Május 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs gond itt a családfelfogással, az Orbán-kormánnyal annál inkább

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár az Európát érintő demográfiai kihívásokról, súlyos demográfiai válságról szólva hiányolta, hogy uniós szinten még meg sem fogalmazták a válság okát.

Ma egyetlen olyan európai uniós tagállam sincs, ahol elegendő gyermek születne akár csak a népesség fenntartásához – mondta, hozzátéve: az uniós népességnövekedés egyetlen és kizárólagos forrása a migráció.

Úgy fogalmazott, Európa ma az üres bölcsők kontinense, és benne Közép-Európa az üres bölcsők régiója, mert bár a fiatalok szeretnék, mégsem születik elég gyerek. Szerinte ebben komoly szerepe van az értékvesztésnek, annak, hogy egy társadalomban mennyire számít fontos értéknek a család vagy a gyereknevelés.

A problémák között említette, hogy egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás időpontja, így például ma Magyarországon átlagosan 30,3 éves korukban szülnek a nők.Hangsúlyozta: Magyarország nem a migrációban, hanem saját, családalapításra készülő fiataljai támogatásában látja a megoldást a demográfiai kihívásokra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családalapításhoz stabilitásra, kiszámíthatóságra, fizikai, anyagi, erkölcsi biztonságra van szükség, és a magyar kormány ezt akarja biztosítani a fiataloknak.

Novák Katalin szerint – a fenti sorok egyébként az MTI hírből származnak – komoly szerepe van a magyar gyermekek meg nem születésében annak, hogy már nem fontos érték számukra a család, valamint a gyereknevelés. És ezt Novák teljesen komolyan gondolta úgy, hogy legalább otthon a tükör előtt ő is pontosan tisztában van azzal: ennek szinte semmi köze a valósághoz. A huszonévesek nem azért nem vállalnak gyereket manapság, mert számukra nem jelent értéket a család és még csak nem is azért, mert nem szeretnének a gyermeknevelés keserveivel foglalkozni.

Azért nem vállalnak gyereket, mert nincs hova! Amikor nincsenek biztos munkahelyek – mint mondjuk voltak évtizedekkel korábban – nincs pénzügyi stabilitás sem. Azaz kiszámítható, tervezhető jövő. Ha pedig ezek egyike sem áll fenn, akkor mégis hova vállaljon gyereket az ember? Kedves Katalin, a hozzám hasonló fiatalok nem értéket vesztettek, így egyáltalán nem az a megoldás, hogy a család fontosságát sulykolják az emberek agyába úton-útfélen. Azzal ugyanis mi pontosan tisztában vagyunk.

Novák szerint az is probléma, hogy kitolódott a gyermekvállalás időpontja, átlagosan 30.3 éves korra. Ez szerintem is probléma, de erről nem kizárólag a családok, hanem az állam is nagyban tehet. Ezek a családok nem azért vártak ilyen sokáig, mert körbe szerették volna utazni a földet mielőtt családot alapítanak (bár azzal sem lenne semmi gond), hanem legalább egy olyan lakást szeretnének maguknak, amiben elfér egy rohadt gyermekágy! Sokunknak ez évtizedekig tart, nem beszélve arról, hogy egy stabil munkahely megszerzése egyre nehezebb idehaza.

Senkinek sem az az álma, hogy 30 évesen, gyermek és család nélkül robotoljon egy gyárban, azzal a tudattal, hogy holnap még talán lesz munkája, de holnapután már nem biztos. Egy olyan országban, ahol a politikai véleménynyilvánítás egyik napról a másikra utcára tehet valakit, oda igen bátornak kell ahhoz lenni, hogy valaki gyermeket vállaljon. Egy olyan országban, ahol a saját lakás és autó sokaknak csak álom, ne csodálkozzunk azon, hogy a gyermekvállalás csak felesleges teher lenne. És nem azért, mert azok a családok nem szeretnének gyermeket, hanem mert annak a gyermeknek méltó, szép életet is szeretnének biztosítani. Olyan életet, melyet Magyarországon egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak, hacsak nem a Mészáros vagy a Matolcsy család rokonai.

Magyarország nem a migrációban látja a megoldást, hanem a fiataljai támogatásában – mondta Novák Katalin nagy büszkén. Hát köszönjük, Katalin, de attól, hogy a migrációt elutasítja a kormány, még nem fog több gyermek születni. Azok a családok, akik komolyan gondolják a családalapítást, már rég emigráltak egy olyan országba, amely nem csak ígérgeti a családfenntartáshoz alapvető környezetet, de meg is teremti. Ezen családok gyermekei már nem magyar honban, hanem valahol Nyugaton születnek meg.

Gyermekek ezrei, az országhatáron kívül, míg idehaza egyre csak fogy a magyar. Hamarosan megoldhatatlan lesz az idősek nyugdíjának kifizetése, hisz nem lesz elég befizetés. Azért nem lesz, mert fiatalok százezreinek elege volt a kormány működéséből és egy másik országba menekültek. Nem tudom hibáztatni őket, hisz ki ne élne azzal a lehetőséggel, hogy pár ezer kilométert utazva megadhatja a családjának azt, amit Magyarországon egy élet munkáját beleadva sem engedhetne meg magának soha. Áldozatai vagyunk mi mindannyian ennek a kormánynak. Idősek és fiatalok egyaránt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.