg, amikor meglett a végleges összeg. Nem csak azért, mert ezt egy barátom érte el, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen ember, hanem azért, mert egy másik nézőpontból tudok nézni a Magyar Katolikus Egyházra. Mostantól nem csak a Fidesz szócsövét látom benne, nem csak Kiss-Rigó Lászlót és társait, vagy azt a papot, aki azt sem tudta, hogy éppen kit temet, hanem olyan papokat, akik pillanatok alatt egy ilyen ügy mellé állnak, és azokat a hívőket, akik a lehetőségeikhez mérten adakoznak, hogy esélyt adjanak egy beteg kisfiúnak az egészséges életre.”

Kedves Bolla Rita. Majdnem úgy kezdtem, hogy nem akarom kiábrándítani, dehát ez nem lett volna igaz, mert dehogynem. Különben úgy vélem, nincs is rá szükség, egyszerűen csak fel akarom hívni a figyelmét valamire.

Nem néz másik nézőpontból, és főképp nem a katolikus egyházra. Sem a nézőpontja nem változott, sem a katolikus egyház. Lássa csak ezentúl is szócsőnek azt a szervezetet, nem lett az jobb semmivel.

Ami történt, annak nincs semmi köze sem valláshoz, sem katolicizmushoz, az egyházhoz is csak annyi, hogy azon az intézményen belül jön össze annyi ember, amennyi már képes a megjelölt mennyiségű pénzt összeadni. Ezek az emberek egyszerűen embernek jók. Akiken sem rontani, sem javítani nem tud semmiféle egyház. Akkor sem, ha maga az adakozó azt képzeli, hogy ő a kereszténység által vált olyanná, aki segít másokon. Legfeljebb a fogalmazást hozta onnan, az ostoba ájtatos szöveget, de ha én összehívom ezeket az embereket a téeszcsé valamelyik pajtájába, és elmondom nekik, miért gyűjtök, kinek, és egyetlen szóval sem említem sem a katolicizmust, sem az egyházat, ugyanúgy adakoznának. Nem a kereszténység és nem az egyház jó ugyanis, hanem az emberek – majd azt mondtam, annak ellenére, hogy az egyház tönkretette a születésükkor még megvolt önálló személyiségüket, hogy a förtelmes szövegeivel megfélemlítette és nyájjá alázta őket.

Tudom, fölöslegesen kísérleteznék egy vallásos adakozó meggyőzésével, ami szerint én sokkal többre tartom az ő eredendő emberi jóságát, mint a vallásos magyarázatát, de a tény attól még tény marad: egy emberi jellemvonásokkal született embert a vallás, az egyház sem képes eltorzítani.

Az egyházra változatlanul Kiss Rigó László jellemző meg az a pap, aki azt sem tudja, éppen kit temet, mert nem is érdekli.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.