Május 27,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezek tényleg nagyon betegek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,129,285 forint, még hiányzik 870,715 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Folyamatos toporzék közben szűnni nem akaró melldönget. A mai napig fennhangon és megállás nélkül gyalázott bezzeg elmúlt nyolc év után kilenc évvel, a harmadik kétharmados fideszes győzelem után lassan egy évvel, a hűvös halomba hordott gazdasági-társadalmi-nemzeti sikerek és jobban teljesítések édes súlya alatt zsugorodó gerinccel, 2019. február 4-én, a Rákellenes Világnapon ezt ordította bele a pofánkba az Emberi Erőforrások Minisztériuma (via MTI):

A Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása folyamatban van.
Baszki, három kétharmaddal a zsebben még mindig csak FOLYAMATBAN van, de a nemzeti szitokszót már erre is ráaggatták. Azt írja a doktor Kásler nevű polihisztor és Tízparancsolat-szakértő koszos körmeiről és alufóliasisakjáról elhíresült vízfejű mammut-minisztérium,  feltétlenül érdemes végigolvasni (önkényes kiemelések tőlem):

A daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi országában jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben. Magyarországon évente mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegségben, jóllehet a daganatok egyharmada megelőzhető lenne.

A kormány és a tárca célja a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése, a kabinet évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra; az összeg évről évre növekszik.

A kezdeményezések prioritásként határozzák meg a megelőzést, a szűrővizsgálatokon való részvétel növelését és a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvésen túl a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás csökkentését.

Jelentősen szigorodott a nemdohányzók védelméről szóló törvény, a gyerekek egészséges életmódra nevelésének érdekében bevezették a mindennapos testnevelést, az iskolai közétkeztetés egészségesebbé vált, a büfék polcairól eltűntek a káros anyagokat tartalmazó ételek.

2014 óta a 12 éves lányok térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére, és az érintett korosztály 75 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A sikeren felbuzdulva a kormány szándéka, hogy a védőoltást a 12 éves fiúkra is kiterjessze – fűzték hozzá.

2018 végén elindult az 50-70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastag- és végbél szűrővizsgálata, amelynek részeként eddig több mint 54 ezren kaptak behívót a vizsgálatra. Magyarország – úttörő módon – alacsony dózisú CT-s tüdőszűrést indított a tüdőrák felismerésére.

Az így végzett tüdőszűrés egy most zárult nagy vizsgálatban 25 százalékkal csökkentette a tüdőrák-halálozást a tüdőszűrésen átesett betegek körében.

Ugyancsak jelentős lépés, hogy 2019. január 1-jétől a női és férfi nemi szervek daganatos betegségeiben szenvedők is bekerültek az adókedvezményben részesülők körébe.

A diagnosztikai és daganatterápiás eszközök fejlesztése érdekében évről évre javul a hazai egészségügyi intézmények képalkotó- és sugárterápiás eszközökkel való ellátottsága, és folyamatosan zajlik az új, innovatív daganatellenes gyógyszerek bevezetése. Fontos lépés volt a daganatos betegségek korai felfedezésének érdekében a képalkotó vizsgálatok teljesítmény-volumenkorlát mentességének lehetővé tétele is.

A fenti, minden nagyon szép, minden nagyon jó, kurvára meg vagyunk magunkkal elégedve, úgyhogy a rákellenes világnapra való tekintettel, fényezzük már egy kicsit magunkat jeligére idehányt sikereken felbuzdulva én is szeretnék leszögezni néhány dolgot, ami sajnos kimaradt a közleményből.

Gyalázat, hogy az elmúlt nyolc év szapulásából máig jól élő Fidesz-KDNP-nek 9 év sem volt elég arra, hogy kidolgozzon egy rákellenes programot, ami lehetőleg inkább legyen szakpolitikai, mint nemzeti. Úgyhogy ma szemfényvesztésileg azzal zsibbasztják a népet, hogy folyamatban van a munkálkodás.

Gyalázat, hogy a világ valamennyi országára mutogatnak, hogy bezzeg ott is, miközben a krónikus betegségekkel (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) összefüggő halálozási ráta az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában (!) úgy, hogy az ötödik helyen Észak-Alföld áll.

Gyalázatos ez a sikereken felbuzduló ömlengés annak fényében, hogy a rákos megbetegedések halálozási rátáját tekintve a hét magyar régió mindegyike ott van a legmagasabb értéket produkáló európai térségek között. Olyannyira, hogy az Eurostat által tavaly szeptemberben kiadott Regionális Évkönyv 2018 külön is foglalkozik a magyarországi helyzettel.

Gyalázat, hogy éppen a tüdőrák-halálozás csökkenésével döngetik a mellüket az Emmi-nél lázasan munkálkodó elvtársak és elvtársnők, valamint a nagylelkű adókedvezményekkel öblögetnek úgy, hogy lassan egy hete tudjuk: a kormány válogat a rákbetegek között, vagyis bizonyos rákbetegségek esetén jár adókedvezmény, másféle rákbetegsegek esetén viszont nem. Például egy prosztatarákos vagy emlőrákos betegnek jár adókedvezmény, de a vastagbélrákos vagy tüdőrákos betegnek nem (csak ha már agyi vagy csontáttétei vannak, esetleg sztómával él!!!). Különösen súlyos ez annak fényében, hogy még a kormánypárti salakmédia is beszámolt tavaly májusban arról, hogy az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül.

Kétévenkénti vastag- és végbél szűrővizsgálat, mi? Úttörő, alacsony dózisú CT-s tüdőszűrés, mi? Kurvajó. Csak azt nem értem, hogy a fenében lehetséges az, hogy miközben az emlő-, a méhnyak-, a petefészek-, a prosztata- és a here különféle típusú rákos megbetegedései, valamint az endometriosis – idézem az Emmit világ szégyenére –

illeszkednek a Kormány Családok Éve koncepciójához,

az európai viszonylatban brutálisan sok áldozatot szedő tüdő- és emésztőszerv-rendszeri daganatok egyes csoportjai, köztük a vastagbélrák után meg nem jár kedvezmény.

Ma, február 4-én, a Rákellenes Világnapon értetlenül, egyben dühösen állok eme dilettáns, pofátlan, cinikus és pusztító kormányzati ügyködés előtt, és mélységesen szégyenkezem (pedig talán nem nekem kellene megint) azon embertársaim előtt, akik bármilyen típusú rákos-daganatos megbetegedéssel kénytelenek együtt élni.

Semmi mást nem tudok hozzáfűzni, úgyhogy kínomban idézni vagyok kénytelen a kiváló Konok Pétert, aki pár napja ezt írta megrökönyödésében a közösségi oldalán:

A szaporítószervek megbetegedései nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű rákok, más rákok meg nem. Ha már meg tetszenek rákosodni, akkor tessenek ügyelni arra, hogy ez beleilljen a Családok Éve koncepciójába! Ezek kibaszottul betegek. Ezek maguk a kibaszott betegség.

Mi tagadás, ezek tényleg nagyon betegek. És ahelyett, hogy legalább ma kussoltak volna, a rákos emberek feje fölött összeröhögve fényezik a  semmihez nem értő, mindent szarrá változtató, selejtes mivoltukat. Kibaszottul beteg, ja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.