Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tolvaj ország

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fábiánsebestyén, egy kicsiny község Csongrád megyében. A hely polgármestere Dr. Kós György, aki egyébként egyben a háziorvos is. A férfi 1994 óta immár sokadik éve vezeti a községet, aminek több oka is lehet. Ebbe most nem mennék bele, hisz nem vagyok bennfentes Fábiánsebestyén ügyeiben. Egy biztos, valami oka biztosan van. Hogy ez miért is érdekes?

Sok más településhez hasonlóan itt is vannak olyan játszóterek, amelyek láttak már szebb napokat. Leharcolt hinták, szeméttel teli homokozó, lekopott játékok. Mindenki számára ismerős lehet a dolog. Itt azonban a település egyik lakója – aki történetesen egy kocsmát is üzemeltet – Bálint Róbert gondolt egyet és a saját kezébe vette a dolgokat. Kitakarította, majd felásta a játszótér homokozóját, lecsiszolta és kifestette a lekopott játékokat. A környék lakói, valamint kislánya is örült a fejleményeknek, hiszen végre úgy mehettek játszani, hogy nem kellett attól tartaniuk, hogy szálka megy a kezükbe, esetleg üvegszilánkokba lépnek homokozás közben.

A nyugati országok nagy részében itt érne véget a történet. Mindenki boldog, happy end. Magyarországon azonban ez nem lehetett így persze. Gondoljunk csak az MKKP tucatnyi, az emberek mindennapjait jobbá tevő cselekedeteire. Ha kátyút töltenek fel, perceken belül ott terem a rendőrség, ha pedig fákat, vagy épp virágokat telepítenek közterületre, azonnal megjelenik ott valami hivatalos személy, hogy tövestül tépje ki azokat. Kerékpár út összekötése? Rendőrség. Nincs az az isten, hogy valaki úgy tegyen valami hasznosat, hogy ne hívná ki rá a rendőrséget egy szorgalmas házmester. Egyszerűen a Kádár-kori besúgók a mai napig ott vannak minden bokorban és függöny mögött.

Ezek után az olvasók kitalálhatják, mi történt Fábiánsebestyénben. A felújítást követő testületi ülésen a település polgármestere felháborodásának adott hangot, amivel az ott megjelent képviselők is egyetértettek. Véleményük szerint ugyanis az, amit Bálint Róbert – ő is képviselő egyébiránt – tett, bűncselekmény. Nem lett ugyanis bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék amelyet a férfi használt a játszótér felújításakor. A férfi beismerte “tettét”, miszerint engedély nélkül nyúlt az önkormányzat tulajdonához. Testületileg meg is szavazták, hogy ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tesznek.

A Délmagyar megkeresésére a polgármester elmondta, reméli, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy. Tehát ha jól értem, a polgármester felháborodott azon, hogy egy apuka a saját pénzén felújítja a játszóteret – ami természetesen az önkormányzat dolga lenne -, majd testületileg feljelentették, de reméli, hogy nem lesz az ügyből semmi? Mi a jó isten van? Még annyi gerinc sincs benne, hogy ha már a férfi feljelentése mellett ágált, legalább ki is tart amellett?

Miért nem lehet örülni valaminek? Miért vagyunk képtelenek arra, hogy támogassunk egy értelmes kezdeményezést? Ez nem Orbán Viktor de még csak nem is a Fidesz sara. Ugyanis nem kötelező szar embernek lenni. Önálló gondolkodásra képtelen, politikai indokkal bármi képes káderekkel van feltöltve a fél ország?

Többször kaptam már meg itt Spanyolországban azt a kérdést, hogy gondolkozom-e azon, hogy egyszer hazaköltözzek. A válasz azonban évek óta egyértelmű nem. És nem azért, mert ne hiányozna a családom, esetleg ne szeretném a hazámat, hanem azért, mert az emberek mentalitása egyszerűen olyan, hogy azzal képtelen vagyok azonosulni. Egyszerűen képtelen vagyok épp ésszel felfogni azt, hogy miért vagyunk ilyen utálatosak és gonoszak egymással, miközben összefogással és megértéssel akár még előrelépést is tehetnénk. Nem véletlen az, hogy a Fidesz immár kilencedik éve van hatalmon. Egy ilyen pártot ugyanis az emberek többségének meg kell szavaznia ahhoz, hogy hatalomra kerüljenek. Itthon pedig táptalajra talált a Fidesz uszító, nacionalista kormányzása, ahol a magyar nép a mindent elfogadó szegény parasztság, a kormány pedig az alamizsnát adó földesúr.

Hogy mi a feljelentés valós oka, azt csak találgatni lehet. Nem állítok semmit, de nem nehéz arra gondolni, hogy egy polgár beleköpött a helyi önkormányzat levesébe, amit az meg is torol. Hiszen – feltételezhetjük – ezek után hogy osztják szét az uniós tenderből ellopható forint milliókat a jó káderek között? Ugyanis ha nincs felújítás, akkor bizony kiírt pályázat sincs. Ha pedig nincs pályázat, akkor a túlárazást is nehéz megoldani. Nem maradt hát más, mint hogy egy másik projekt után néznek és abban bíznak, hogy nem fogja annek is egy polgártársuk, saját költségen keresztbe tenni. Ha nem erről van szó – és remélhetőleg nem erről -, akkor egyszerű emberi silányságról beszélhetünk. Ameddig ilyen emberekkel vannak feltöltve a hazai hivatalok, addig fölösleges azon álmodozni hogy egyszer eljön a változás idehaza. Pont az ilyen mentalitás a gátja egy normális társadalom kialakulásának.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.