Május 27,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sajtószabadságot szeretnél? Vegyél magadnak újságot!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,129,285 forint, még hiányzik 870,715 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormánymédia egy cikk erejéig foglalkozott a sajtóetikával. Igen, jól olvasták, méghozzá a híresen nagyszerű, több Pulitzer-díjas Pesti Srácok hasábjain hozták le ezt a sajtótörténeti cikket. Na jó, igazából egy blogbejegyzésről van szó, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a kormánymédia hasábjain értekezik valaki arról, hogy miért is kellene az ellenzéknek saját médiát vásárolnia, ha érvényesülni szeretne. A sajtószabadság él és élni fog. Hogy ez miért van így? Mert Aristo bizony megmondta.

A libsi sajtómunkások azt szeretnék tehát, hogy az állami hirdetésekből jusson nekik is, segítve orgánumaik fennmaradását.

Mocskos állatok! Hát mit gondolnak ezek a libsi sajtómunkások magukról! Majd akkor juthat állami támogatás számukra, ha ők is képesek naponta tövig benyalni az Orbán-kormánynak – mint teszi ezt az Origo, a 888, a Pesti Srácok stb – addig azonban egy petákot sem. A kormánymédia is “megdolgozott” azokért az állami százmilliókért, hát dolgozzanak meg a libsik is.

A haladó magyar sajtó hangneme mindent alulmúlt az utóbbi időben. A kormányt és a Fideszt elterjedten, cikkenként legalább ötször, nevezik hazaárulónak, tolvajnak, hülyének és minden egyébnek, ami csak eszükbe jut. A kormány – nem csak a magyar, az összes – a hirdetési piacon általában a saját sikereit propagálja. 

Az ellenzéki sajtó kritizálja a kormányt. Óriási meglepetés, nemde Aristo? Sértő, esetenként még csúnya szavakat is használnak Orbán Viktor Miniszterelnök Úrral kapcsolatban. Néha még arról is cikkeznek, hogy a kormány több milliárddal lopja meg az Unió, valamint a saját polgárait. Pedig mindezt értünk teszik! Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, de még Tiborcz István is a magyar emberekért lop, ha lop. Aki mást gondol, az bizony nem érdemli meg az állami támogatást. Az már mellékes, hogy ez az adófizetők pénze, nem pedig a Fidesz sajátja, de hát részleteken ne akadjunk fenn ugyebár.

Aristo szerint tehát ha a kormány támogat egy hazai lapot, azért cserébe bizony kénytelen kormánypropagandát – szerinte ezek a kormány sikerei – hirdetni. Olyannyira, hogy ez a világ minden pontján így van. Nos az Angol BBC – melyet az angol kormány 5 éven keresztül, összesen 89,8 millió fonttal támogatott – nem volt teli az akkori kormányt éltető, hazug, a statisztikai adatokat kozmetikázó gyűlöletpropagandával. Voltak véleménycikkek és elemzések, a politikai paletta minden oldaláról. Na de haladjunk is tovább a fejtegetésben.

Nem is beszélve arról, hogy mit szólnának mindehhez a haladó olvasók? Akik azért veszik a lapot, hogy végre olyan dehonesztáló jelzőket olvassanak a hatalom ténykedéséről, amelyek nekik nem jutnak eszükbe. Elvégre ezért tartják a médiamunkásokat.

A Pesti Srácok bloggere szerint a médiamunkások azért kapják a fizetésüket, hogy olvasóik számára hazugságot gyártsanak a mindenkori kormány ténykedéseiről. És mennyire igaza van! Ezt teszi a teljes Origo, 888, Pesti Srácok trió – lehetne még sorolni – melynek médiamunkásai a fizetésükért cserébe képesek megírni a legmocskosabb hazug propagandát is, mindenféle gond nélkül. Ez nem egy újságíró feladata és egy értelmes olvasó sem ezt várná el, aki meg igen, az olvassa a Lokált.

Nálunk tökéletes sajtószabadság van. Mindenki azt ír, amit csak akar, vagy ami eszébe jut. Csakhogy ennek esetleges káros következményeit is vállalni kell. Például azt, hogy csak kevesen olvassák, vagy nézik. Azt pedig minden bizonnyal némileg túlzó elvárás, hogy mindehhez a megvetett kormány biztosítson fórumokat számukra.

Ez így is van, mindenki azt ír, amit csak akar. Egyszer, talán ha szerencséje van, még akár kétszer is. Azonban ha a hatalom bajszát folyamatosan megrángatja, akkor idővel bizony tönkremegy. Véletlen túlterheléses támadások érik, eltűnnek addigi támogatói – akiket csendben megfenyegettek – esetleg ha ezek egyike sem használna, szimplán Mészáros Lőrincre bízzák a dolgot. Ez lenne a sajtószabadság?

A kormány biztosít fórumot – és több millió forint közpénzt – azok számára, akik ugyan az olvasókhoz nem jutnak el – mivel kritikán aluli amit csinálnak -, de gond nélkül megírják a hatalom minden hazugságát. Noha osztják könyörtelenül a Lokált és a Magyar Időket önkormányzatoknál, hivatalokban, BKV-n és mindenhol ahol csak lehetőségük van rá, azok többségében bizony a kukában kötnek ki. Az állami milliárdok ugyanis nincsenek egyensúlyban a minőséggel. Mondjon nekem valaki akár egy olyan hazai kormányoldali újságot vagy weboldalt, amelynek minősége eléri legalább az elvárható minimumot! Ameddig ilyen nincs, addig miről beszélünk?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.