Május 24,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Milyen reménytelen hely az, ahol a nyolc éves gyerek rajzolás közben azt ismételgeti, hogy stopsoros?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,073,314 forint, még hiányzik 926,686 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Idézek, jó? Jó.

A hét eseménye volt számunkra a düsseldorfi rendezvény, ahol Soros György humanitárius díjat kapott, és a díjjal járó 10 ezer eurót, ami kb. 3 millió forint, alapítványunknak, az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlotta fel.

Mielőtt kiutaztunk, órám volt az egyik faluban. Szegregált osztályban, hátrányos helyzetű, zömében roma kicsikkel. Rajzoltunk, és közben hallom, hogy egyikük próbálgatja: stop sors… stop sorsos, végül többen segítenek, és megvan helyesen kimondva is: stop soros. „Mi ez, amit mondtatok?” kérdezem tőlük. „Az egy ember, egy nagyon gonosz ember, aki betelepíti a migráncsokat Magyarországra. Akit meg kell állítani, úgy, hogy stop. Azt jelenti, hogy állj meg.” – mondja egyikük. „És kik azok a migránsok?”- kérdezem. „Azok olyan fekete emberek, akik bántanak mindenkit. Anyukám ki is töltötte azt a papírt, és visszaküldte, hogy ne engedjék be őket.” „Az a Soros nagyon gonosz.”- erősíti meg a másik. „Képzeljétek”- mondom – „holnap meg elutazok majd, mert ez a Soros ad pénzt nekünk arra, hogy vehessünk rajzeszközöket, meg tudjunk segíteni, hogyha valamelyik család bajban van.” „Az nem lehet”- vágott közbe egy kicsi – „megmondta a tv is, hogy az az ember gonosz.” „A tv-ben annyi minden van. Pl. ufók, meg vámpírok is. Mégsem hisszük el, hogy ezek vannak. Nem?”- próbálok vitázni. „Nem, de ez más”- hajol közel hozzám a gyerek, és a mondat második felénél lehalkítja a hangját, úgy mondja, mélyen a szemembe nézve – „az igaz, mert azt Orbán Viktor mondta.” (L. Ritók Nóra, 2018. március 25)

Idézet bezárva. Sokat beszélünk arról, és teljesen jogosan beszélünk sokat arról, hogy ha egy ország jövőjét téglánként, letelepedési kötvényenként, termőföldenként, kastélyonként, alkotmányos költségenként, közpénzmilliónként és milliárdonként szétlopják, és teszik ezt különösen egy olyan időszakban, amikor történelmi nagyságrendben áramolnak az országba olyan fejlesztési források, amelyek soha eddig és soha ezután, ott évtizedekbe kerülhet újjáépíteni a romokat.

Arról viszont soha nem lehet eleget beszélni, ami az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének fent leírt, szó szerint hátborzongató gondolataiból kiolvasható. Mit lehet erre mondani? L. Ritók Nóra szerint nehéz erre mit mondani. Szerintem pedig nem csak kegyetlenül nehéz erre bármit is mondani, hanem szinte lehetetlen. Azért megpróbálom. Bár egy nyolc éves gyereknek konkrétan nincs mit mondani. Mert egy nyolc éves gyerek szájából visszahallani az Orbán kormány évek óta üvöltve hörgő hazugságait – súlyosságát, tragikumát tekintve – nem mérhető azzal, hogy ökölbe szorult agyú és lelkű fideszes rajongók kidagadt erekkel a nyakukon szajkózzák a kormányzati propaganda mocskát.

Milyen jelene és jövője van egy olyan országnak, ahol a nyolc éves, (hátrányos helyzetű) gyerek rajzolás közben, öntudatlanul azt ismételgeti, hogy stopsoros? Ahol a nyolc éves gyerek tudja, hogy a fekete bőrszínű embert onnan lehet megismerni, hogy bánt minket. Ahol az a gyerek azt is tudni véli, hogy Orbán Viktor szava maga a megkérdőjelezhetetlen igazság. És egyáltalán: ahol még a nyolc éves gyerek is tudja, ki az az Orbán Viktor, akinek minden szava aranyköpet, mert megmondta a tévé.

Ha van az elmúlt nyolc éves fideszes – kormányzásnak alig nevezhető – ámokfutásnak megbocsáthatatlan bűne, az ez. A nap 24 órájában felelőtlenül szajkózott elmebaj, amelynek következményei ma még aligha felbecsülhetők, de a bűzös nyomai már most itt élnek velünk: 5-8-10 éves gyerekek már egymás között arról beszélnek, hogy Soros egy csúnya, gonosz ember, akitől félni kell. Ez nem állapot, ez maga a katasztrófa, és nagyon remélem, hogy ezúttal legalább nem kerül elő egyetlen 8 éves gyerek kedves szülője, nagyszülője sem, hogy megmagyarázza, miért van ez rendjén.

Az már önmagában tragédia, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei sem kérdőjelezik meg azt, amit a tévé mond (ennek számos oka van, nem célom általánosságban megvetni őket ezért), nem gondolkodnak, nem kételkednek, egyszerűen képtelenek szelektálni a rájuk zúduló hazugságok áradatából. Az viszont pláne tragédia, hogy meg sem próbálják megóvni, mert szinte lehetetlen megóvni (ennek is számos oka van) a gyerekeiket a közélet mocskától. Igen, az önmagában borzasztó, hogy a valódi információktól, a valóságtól elzárt komplett országrészek ivarérett lakossága rettegve gyűlölködik, vicsorog és sorosozva migránsozik, de az, hogy ártatlan gyerekek mindennapjaiban is ez köszön vissza, az gyalázat. Nem liberális gumicsont, nem demagógia, hanem az össznépi szellemi nyomor és pusztulás bizonyítéka.

Lehet, hogy nem én vagyok ennek a megmondhatója, de akkor mondják meg mások: mennyire normális az, hogy egy óvodás-iskolás gyerek fél, mert Orbán Viktor a tévében azt mondta, hogy az a csúnya, gonosz ember, aki ránk szabadítja a fekete embereket, akik minket bántani akarnak? Meddig kell még következmények nélküli pörgetni ezt az aljas propagandát ahhoz, hogy elég sok szülő, nagyszülő agyához kapjon és felfogja, mekkora kárt tesz a gyerekeiben, unokáiban ezt a parttalan gyűlölködés? Mikor teszi fel magának a kérdést, hogy neki szülőként, nagyszülőként milyen szerepe van abban, hogy a gyereke, unokája, akinek elvileg felhőtlen gyerekkoráért ő mindent megtesz (több, vagy kevesebb sikerrel) gonosz emberek, fekete emberek árnyékában nevelkedik és rajzolgatás közben azt fújja, amit a tévében hall, amit a kitapétázott köztereken az arcába okádnak a plakátok?

Ki akar ilyen országban élni, meddig lehet egy ilyen országban élni, ahol a minden a félelemre, a félelemkeltésre, az agymosásra, a zsigeri, alantas ösztönök felkorbácsolására épül? Ez nem szégyen, ez bűn. Ebből a kormányzati bűnözésből nem lehet kimaradni. Az, hogy egy fél ország felnőtt ivarérett lakossága egy 90 éves öregembertől retteg úgy, hogy már a 8 éves gyerekek az iskolában is migráncsoznak és gonoszembereznek, az annyira beteg, hogy bármit írnék, a szavak súlytalanok és nevetségesek lennének. Ez valóban egy reménytelen helyzetben lévő, agonizáló, az önérdekérvényesítésre képtelen, vagy azt magasról leszaró ország. Amivel nem elsősorban az a baj, hogy elsikkasztották, hanem hogy évtizedekre megmérgezték. A lelkét, az agyát, a józan ítélőképességét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.