Május 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bazári keresztekkel az álkereszténység mezsgyéjén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Évek óta téma, hogy micsoda keresztény ország vagyunk mi. A kormány retorikájának megfelelően az is hívő lett, aki eddig erről nem is tudott. Hirtelen elvárt lett hinni, ennek megfelelően pedig országszerte újulnak meg a templomok és épülnek Jézus szobrok. Ennek az agyatlan költekezésnek egy újabb lépése az a Baks községben frissen átadott 6 méteres világító kereszt, melyet az Áldott Kereszt Egyesület kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával mi fizettünk.

Az Áldott Kereszt Egyesület szándékai szerint az ország több pontján is áll majd hasonló szimbólum, amely nem csupán az ország keresztény gyökereire utal. A civil szervezet így is szeretné tudniillik felhívni a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medence cigányságának legfontosabb zarándokhelye, a Komárom-Esztergom megyében található Csatka kegyhelye jelentős felújításra szorul. A rekonstrukció kezdeményezésének élére az Áldott Kereszt Egyesület állt dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője illetve dr. Márfi Gyula veszprémi érsek támogatásával. 


Az egyesület illetve a hívő cigányság bízik abban, hogy a felújítás megvalósulása után Ferenc pápa Magyarországra látogat, és megáldja majd a csatkai kegyhelyet. A világító keresztek fényével neki is utat kívánnak mutatni Magyarország felé, jelezve azt, hogy Magyarország keresztény ország, és az is marad, mert hű a gyökereihez, lakói pedig vallják, hogy a keresztény hit erőt ad mindannyiuknak

Először is tisztázzuk, mi is történt itt pontosan. A Csongrád-megyei Baks községben felállítottak egy hatalmas világító keresztet a zalalövői (Zala-megye) Áldott Kereszt Egyesület kezdeményezésére, mely a Komárom-Esztergom megyei Csatkán található kegyhely felújításának fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Aki már itt elvesztette a fonalat, azt megértem, ugyanis ezzel én is így voltam. Miért döntenek úgy Zalában, hogy Csongrádban kéne egy olyan keresztet állítani, ami a komáromi kegyhely felújítására hívja fel a figyelmet? Logisztikailag teljes mértékben értelmezhetetlen, arról már nem is beszélve, hogy ha a kegyhely felújításra szorul, úgy egy vélhetően több százezres – ha Mészáros esetleg Tiborcz is közreműködött, talán milliós – kereszt felállítása helyett miért nem a csatkai kegyhelynek ajánlották ezt a pénzt?

Haladjunk is tovább a kérdések erdejében. Miért célja az a nem túl sokak által ismert Áldott Kereszt Egyesületnek, hogy közpénzen húzzanak fel hatalmas, világító kereszteket az ország különböző pontjain? Ha olyan fontos számukra, hogy az ország keresztény gyökereinek emléket állítsanak, tegyék azt meg a saját egyesületük pénzén, az ugyanis kevéssé  biztos, hogy az adófizetők többsége mélykeresztény lenne. Felőlem aztán legyenek büszkék keresztény gyökereikre, de ne más pénzén tegyék ezt.

Az hisz Istenben aki akar, Magyarországon ugyanis – még – vallásszabadság van. Az azonban, hogy állami pénzen bizonygassa ezt valaki, már kevésbé elfogadható. Az állam és a vallás egymástól külön kéne hogy váljon, azonban ez már rég nem így van az orbáni Magyarországon. Az állam adófizetők milliárdjaival tömi ki az egyházakat, akik köszönik szépen és elfogadják azt. Milliárdokból újulnak meg templombelsők és oltárok, miközben rászorulók ezrei küzdenek napról napra, hogy legyen mit enniük. Határon innen és túl újulnak meg milliárdokért az egyházi iskolák tucatjai, miközben a világi iskolák tömegei pusztulnak le. Az Orbán-kormány mesterségesen hozza létre egyik vágyálmát, a keresztényi Magyarországot. Nem számít, hogy az ország népességének csak elenyésző része jár misére és él valóban a bibliai tanítások szerint, hisz ha Orbán Viktor szerint Magyarország keresztény, akkor bizony kereszténynek kell lenni, mese nincs.

Ha ennek az az ára, hogy a rászorulók megsegítése helyett Jézus szobrok és 6 méteres világító keresztek épülnek az ország minden zugában, akkor bizony az történik. Orbán Viktor a fejébe vette, hogy mi keresztények vagyunk, ha fene fenét eszik akkor is. Az pedig, hogy ez a terv mennyire működik, azt az országosan szaporodó keresztek száma pontosan megmutatja. A valós keresztényi értékeket hátrahagyva, Magyarországon sikerült kiépíteni egy álkeresztény, xenofób, rasszista hátországot, mely Orbán Viktort mindenhova követi.

A zalalövői Áldott Kereszt Egyesület azonban nem áll meg egyetlen keresztnél, hisz terveik szerint az ország több pontján is fel kívánnak húzni – remélhetőleg azt is az adófizetők pénzén – a baksihoz hasonló világító kereszteket. Azt már csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy Ferenc pápa figyelmét nem biztos hogy világító keresztekkel kéne felhívni arra, hogy micsoda keresztényi ország vagyunk, hanem mondjuk kezdhetnénk azzal, hogy szolidaritást mutatunk a menekültek iránt és nem rémülünk meg attól, ha valaki sötét bőrű létére – ne adj isten még akár fejkendőt is a fején hordva – a mi utcánkon jár-kel.

A kereszténységet nem keresztekben, de még csak nem is Jézus szobrokban mérik, hanem tettekben. Ha már annyira szeretnénk megmutatni, hogy Magyarország egy keresztény gyökerekkel rendelkező, továbbra is mélyen vallásos – ez véleményem szerint már régen nincs így –  ország, úgy esetleg tegyünk is ezért ahelyett, hogy a rászorulók elől elvett pénzen bazári világító kereszteket húzzunk fel az ország minden pontján. Az egy dolog, hogy a miniszterek elnöke – és újabban annak drága fiacskája is – úgy látszik orvosi segítségre szorul – Istennel történő csevegésük apropóján -, ez azonban nem kéne hogy kihasson egy egész országra. Elég ha a hatalom bolondul meg, nem kéne még nekünk is ugyanerre a sorsra jutni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.