Május 22,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Nem azért, mert cigány. Azért, mert morális hulladék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,664,084 forint, még hiányzik 1,335,916 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindig amikor a romákat támadják bármilyen ügyben, vagy Farkas Flóriánt támadják – volt elég támadásban része, ebben is sorstársak vagyunk -, akkor mindig meg szoktam kérdezni: nem azért támadják, mert cigány? Nem lehet, hogy van ebben egy rejtett rasszizmus?

 

A cigányokat lehet, azokat lehet, azokról lehet mondani, hogy lopnak, csalnak, hazudnak, azt lehet büntetlenül tenni Magyarországon. Én ezt kikérem magamnak az ő nevében is! (…) a cigányoknak is jár az ártatlanság vélelme.

 

És azt is hadd mondjam el, hogy közben pedig nekünk – hadd mondjam így – és nektek kétszeresen oda kell figyelni, hogy rendben legyenek a számlák, rendben legyenek a programok, rendben legyenek az eredmények, rendben legyenek a kifizetések. Kétszer úgy kell odafigyelnünk, mint másoknak, mert minket kétszeresen meg háromszorosan figyelnek.

 

És én ezért – és erre Farkas Flórián a tanú – amikor szabálytalanságot látok, akkor igenis eljárok. Igenis vizsgálatokat rendelek el, és ha kell, bizony szomorúan, de még feljelentést is tesz az ember. Mert nagyon fontos, hogy mi tudjuk azt mondani, hogy tiszta kézzel vagyunk benne a roma politikában.

 

Ez az egyik része, a másik része meg az, hogy akit alaptalanul vádolnak, azt viszont megvédjük, azt viszont nem hagyjuk ott az út szélén, mert nem tűrjük el, hogy csak azért vádoljanak valakit alaptalanul, mert ő cigány Magyarországon.

Ha van megmagyarázhatatlan, vagy túlságosan is megmagyarázható, ám a nyilvánosság elől gondosan, évtizedekre eltitkolt tragédiája ennek az országnak, akkor mind közül az egyik legsötétebb és legijesztőbb történet az, ami Farkas Flórián személyét kormányokon, elveken, pártszimpátiákon átívelően körbelengi.

A fenti gyomorforgató szemelvény még mindig a Lungo Drom 27. születésnapi bulijáról való, és Balog Zoltán sokmindenminiszter fogai kerítésén át szökellt bele a helyszínre buszoztatott biodíszlet orcájába.

Miután a körbebiztosított rendezvényre – amelynek résztvevőit letiltották arról, hogy szóba álljanak a sajtóval – csak a kormányhoz közel álló nemmédiumokat engedték be, és miután az MTI tudósítása meglehetősen finomítva hozta nyilvánosságra az elhangzottakat (mondjuk, így is pont elég durva volt), ízlelgessük egy kicsit Balog beszédének fenti részletét. Amelyet – mivel akkora nagy sikertörténet a romák felzárkóztatása, hogy csak a sajtó kizárásával lehetett tortát vagdosni a jól megérdemelt ünneplés jegyében – egy úgynevezett titokban készült felvétel örökített meg.

Összehasonlításképpen teszem ide, hogy az MTI olvasatában Balog fenti mondanivalója ezt jelenti:

– partnernek, egyenrangú félnek kell tekinteni a cigányságot, és hibás az a politika, amely tettesként vagy áldozatként tekint a romákra;

– kirekesztés helyett összetartozásra, politikai felelőtlenség helyett felelősségre egymásért és saját magunkért, megosztottság helyett együttműködésre van szükség;

– akit alaptalanul vádolnak, azt megvédik.

Mivel eléggé nyilvánvaló, hogy már megint a csúsztatások, a féligazságok és a valóság bizonyos részeinek elhallgatása köszönt vissza az állami közpénz hírügynökség munkájában, tisztázzunk néhány dolgot.

Farkas Flórián botránymentes éveiről változatlanul azt lehet tudni, hogy az általa alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet, amelynek már 2015 augusztusa óta a leghátrányosabb helyzetűek – elsősorban romák – számára kellene folyamatos továbbképzési- és munkalehetőséget biztosítania, szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra verte el az erre a célra elnyert európai pénzt.

A program 2,5 milliárdos összköltségvetéséből 1,6 milliárdot követelt vissza az Országos Roma Önkormányzattól maga Balog Zoltán és az Emmi, hét lungo dromos országos roma önkormányzati képviselőt gyanúsítottként hallgattak ki (=rabosítással járó kihallgatás) éppen a szülinapi buli előtt 11 nappal, a költségvetési csalás gyanújával zajló nyomozás részeként, és Balognak erre még mindig az a mondanivalója, hogy ma Magyarországon Farkas Flóriánt azért támadják, mert cigány.

Ugyanezt a gyalázatos poént Lázár János már tavaly márciusban is elsütötte, amikor a Farkas viselt ügyei iránt érdeklődő újságírót rasszistázta le szemet forgatva, álmegrökönyödve. Miközben tudható volt, hogy Farkas Flórián díszcigány aláírása szerepel több gyanús szerződésen, miközben a rábízott milliárdos nagyságrendű pénzeknek nyoma veszett, a magyar kormány rendre rasszizmussal vádolja azokat, akiket jogosan érdekel, hogy ennek az országnak az élén miért bűnözők állnak.

Balog meg az utókor kedvéért írjuk ide:

Farkas Flórián nem azonos a cigánysággal. Akik Farkas Flórián mocskos ügyleteire kíváncsiak, azok nem támadják Farkas Flóriánt, pláne nem támadják a cigányságot bármilyen ügyben, hanem jogosan elvárják, hogy a közpénzzel visszaélő bűnözőgyanús egyéneket (nemzetiségtől, vallástól, cipőmérettől függetlenül) vonják felelősségre ebben a nagyon is konkrét ügyben.

A vérkorrupt, gyáva, a mindenkori kormányokhoz lelkiismeretfurdalás nélkül dörögölőző Farkas Flórián sorstársának lenni nem dicsőség, lelkészminiszter úr! Mint ahogy az sem ad büszkeségre okot, hogy Farkas Flórián tisztességére Farkas Flórián a tanú.

Senki nem állította, hogy a cigányok kivétel nélkül lopnak, csalnak, hazudnak, ellenben Farkas Flórián áldásos tevékenysége önmagában bizonyíték a lopásra, csalásra, hazudozásra.

A társadalom egy részét (az úgynevezett álliberálisokat balogul) lerasszistázni csak azért, mert a kormány elhatárolódás helyett a vállára emel egy olyan embert, aki felesleges és túlárazott ingatlanberuházásokba, túlfizetett vezetők örömébe, indokolatlan felújítási munkákba és belsőépítészeti tervezésekbe, a csillagos eget rugdosó  rezsi- és karbantartási költségekbe, szemet gyönyörködtető faliórákba és faliképekbe, vagy darabonként 1 milliós mikrohullámú sütőkbe öli a cigányság felzárkóztatására szánt pénzeket, aki még az életrajzában is hazudik, azt bizony nagyon is megalapozottan vádolják.  Nem azért, mert cigány, hanem mert egy morális hulladék.

Azt mondani a cigányoknak, hogy azért kell tisztességesnek lenniük, mert őket jobban figyelik, mint másokat, lehangoló képet fest arról, hogy miféle erkölcsiséggel rendelkező emberek irányítják ezt az országot. Tisztességesnek lenni nem azért kell, mert megfigyelik az embert, hanem mert aki a köz képviseletére vállalkozik, a köz pénzét kezeli, az nem lehet egy közönséges tolvaj. Vagy legalábbis nem lehetne.

Sajnálatos látni, hogy Farkas Flórián enyves, ragacsos kezének szorongatása mellett mennyire kiskorúként tekint a kormány a cigányságra. Borzasztó látni, hogy még mindig ott tartunk, hogy egy nagypályás bűnözőnek felmentést nyújthat az, hogy ő cigány. És egy cigányt csak alaptalanul lehet vádolni, vagy sehogy. Balog vérlázító megállapításaiból két dolog következhet: a Fidesz-kormány vagy egytől egyig Farkas-szindrómában szenvedő, a közbizalomra méltatlan erkölcsi hullák gyülekezete, vagy ez az ember gátlástalanul zsarol egy egész országvezetést. A midenkori országvezetést. Nem tudom, melyik a rosszabb.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.