Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mossunk kezet, értem…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Moss kezet! címmel kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mégpedig nem másért, mint a kórházi fertőzések visszaszorításáért. Nem alkoholos fertőtlenítőszert, de még csak nem is szappant vesznek azoknak a kórházaknak, ahol ezeket egyszerűen vagy maguk a betegek, vagy pedig az orvosok viszik be. Nem. Kampányt indítanak azért, hogy mindenki megértse: a kézmosás egy fontos dolog. Hogy ezt mégis mivel oldják meg az orvosok – ha az állam már nem gondoskodik erről – az senkit sem érdekel. Nézzünk hát hülyének mindenkit, beteget és orvost egyaránt és próbáljuk meg kioktatni őket.

A kampány apropója Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója, aki hazánkban – és a világon – elsőként hívta fel a figyelmet a kézmosás fontosságára, így nem kissé ironikus, hogy napjainkban Magyarországon még mindig problémát jelent a kézfertőtlenítők használata. Kórházak tucatjai nem rendelkeznek elegendő fertőtlenítőszerrel, évente több ezer beteg hal bele a kórházi fertőzések komplikációiba. Erre itt van nekünk a mi nemzeti kormányunk, amelyik mindenkit hülyének néz.

A kormány tehát úgy tesz, mintha törődne a betegek sorsával, mintha érdekelné az, hogy évente hány ezren halnak meg idő előtt, mert az állam képtelen a saját feladatát ellátni. Úgy tesz, mintha törődne ezzel, miközben a többször követelt adatokat – a kórházi fertőzések száma, intézetenként lebontva – sem akarta kiadni arra hivatkozva, hogy a laikusok félreértenék a statisztikákat. Vagyis a laikusok – te és én, mindannyian – hülyék, a magas halálozási számot még úgy értelmeznék, hogy gondok vannak a rendszerrel, miközben nem is. Legalábbis a kormány ezt szeretné elhitetni.

Hogy mi az oka ennek a magas halálozási aránynak? Például a fertőtlenítőszerek hiánya. Na de ez kinek a felelőssége, kérdem én? A hülye betegé, aki elfelejt kezet mosni, mielőtt kiveszik a vakbelét? Esetleg az orvosé, aki ugyan szívesen bemosakodna a műtét előtt, de nincs mivel, mert hát a kormány nem tartja fontosnak ellátni a kórházakat? Ennek az egész állapotnak pontosan egy felelőse van, ez pedig nem más, mint a magyar állam. Nem az egyszerű beteg és nem is az orvos tehető felelőssé az évi több ezer halottért. Mi ugyanis tisztában vagyunk a kézmosás fontosságával, de ha nincs mivel, úgy bizony elég nehéz dolgunk van.

Az uniós országok közül Magyarországon használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő szert (6 liter/1000 betegnap) szemben például Svédországgal, ahol ez a szám több mint a hatszorosa – 40 liter – a magyar adatoknak. A kormány tehát továbbra is csak pofázik és minket néz hülyének, miközben a probléma megoldásához mindössze egy dologra volna szükség, kézfertőtlenítőre. Nem kampányra, nem kioktatásra, nem a betegek és az orvosok hülyének nézésére, hanem szappanra.

Kásler Miklóssal csak egy újabb pojáca érkezett az embertelen minisztérium élére, aki Semmelweis Ignác felfedezését egy nemzet sikerének nevezi, de azt a felfedezést már a legkevésbé sem akarja használni. Kásler Miklós onkológusként valószínűleg a saját szemével látta, hogy mik a valós gondok a hazai egészségügyben, mégis beállt azok sorába, akik inkább értelmetlen látszatintézkedésekre költik a milliárdokat, a probléma valós megoldása helyett.

Mint mondta, Semmelweis leginkább Prométheuszra emlékezteti, aki lehozta a mennyekből a lángot és a tüzet, míg Semmelweis lehozta az emberi életet, hogy lángoljon és világítson.

Noha a fenti Kásler idézet kezdődő elmebaj jeleit mutatja, mégis értelmet nyer a mai magyar egészségügyben. Az EMMI fogta és felgyújtotta a Semmelweis által lehozott emberi élet fáklyáját, mely azóta is hatalmas lángokkal ég, ezidáig több tízezer ember halálát követelve. Hogy ez a mészárlás mikor ér véget, csak is az EMMI tudhatja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.