Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs az az oktatási tervezet, mely többet érne egy zsák krumplinál, egy szegénységbe sodródott településen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pár napja hivatalosan is beköszöntött a tél, vele pedig az éjszakai fagyok. A hóval borított területeken napközben is ritkán kúszik a hőmérő higanyszála nulla fok fölé. Olyan időszak ez, amely a szegény családok számára minden évben a legnehezebb. Tűzifáról és meleg élelemről kell gondoskodnia azoknak, akik túl szeretnének élni egy újabb telet. Ez az a réteg, melyet a politikusok a legundorítóbb módon próbálnak meg rávenni arra, hogy szavazataikkal őket támogassák. Ha ezt megteszik, kapnak egy zsák krumplit, egy kis tűzifát, vagy épp két tucat tojást. Ilyenkor mutatkozik meg igazán, ki milyen szintre képes lesüllyedni egy pár szavazatért cserébe.

Azzal, hogy a választások rohamléptekkel közelednek, a szavazatvásárlási kísérletek száma is megtöbbszöröződik. Ki állami költségvetésből – a mi pénzünkből – teszi ezt Erzsébet utalványok és „rezsicsökkentés” formájában, ki pedig „saját” pénzen megvásárolt tojást osztogatva, a dobozon az ő nevét feltüntető díszítéssel. Legyen az krumpli, tűzifa vagy épp tojás, a cél mindig ugyanaz. A szegény családok szavazatainak megvásárlása. Itt szó nincs valós adományokról, vagy épp jószívűségről, ez semmi más, mint gusztustalan, a célért mindent bevető politikusi viselkedés.

Budafok-Tétényben a minap kedvezményes krumplit osztottak a helyieknek. A krumpli – mely valamilyen oknál fogva Székelyföldről érkezett – zsákonként 300 forintért volt megvásárolható, kizárólag az ott lakóknak, háztartásonként maximum egy zsákkal. Az osztás biztonságos lebonyolításáról a Valton Security gondoskodott – mégis, milyen atrocitásra számítottak? –, ahol az Együtt politikusa, Kóber György szerint a fideszes képviselő jelenlétében névvel és lakcímmel volt átvehető minden zsák krumpli. Vajon lista készült? Esetleg nem szerették volna, hogy más – nem helyi – szegények is galád módon krumplit vásároljanak? Mindenki döntse el maga.

Fotó: RTK Klub

Fotó: RTK Klub

De nem kell Székelfyöldig menni a segélyekért, a VI. kerületi önkormányzat ugyanis ingyen tojásokat osztogatott a rászorulóknak. Azonban mielőtt kiosztották volna azokat, szépen becsomagolták, mégis csak jobban néz ki az úgy. A csomagolópapír pedig nem más volt, mint egy Bajkai István, VII. kerületi alpolgármester nevét jelző szórólap. Ő az, aki a Fidesz-KDNP színeiben jövőre indulni fog a a VII. kerületet, valamint a VI. kerület egy részét magába foglaló budapesti választókerületben. Szavazatvásárlás? Ugyan! Bajkai az RTL Klub kérdésére azonnal megmagyarázta: ő azokat a tojásokat a „saját” pénzén vette, jótékonysági célból és fogalma sincs, miért kerültek kiosztásra.

Merő véletlen az is, hogy az ő nevével ékes csomagolás volt minden doboz tojáson. Még véletlenül sem szavazatvásárlás történt, hogy gondolhatunk ilyet? Ő csak segíteni szeretett volna a rászorulókon, hisz ő egy csodálatos ember. Még szerencse, hogy ennyi csodálatos képviselőnk van, akik mindenfajta hátsó szándék nélkül osztanak krumplit és tojást. Mi lenne velünk nélkülük?

Mintegy zárszóként jegyezném meg, az ugyancsak sokszor szavazatvásárlási célt szolgáló szociális faosztást. A tűzifa ára már évek óta meredeken emelkedik, ugyanis egyre nagyobb a kereslet iránta. A magas árak miatt egyre nehezebbnek ígérkezik minden fűtési szezon, azonban a kormány ahol csak tud, segít. A Magyarországon 600 000 háztartásban használatos tűzifát ugyanis önkormányzatok osztják a rászoruló családoknak. Így a választások közeledtével érkeznek azok a fával megrakott teherautók és krumpliszsákoktól duzzadó utánfutók.

Nincs az a tojás vagy krumpli, amit nem adna meg a drága képviselő az ő hőn szeretett választóiért. Aztán ha jól viselkednek – és szavaznak – talán jövőre is kapnak valamit. Kampánystratégia, gazdasági tervek? Minek az, ha a szegényeket kihasználva is választásokat lehet nyerni? Nincs az az oktatási tervezet, mely többet érne egy zsák krumplinál, egy szegénységbe sodródott településen.

Ameddig lesznek olyan családok, ahol egy segélycsomag életet menthet, addig lesz szavazatvásárlás is. Ne csodálkozzunk hát azon, hogy a kormánynak nem célja ennek a rétegnek a valós, hosszú távú megsegítése. Hülyék lennének szavazatokat veszíteni. Sajnos ez nem csak a mostani rendszer bűne, ez az elmúlt évtizedek politikai vezetésének a bűne. Egy bűn, mely talán pusztítóbb bármi másnál.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.