Július 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Nekem ég a pofámról a bőr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,725,271 forint, még hiányzik 1,274,729 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország külügye ismételten lejáratta az országot. Itt már messze nem csak arról van szó, hogy nevetség tárgyává teszi saját magát az Orbán-kormány, itt már konkrétan arról beszélhetünk, hogy több millió ember arca ég amiatt, amit a kormányzat művelt Brüsszelben. Itt már nem valami szánalmas játékról vagy egyszerű migránsozásról van szó, itt bizony komoly következményekkel járó, agyatlan döntésről van szó. A történetet a Der Spiegel szellőztette meg, ami ismételten csak arra jó, hogy az egész Európai Uniót magunkra haragítsuk. De mi is történt?

Donald Trump napokkal ezelőtt kivonta Észak-Szíriából az ott állomásozó amerikai katonákat, ami hatalmas segítség volt Erdogannak, ugyanis ezt követően megindíthatta offenzíváját az általa terroristának tartott kurdokkal szemben. Az amerikai csapatok szövetségeseiként az ISIS ellen harcoló kurdokat ezzel végső soron Trump elárulta. Erdogan élve a lehetőséggel nemrégiben harckocsikat indított az észak-szíriai területek „kitakarítására”, aminek egyes hírforrások szerint már most több halálos áldozata van. Erdogan célja az is, hogy az északi területekre helyezze át az eddig Törökország területén táborokban tartott menekültek egy részét. Igen ám, csak egy esetleges kurd-török háború azt is jelentené, hogy előbbiek a hadseregüket és minden hadra fogható katonájukat a csatatérre vezényelnék, az általuk őrzött 10 000 ISIS harcos pedig vélhetően ezzel újra szabad lenne.

Trump döntése tehát végső soron előidézheti, hogy az ISIS a romjaiból újraszerveződjön, és újabb támadásokat hajtson végre világszerte. Hogy ebbe a nagyon bölcs amerikai elnök belegondolt-e, vagy csak szokásához híven képtelen volt felmérni a döntései következményét, nem világos, mindenesetre nincs mentség arra, amit tett. Hogy az offenzívának vajon hány halálos áldozata lesz, azt majd az elkövetkező hetek, hónapog fogják megmondani.

Térjünk azonban vissza Magyarországhoz, hiszen a magyar döntés következményeihez szükség volt arra, hogy a háttérinformációkat is leírjuk. A török hadsereg Észak-Szíriába való behatolását az Európai Unió el akarta ítélni, és egy közös, mind a 28 tagország beleegyezésével megalkotott nyilatkozatban szerette volna figyelmeztetni Törokországot a döntése következményeire. 27 ország minden gond nélkül el is fogadta a nyilatkozatot, a Der Spiegel információi szerint azonban Magyarország előbb halasztást kért, majd egyenesen megvétózta azt. Egyetlen országként, mindenféle magyarázat nélkül, egyszerűen lehetetlenné tette azt, hogy tegnap reggel az EU eljuttassa nyilatkozatát Törökországnak.

Délutánra a tagállamok képviselői magyarázatot vártak arra, hogy mégis mi oka volt Magyarországnak megvétózni a mindenki más által elfogadott nyilatkozatot, azonban az esti órákban megkezdődött a török invázió, ami értelmetlenné tette a korábbi, török vezetést figyelmeztető nyilatkozatot. Tehát a magyar kormánynak hála, az Európai Unió kicsúszott az időből, és már csak egy a támadást elítélő közös nyilatkozatot adhatott ki. De a kormányban még annyi becsület sem volt, hogy kiálljon a döntése mellett, Orbán biztosjelöltje, Várhelyi Olivér egyenesen álhírnek nevezte azt, hogy a magyar kormány megvétózta a közös nyilatkozatot. Ennél nevetségesebb és szánalmasabb „védekezés” nem is létezik.

Tarthatatlan az a helyzetet, hogy egy olyan ország, mint Magyarország egyedüliként folyamatosan  blokkolja az Európai Uniót. (Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere)

Ez messze nem az első olyan eset, amikor a magyar kormányzat hasonló módon, egyedüliként vétóz meg egy fontos, közös döntést. Jogukkal (vissza)élve úgy gondolják, ezzel tiszteletet érdemelhetnek ki maguknak. Nem mutat azonban ez mást, mint hogy Oroszország, Törökország vagy Kína kérésére aláássák az Európai Unió hatáskörét. Nem számít, hogy mi a következménye a döntéseiknek, a lényeg, hogy Orbán Viktor továbbra is jó kapcsolatot ápolhasson a hazánkban igen sokat vendégeskedő diktátorokkal. Hogy mi Magyarország vagy a teljes Európai Unió érdeke, az sem a Fideszt, sem pedig Orbán Viktort nem érdekli. Ennek eredményeképpen pedig egyre inkább meggyűlölik országunkat – hiszen ezek a szerencsétlenek Magyarországot képviselik –, és az uniós tagországok vezetői elgondolkodnak azon, hogy vajon nem kellene-e változtatni egyes uniós szabályokon, amelyek végső soron lehetővé teszik, hogy egyetlen országként immár sorozatosan megfúrjunk fontos egyezményeket.

Nekem ég a pofámról a bőr, pedig semmi közöm azokhoz a barmokhoz, akik ismételten lejáratták Magyarországot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.