Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A kormányhoz köthető személyek adtak megbízást a magyar civilek elleni külföldi titkosszolgálati akcióra (1. rész)

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Korábbi bejegyzésünkben vázoltuk, hogy a siewert.org oldalra a mai napon felkerült, és a fent olvasható címet viselő írás jó ideje elérhetetlen. Ameddig a felület helyreáll, az írás teljes terjedelmében alább olvasható. Az eredeti oldalon EZEN A LINKEN volt elérhető a cikk, remélhetőleg hamarosan újra hozzáférhető lesz mindenki számára. Addig is az alábbiakban – Siewert András, a Migration Aid vezetője beleegyezésével – változtatások nélkül közüljük:

Amikor március 19-én a Magyar Idők hasábjain megjelent Bayer Zsolt írása, kritikus napok következtek számomra. Aznap szinte biztossá vált: magyar kormányzati körök is érintve vannak abban, hogy egy külföldi csoport titkosszolgálati eszközökkel lejárató anyagokat próbált kreálni magyar civil szervezetekről. A választási kampány hajrájában jártunk, a hatalom reakciói kiszámíthatatlanok voltak. Az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat még aznap éjjel külföldre juttattam és egy hétre elhagytam az otthonom. Abban biztosak voltunk, hogy mindenkit – megbízót, titkosszolgálatokat – meg fog lepni a sajtótájékoztatónk után kialakult helyzet, de amit nem tudhattunk: ki hogyan fog reagálni. Megpróbálnak elhallgattani? Megkísérlik begyűjteni vagy megsemmisíteni a bizonyítékokat? A félelem tapintható volt.
Időre volt szükségünk. Abban reménykedtünk, hogy ami elhangzik a sajtótájékoztatón – még ha számtalan kérdést nyitva is hagy -, felkelti néhány oknyomozó újságíró figyelmét, akik rávetik magukat a témára. Mi túl kicsik, az ügy szálai túl kiterjedtek és komplexek voltak ahhoz, hogy egyedül fel tudjuk őket göngyölíteni.

Elkezdjük összeilleszteni a teljes képet

Így is történt. A Politico, az index.hu, a BuzzFeed és a The Intercept is mélyre ásott. Kiderült, az ügy messze túlmutat a Migration Aid-en, egy széleskörű, több országra kiterjedő akció volt. Itt most csak dióhéjban foglaljuk össze a lényegét.

2017. december 15-én Jevhen Bisztrickij, az ukrán Open Society Foundation vezetője e-mailt kap egy magát Anna Bauernak nevező személytől, aki a madridi Tauro Capital nevében egy bécsi találkozóra invitálja, partnert kerestek egy menekülteket segítő projekthez.

sub-buzz-26696-1522961216-2

2017. december 16-án Ali Mahmud Alrabi ír levelet Balázs Dénesnek, akit egy amszterdami találkozóra hívnak.
2017. december 19-én kaptuk az első e-mailt a magát Smart Innotechneknek nevező cég képviselőjétől.
2018. január 9-én találkoztunk a bécsi Intercontinental szállóban a cég két képviselőjével: Grigori Alexandrovval és asszisztensével. A találkozón készült hangfelvétel alapján a Magyar Idők március 19-én és 21-én írt leleplezőnek szánt cikkeket.
2018. január 15-én, szintén a bécsi Intercontinental szállóban találkozott egy magát Andrej Novaknak kiadó férfival és az Anna Bauerként bemutatkozó kolléganőjével Jevhen Bisztrickij. Róluk kiderült, ugyanaz a két személy, akivel mi találkoztunk pár nappal korábban ugyanabban a szállóban. A titokban készített hangfelvételről március 29-én írt Bayer Zsolt a Magyar Időkben.
2018. január 22-én találkozott Amszterdamban Balázs Dénes, a Civil Liberties Union for Europe nevű német, Soros György által támogatott civil szervezet képviselője, a magát Bahrein-i illetőségűnek kiadó Orion Venture Capital két képviselőjével, a hölgy a Jasmijn Kooij, a férfi az Ali Mahmoud Alrabie nevet használta. A találkozóról titokban hangfelvétel készült, ami alapján március 15-én jelent meg egy cikk az izraeli Jerusalem Postban, majd egy nappal később a Magyar időkben.
2018. február 8-án a New York-i Ritz szállóban Tracie Ahern-nel, a Soros Fund Management korábbi tisztségviselőjével találkozott egy magát Pierre Remy-nek nevező személy. A titokban készített hangfelvétel szintén a Magyar Időkben jelent meg. Ezzel a hangfelvétellel kapcsolatban felvetődött, hogy a szövegösszefüggéseket megváltoztatva vágták meg, sőt lecserélték a felvételt titokban készítő személy hangját. Erre a beszélgetésre hivatkozba került be a kormányzati kampány-kommunikációba a “2000 Soros-zsoldos” kifejezés,
2018. február 9-én került sor a második bécsi találkozónkra ugyanott és ugyanazzal a két személyel, akivel január elején is találkoztunk.
2018. március 10-én Alrabie úr – aki korábban Balázs Dénessel találkozott Amszterdamban – asszisztense (akit ezúttal Helen Van der Berg-nek hívtak) e-mailt írt William Newton-Smith-nek, aki korábban a londoni székhelyű Open Society Foundation vezetője volt. Őt azzal keresték meg, hogy egy Dubaiban tartandó konferenciára szeretnék meghívni.

sub-buzz-10176-1522961306-2

2018. március 13-án sor is került egy találkozóra a londono Rosewood Hotelben, amin Van der Berg és Alrabie is részt vett.

A fentieken kívül a csoport megkereste a magyar Helsinki Bizottságot, a TASZ-t (őket szintén Alexandrovék). A Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodáját egy magát berliniként kiadó Finwaves nevű cég kereste meg. Ezekben az esetekben nem jött létre találkozó. A Finwaves ennek ellenére szintén felszívódott és weboldaluk, elérhetőségeik megszűntek.

sub-buzz-18324-1522961382-7

Mielőtt végképp elveszítjük az áttekintést ebben a szövevébyes kémügyben, az alábbi tablón összefoglaltam a legfontosabb neveket és azt a kapcsolati hálót, ami összeköti a kémügy közvetlen és közvetett szereplőit.

ki-kicsoda

Az első furcsaság, ami felébreszti a gyanút

Az egész ügyben volt egy aprócska mozaik, amit sehogy sem tudtunk a helyére illeszteni. Ez az aprócska mozaik vezetett oda, hogy már január közepén felmerült: belpolitikai szála lehet a Smart Innotech megkeresésének.

Ez az apró mozaik: az Alexandrov által írt levél december 19-én a privát e-mail címemre érkezett. Ezt az e-mailt nagyon szűk körben használom, így egy évre visszamenőleg készítettem egy listát arról, kiknek írtam erről a címről. Gyorsan rádöbbentem: van egy állami szerv, amelynek az adatbázisában ez az e-mail szerepel a nevemhez kapcsolva: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Ehhez háttérinfóként annyit kell tudni, hogy a SIRIUS.HELP nevű csoportnak, amelynek alapítója és koordinátora vagyok, 2016. szeptemberétől 2017. májusáig belépési engedélye volt többek között a tranzitzónakba. Mivel ez nem a Migration Aid tevékenysége volt (csak támogatták adományokkal az ottani munkát), a SIRIUS.HELP-hez kapcsolódó levelezést a BMH-val részben erről az e-mail címről bonyolítottam.

bmh-sirius

Ahogy már egy előző írásban említettem, január 3-án, mielőtt még elküldtem volna az aktuális mobil számomat a Smart Innotechnek, telefonhívást kaptam tőlük. Nem az aktuális számomon hívtak, hanem azon, ami a fenti táblázatban a privát e-mail címem mellett szerepel.
2017. május végén – váratlanul, miközben pont egyeztettünk a BMH-val a júniusi tranzitos programokról – megvonták a SIRIUS.HELP belépési engedélyét (egyébként ezzel egyidőben a Helsinki Bizottságét is). Hivatalos indoklás nem volt, de belső csatornákon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem szakmai döntés volt; felülről szóltak le a vezetősegnek, politikai döntés született.

Tehát. 2017. májusában legfelső szinten (a BMH igazgatójának felettesei a belügyi államtitkár és a miniszter) valaki meglátta a nevemet a BMH engedély-listáján. Döntöttek a belépési engedély visszavonásáról és a birtokukban voltak a személyes elérhetőségeim. És mit tesz isten, két héttel később a Magyar Idők nevű kormányzati lap elkezdte ontani a cikkeket a szervezetről, méghozzá abban a kontextusban, hogy a Migration Aid Soros-szervezet. A lap azt megelőzően másfél évig nem foglalkozott a Migration Aid-del és nem említette olyan összefüggésben, hogy Soros-szervezet lenne. Honnan jött a hirtelen ihlet? Méghozzá már az első cikkben azzal a kontextussal, hogy a Migration Aid Soros-szervezet?

Folytatjuk…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.