Május 30,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az oktatás levágott ágai. Megkopaszította Orbán és a műveletlen, pénzes elit a magyar tudásfát. Ki is dől az gyökerestül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,261,648 forint, még hiányzik 738,352 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Szeretem az őszt. Szép. Meg utána, ha átvészelem a nem szeretem telet, tavasz lesz. Csak néhány hónap. És ami most fakó színes, az virítóan éled újra és újjá. Szeretem az őszt. Ez olyan csendes évszak. A Nap is már csak szégyenkezve ontja a meleget. De milyen jó! A lehulló levelek pedig úgy zörögnek, mintha tízezer egér tartana ott rohangálási világbajnokságot.

Szeretem az őszt. Meg az almát. Hozott a szomszédasszonyom a kertjéből pirosas, bordós, friss, ropogós almát. Ebben benne van az egész évszak: talán kicsit savanyú, talán édes, talán kesernyés. A szomszédom kertjében edződött Jonatánok bírják a magyar klímát. Amúgy nem. Nem is lehet kapni a boltokban. Évekkel ezelőtt kivágták a fákat, kicserélték korszerűbb fajtákra. Azt nem igazán értem, mi a korszerűbb fajta, mert ha évtizedekig jó volt, akkor ebben a korszerű mezőgazdaságú országban miért nem tudtak megbirkózni további termesztésükkel. Nem kellene mindent kiirtani, ami jó volt. Soha sehol senkinek.

Értem én, hogy ma már Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben; azt viszont nem, hogy sírnak-rínak a gazdák, mert ez az almafajta nagyon érzékeny. Állítólag eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy az alma akár tizenkét hónapon keresztül jó minőségű maradjon. Ez nem nagyon lehet igaz, mert bármilyen almafajtából bespájzol az ember, az egy idő után megpuhul, megráncosodik, elveszíti legényes tartását. A szomszédasszony almája finom.

Szép őszünk van. Utazni is élvezetesebb. Ha már Orbán kormánya nem volt kegyes, az időjárás igen, azokhoz a diákokhoz, akik Bécsbe mentek. Több százan indultak el a budapesti kollégiumból, ők már az új bécsi campuson kezdik meg a félévet; azok pedig, akik még a lex CEU előtt kezdték meg tanulmányaikat, maradhatnak Budapesten. A tanárok közül sokan ingáznak majd a két város között. Mint ismert, a CEU saját bevallása szerint teljesítette a lex CEU-ként ismert törvény által rárótt kötelezettségeit, de a kormány nem vizsgálta őket, sőt azt is letagadta, hogy ilyen dolga lenne. Ami nekik nem fontos, azt nem szokták akarni.

Nyoma veszik a világ egyik legelismertebb egyetemének, úgy járunk, mint a kivágott almafákkal. A különbség mégis óriási, mert ez az alul művelt kormány a tudás fájából vágott le egy egészséges darabot. Útjukban állt, eltüntették. Nem a diákokkal szúrtak ki, hiszen Bécs nem a világ vége, oda el lehet buszozni, vonatozni. Az azonban a világ szégyene, amit Palkovicsék tettek. Amit ők itthon elcsesztek, abból másutt várat építenek. Tudás várat.

Még mindig süt a Nap. Szép ez az ősz. Európában is. Tudják, látják, érzik a magyar tudósok. Orbánék a nagy fáról az ő águkat is lenyesték: a kormány-MTA háborúban a tudomány lett a vesztes. Úgy vették el az akadémiai kutatóintézeteket a Magyar Tudományos Akadémiától, hogy logikus választ soha nem adtak a miértre. Sem tanulmányok, sem mérések nem bizonyították azt, hogy kell a kiszervezés. Csak. Államilag újabb tudás csonkolás történt.

És ebben a katasztrófahelyzetben van, aki már külföldre ment, mások már tervezik hogy munkájukat külföldön folytatják. Elszakadt a kötél. Orbán döntése után. Tárt karokkal várják őket Európában, a tengeren túl. Pályáznak, nyernek, és elmennek. Félő, hogy egy teljes tudósnemzedéket elveszít Magyarország.

Szép ősz van. Hullanak a fákról a levelek. Egyre több a csupasz ág. Hallom a kakukk közpénzlopó rádióban azt a roma fiatalasszonyt, akinek családjával együtt sikerült a putriból élhető kis házba költöznie: pályáztak, és elnyerték a méltóbb élet lehetőségét maguknak. Olyan csodaként beszélt a kétgyermekes anyuka az új otthonukról, mintha még mindig álmodna. De nem. Valóság ez. Meséli, gyakran visszamegy régi lakhelyére, a cigánysorra – szereti az embereket ott. A gyerekeket sajnálja, mert kevés esélyük van arra, hogy segítség nélkül tanuljanak. A szülők többsége nem iskolázott. Alsó tagozatban még megélnek ezek a gyerekek abból, amit az órán hallanak. Felsőben már le kellene ülni otthon, megtanulni a leckét. Csak nincs hova, és nincs, aki segítsen nekik. Elveszíti vonzását a tanulás. Lemorzsolódnak. Együtt várja a család, hogy végre hadra fogható legyen a gyerek – ha tud, dolgozzon vagy otthon segítsen. Újabb ág szakad le a fáról, illetve vágja ki a magyar orbáni oktatási rendszer. A legfontosabb darab esik le a földre, ahonnan a jóisten sem emeli már fel a kicsiket. Csak nagyon kevés kivétellel. Ennek az elkorhadt ágnak már nem lesz gyümölcse. Jövője sem.

Hiába hőbörögnek Orbánék, és akarják, ha akarják, nyugtatni a lelkiismeretüket, az egész roma politikájuk becsődölt. Már akkor, amikor az EU soros elnökeiként uniós roma stratégiát dolgoztak ki. Amit az Európai Bizottság el is fogadott. Csak nálunk nem lett kötelező megvalósítani, mert megint sokkal fontosabb volt egy jó emberüket ennek okán helyzetbe hozni. Lopás lett a vége – korrupció és aljasság a köbön. Farkas Flóriánnal. Bűne sok. A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnökeként 2014-ben ötmilliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel roma származású munkanélküliek álláshoz segítésére.

Nem munka, nem felzárkóztatás lett belőle, hanem 200 millió forintért irodaház, tíz használt, bérbe vett gépkocsi fél évre, darabonként 3 millió forintért. Vettek irodabútorokat bruttó 31 millió és informatikai eszközöket bruttó 21 millió forintért. Irodafelújításra 26 millió ment el, két tanulmányra 50 millió forint.

Egy évvel azután mondott le pozíciójáról, hogy a program körüli 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt a hatóságok nyomozást rendeltek el. Az ügynek tavaly még nem volt gyanúsítottja(?): Farkas Flóriánt sem hallgatták meg, pedig ő írta alá a szerződések legnagyobb részét. Az OLAF is vizsgálatot indított az ügyben.

…és ez az Orbán-pártolta gazember még mindig ott ülhet a magyar parlamentben, és keres majd’ másfél millió forintot. Vagyonnyilatkozata szerint egyetemet végzett ez tanulatlan, a hatalom seggét fényesre csiszoló Farkas, de úgy lehet neki diplomája, ahogyan a rádióbeli mesélő anyuka roma ismerőseinek. Gyalázat. Még írni sem tudhat, mert a vagyonnyilatkozata üres. Megteheti ez a fairtó galád.

Szép őszünk van. Sárgulnak a falevelek. Olyan, mintha aranyba öltöztek volna a fák. Csak Orbánék tudás fája kopaszodik. Még tartják rajta az ágat azok a pedagógusok, akik megrohadnak a munkába, hogy helyettesítsék a pályáról eliszkolt kollégáikat; még egy-két levél csüng az egyetemisták ágán is, azok tartják életbe, akik egyelőre nem európai, amerikai iskolákban tanulnak, tanulhatnak. A legékesebben virító, és még lombos ágon a kivételezett elit magániskolai arany flanca ül.

Szeretem az őszt. Délutánra már illetlenül takarja a Napot több kis felhő. Finom a Jonatán. Édes-savanyú. Ilyen lesz jövőre is. Mert abban biztos vagyok, hogy a szomszédasszonyom szándékosan egyetlen gyümölcshordó ágat sem vág le róla. Orbán oktatás fája megkopaszodott: lenyesték róla a CEU-t, a Magyar Tudományos Akadémiát; a hátrányos helyzetű, speciális nevelést igénylő gyerekek lehetőségeit; szárad a pénzt nyelő felsőoktatás, a pedagógus hivatás ága is. Attól, hogy gazdagon terem, csillog-villog a fideszes, kádéenpés gyümölcs, ami csak nekik jut, nem marad meg fa. Azt gyökerestől ki kell vágni. Újat ültetni a helyébe, hogy évek múlva teremjen. Talán nem lesz késő. De nem velük, és nem nekik.

Szép az ősz. Ha átéljük a fagyos napokat – a Jonatán és mi -, rügyezik a fa és a remény. Megint várunk tavaszig.

Az önök véleménye

Nem hát, de az irány az. Ott meg hittan van, ministrálás, stb. Nyilván most nem lesz szocializmus politikai gazdaságtana, helyette van a levente oktatás, honvédelmi képzés, meg a kereszténykedés az ifjabbaknak. (agador)

Meg kell, hogy mondjam még egy útszéli szex munkásnőt is többre becsülök, mint egy olyan nőt?, aki ezt politikai lejáratás miatt, gondolom nagyon sok pénzért megteszi. Budaörs egy gyönyörű város, és Wittinghoff mindent megtesz érte. Az, hogy a magánéletében hibázott, az nem megy a város rovására. Ez csak a feleségére tartozik, senki másra. És ha olvassa ezt a felesége, vagy aki jól ismeri az asszonyt, azt kérem tőle, hogy bocsásson meg a férjének, mert teljesen csőbe húzták. Még abban sem vagyok biztos, hogy nem adtak be neki valami szert. (Transzporter)

Apáti inkább táncikáljon tovább, minthogy hülye rémhírekkel riogassa az amúgyis más vallásokban tudatlan embereket. Egyszer ezt már eljátszotta – pontosabban lefirkantotta – akkor, amikor vallási szertartásként letakarták a kereszteket egy temetőben. Akkor is direkt riogatta a zembereket. Amúgy Németországban anno, úgy közel 20 éve, a neonácoknak is megengedték, hogy felvonulással emlékezzenek meg Führerük egy évfordulójáról. Akkor se tojta magát össze senki. Rendőrök vigyázták a menetet, nem engedtek semmiféle rendbontást egyik oldalról sem. Ezt saját két szememmel láttam(!). (Hortenzia)

Az „emberi minőség” kitételnél hangosan felröhögtem, de az „abszolút többség” sem kutya. „Történelmi párt a politikai palettán” édesjóistenem… olyan törpepárt ez, ami mikroszkóppal sem látható. (Sirius)

Így írtunk mi

Becstelenség, aljasság, csak a Fidesz

Erre képes a fake news média

Ezek az elvtelen tányérnyalók akkor is itt maradnak

Ha én budaörsi lennék

A fideszes közszolgálat extra mélységei

Semjén Zsolt ismét valóságot hajlított

Éppen olyan fogalmatlan, mint a teljes magyar kormány

A választásról

Az első lopás

– Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legnagyobb e vidéken? – Te vagy uram, mert történjen bármi, alattad a sámli

Egy 3 milliárd forintos sportcsarnoktól nem lesz sportosabb a magyar, valaki azonban biztosan jól jár

A nap kommentje:

Helytelen a cím. Helyesen így lenne: Fidesz – a világ minden mocskának, aljasságának, becstelenségének összefoglaló neve. (kolozsi)

Hatalmas zene. A nyomorultak (Les Misérables) angol musical-dráma (2012). Rendezte: Tom Hooper. Főszereplők:  Jean Valjean (Hugh Jackman) Javert (Russel Crowe), Fantine (Anne Hathaway),  Cosette (Amanda Seyfried). Zeneszerző: Claude-Michel Schönberg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.